Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kulak Zarı

Kulak Zarı

Kulak zarı, orta kulak boşluğunu dış ortamdan ayıran, hava geçirmeyen çapı 1 cm'den biraz fazla olan ince bir zardır. Kulak kemiği içinde bulunan orta kulak boşluğunun içi hava doludur. Burnun arkasıyla yani genizle östaki kanalı denilen kanal yoluyla bağlantılıdır. Bu boşluk içindeki hava zaman içinde dokular tarafından emildiğinden azalır. Bu yüzden havanın tazelenmesi gerekir. Yutkunma, esneme gibi hareketlerle bir miktar hava genizden orta kulak boşluğuna gider. Normalde bu kanal kapalıdır ve burun ile genizde olan mikropların orta kulağa kadar gitmesine engel olur.

Östaki kanalı işlevini tam olarak yerine getirmediğinde ise orta kulaktaki hava azaldığından kulak zarında çökme meydana gelir. Orta kulak boşluğunun temel işlevi ses titreşimlerini güçlendirmek ve iç kulak sıvılarına iletilmesini sağlamaktır. Ses dalgaları dış ortamdan geldiğinde kulak kepçesinde toplanır. Buradan kulak deliğine yönlendirilerek, dış kulaktan kulak zarına gelir. Kulak zarı gelen bu titreşimleri toplar ve birbiriyle temas halindeki örs, çekiç, üzengi denilen orta kulak kemikçiklerinin titreşmesini sağlar. Sonda bulunan üzengi kemiğinin taban yolu iç kulak sıvılarıyla temastadır. İç kulak sıvılarına geçen titreşim kohlea denilen salyangoz kabuğuna benzer organ yardımıyla sinir sinyallerine dönüşür ve beyne ulaşır. Orta kulaktaki kemikçiklerin boyutları milimetrik olup vücudumuzdaki en küçük kemiklerdir. Birbirleriyle yaptıkları açı ve şekilleri yardımıyla ses titreşimlerinin belli oranda güçlenmesini sağlarlar.

Kulak zarı delinmesi


Kulak zarı delinmesi genellikle çocukluk çağında geçirilen orta kulak iltihabı nedeniyle meydana gelir. Bunlar genellikle küçük delikler olup, kendiliğinden iyileşme gösterir. Fakat bazı vakalarda kulak zarı deliği büyük olur ya da orta kulakta delik etrafında ciddi iltihaplar gelişebilir.

Kulak zarının delinmesine bazen şiddetli bir patlama, dalış, uçuş anındaki ani basınç değişimleri gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Bu sorunlarda kulak zarı delinmesi genellikle kişide üst solunum yolu enfeksiyonu olduğunda gerçekleşir. Bu sebeple kişilerin soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkları olduğunda, doktoruna danışmadan uçmamaları önerilir. Kulağın içine ucu sivri cisimleri sokmak, kulağa şiddetli darbe alınması, kafa travması geçirilmesi de kulak zatı delinmesi sorununa yol açabilir.

Kulak zarı delinmesi hangi sorunlara neden olabilir?


Kulak zarında delik olan kişilerde kula iltihaplanması sorununa sıkça rastlanır. Kulağa su kaçması ya da kişinin soğuk algınlığı geçirmesi halinde kulak yolundan akan iltihaplı akıntı sorunu yaşanır. Bu sorunun giderilmesi için antibiyotikli damla kullanılması gerekir. Bu yüzden kişilerin kulağını su temasından koruması önerilir. Çünkü her iltihaplanma kulak içini daha fazla tahrip ederek çeşitli sorunlara neden olabilir. Bunlar arasında baş dönmesi, işitme kaybı, yüz felci gibi ciddi sorunlar olabilir.

Kulak zarındaki deliğin büyüklüğüne, orta kulak kemiklerindeki hasarın derecesine göre farklı derecelerde iletim tipi işitme kaybı ortaya çıkabilir. Kulak iltihabının doğru tedavi edilmemesi halinde nadiren kulak kemiğinin dışına çıkan iltihap çevre dokularda, daha çok kafa içinde ciddi enfeksiyonlara neden olabilir. Böyle bir durumda kişide kulak arkası apsesi, beyin, beyincik apsesi, boyun apsesi, menenjit gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabilir.

Kulak zarı delik olanların dikkat etmesi gerekenler


Kulak zarı delik olan kişilerin en fazla dikkat etmesi gereken konu kulağa su kaçırmamak olmalıdır. Bu nedenle banyo yaparken ya da yüzerken kulak yolunun yumuşak silikon tıkaç, vazelinli pamuk gibi su kaçmasını önleyici tıkaçlarla kapatılması gerekir. Buna dikkat edilmezse kulak iltihabı gündeme gelecektir. Bu sorunu yaşayan kişilerin soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıkları geçirmesi de iltihaba neden olabilir. Bu nedenle kulak akıntısı sorunu yaşayanların kulak burun boğaz uzmanı bir doktora muayene olması gerekir.

Kulak zarı kendini yeniler mi?

Travma sonucunda oluşmuş yeni delikler ya da küçük boydaki deliklerin daha kolay iyileşmesi için kenarları uyarılır ya da yeni oluşan deliğin taze kenarları birbirine yaklaştırılarak kendini iyileştirmesine yardımcı olunabilir. Bu sırada kulak zarına kalıp işlevi görecek özel ince bir malzeme yapıştırılır. Haftalar sonra delik kendiliğinden kapandığında yerleştirilen kalıpta çıkarılır. Bu iyileşmeden kulak zarının kendini yenileyebildiğini anlayabiliriz.

Kulak zarı ameliyatı nasıl yapılır?

Kulak zarındaki büyük delikler ya da iltihaplanmış vakalarda kulak zarının kendini yenileme özelliğinden faydalanılamaz. Bu durumda kulak zarı ameliyatı yapılması gerekli olabilir. Bu ameliyat zardaki büyüklüğe, hasta ve doktorun tercihine göre sedasyon ve lokal anestezi altında ya da genel anestezi ile yapılabilir.

Kulak çevresinden alınan kas kılıfı, kıkırdak zarı dokusu ya da inceltilmiş kıkırdak uygun şekilde şekillendirilerek, kulak zarındaki delik alana yerleştirilir. Buna yamam adı verilir. Eğer yerleştirme doğru yapılırsa yama 2 hafta içinde bulunduğu alana entegre olur ve onun parçası haline gelir. Dolayısıyla kulak zarındaki delik kapanır. Ameliyatta kulağın içinde temizlenmesi gereken iltihaplı doku olursa bunlar temizlenir, kemikçiklerdeki kopukluk, eksiklik giderilir. Eğer kemikçikliklerdeki eksiklik işitme kaybına neden oluyorsa, kemikçikler yer değiştirilebilir ya da şekillendirilebilir. Kulak zarı ameliyatı mikroskop altında, mikro cerrahi aletlerle yapılır. Bazen endoskop gibi teknolojilerde kullanılabilir.

Kulak zarı iltihabı

Kulak zarı delik olan kişilerde kulağın içine su kaçırılması kulak zarı iltihabına neden olabilir. İltihap zamanla kulak içindeki diğer dokuları da etkiler. Kulak zarı ameliyatında zarda iltihap olduğu belirlenirse ameliyatta kulak kemiği açılır ve dokulardaki iltihap temizlenir. Buna mastoidektomi ameliyatı adı verilir. Bu hastalardaki kulak akıntıları ilaçlarla kontrol altına alınamaz.

Ameliyattan sonra hastaların belli aralıklarla doktoru kontrolüne gitmesi ve kulakta oluşan akıntıların temizlenmesi gerekir. Bu aşamada hastalar kulaklarına su kaçırmamaya da dikkat etmelidir. Çünkü iltihap daha ciddi bir şekilde ilerleyebilir. Bazı hastalarda ilk ameliyatta kulak zarı onarımı ve kulaktaki iltihap temizlenir. İkinci bir ameliyat 6 ay sonra yapılarak kulak zarı arkasında bulunan kemikçikler işitmenin düzeltilmesi için onarılabilir.

Kulak zarı ameliyatı komplikasyonları nelerdir?

Ameliyattan sonra kulak zarındaki delik yeniden oluşabilir. Daha çok kulak zarı çökmesi ve kolesteatoma denilen kulak iltihabı sorunları yıllar sonra bile tekrar edebilir. Bu yüzden hastaların ameliyat sonrasında kontrollerini ihmal etmemelidir. Yüz hareketlerinde işlev gören yüz siniri de kulak kemiğinin içinden geçer. Nadiren yüz sinirinin doğuştan farklı bir rotada olması halinde ameliyat edilen hastalarda yüz felci gelişebilir. Tat siniri de kulak içinden geçtiğinden ameliyat sırasında bu sinirin kesilmesi ya da fazla gerilmesi halinde hastalarda tat duyusunda bozulma meydana gelebilir. Fakat bu etkiler geçici olur.

Hastalarda nadiren işitme azlığı da meydana gelebilir. Bu genellikle ilk ameliyatta iltihap temizlenirken işitme kemikçiklerinin feda edilmesinden kaynaklanabilir. Bu hastalarda ikinci bir ameliyat yapılarak işitme kemikçikleri onarılabilir. Bu komplikasyonlara rağmen kulak zarı deliği büyük olan hastaların mutlaka ameliyat olması gerekir. Çünkü ameliyat olmasalar da bir süre sonra bu risklerle karşı karşıya kalabilirler.

Kulak zarı ameliyatı sonrası

Kulak zarı ameliyatı olan hastalarda doktorun uygun gördüğü sürede kulak tamponları alınır. Kulağın içine damla ilaçlarla tedaviye başlanır. Uzun bir süre hastaların ağır kaldırma, burun temizleme gibi eylemlerden uzak durması gerekir. Hastaların ameliyattan sonra 4-5 gün dinlenmesi yeterlidir. Ağır işlerden ve sportif aktivitelerden ise 1 ay uzak kalmaları gerekir. Hastaların bu ameliyattan sonra 1-2 ay uçak yolculuğu yapmaması da önerilir. 3-6 ay kadar kulağa su kaçırılmamasına özen gösterilmelidir. Erken dönemde kulaktan akıntı gelmesi kulak zarında bir sorun olduğunu gösterir. Bu nedenle doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.

Kulak zarı bitkisel tedavisi nasıl yapılır?

Kulak zarı delinmesi sorunu bulunanlar için herhangi bir bitkisel tedavi öneremeyiz. Kulak zarındaki delik küçük olursa kendiliğinden iyileşebilir. Deliğin büyük olması halinde yama yapılması yani ameliyat gerekecektir. Ancak kulak zarı delik olan kişilerde oluşan iltihaplanma için bitkisel öneriler bulunmaktadır. Bu tedaviler en azından ameliyat oluncaya kadar işitme kayıplarına engel olabilir. Fakat hastaların bir doktora görünmeleri daha uygundur. Kulak zarı iltihabı için kulağa sarımsak suyu damlatmak, neem yağı damlatmak, ezerek suyunu çıkardığınız fesleğeni damlatmak faydalı olabilir. Ayrıca soğan suyu, anne sütü, beyaz sirke gibi ürünlerde iltihabın giderilmesi için tavsiye edilebilir.

Kulak zarı çökmesi nedir?

Kulak zarı çökmesi kendini hemen belli etmeyebilir. Bu yüzden kulakta işitme kaybına gidecek kadar ağır hasarlara neden olabilir. Bunun başlıca sebepleri arasında östaki borusundaki tıkanıklık ve kulağa alınan darbelerdir. Kulak zarı çökmesi kendini dayanılmaz kulak ağrısı, işitme kaybı, mide bulantısı, denge kaybı, baş dönmesi, enfeksiyon, kanama, nadiren felç gibi belirtilerle belli edebilir. Bu yüzden hastaların bir doktora giderek kulak zarı muayenesi olması gerekir.

Muayene sırasında kulak kanalları incelendiğinde kulak zarı çökmesi teşhis edilecektir. Yapılacak işitme testleri ile hastadaki işitme kayıpları da değerlendirilecektir. Bunlara uygun şekilde hemen tedaviye başlanabilir. Kulak zarı çökmesi östaki borusu tıkanıklığından kaynaklanırsa ilaç tedavisi ya da cerrahi girişim yapılabilir. Bunlar yetersiz kalırsa tüp takma ameliyatı ile kulaktaki basıncın eşitlenmesi sağlanabilir.

Kulak zarı patlaması, kulak zarı yırtılması nedir?

Kulak zarı yırtılması ya da kulak zarı patlaması halk arasında kulak zarı delinmesi için kullanılan tabirlerdir. Dış kulak yoluyla orta kulağı ayıran kulak zarı ince bir dokudur. Bu zarın delik olması sonucunda kişinin işitme kaybı yaşaması, kulaklarda çınlama ve uğultu olması, baş dönmesi, kulak akıntısı gibi sorunlar yaşanabilir. Kulak zarı delinmesi şiddetli darbelerden, kafatası kırığı, ani patlamalar, enfeksiyon, ani basınç değişimleri, orta kulak iltihabı, kulağa kaçan aşırı sıcak ya da asidik sıvılar, nadiren havalandırma tüplerinin yerleştirilmesi nedeniyle oluşabilir. Kulak zarı vücut tarafından onarılsa da 6 hafta sürede kapanmadığı takdirde kulak zarı ameliyatına gerek duyulabilir.
Son Güncelleme : 19.01.2024 02:30:48
Kulak Zarı ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kulak Zarı Yorumları
şifre

0 Yorum Yapılmış "Kulak Zarı"

Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
Kulak Ağrısı İlaçları
Kulak Ağrısı İlaçları
Kulak Ağrısı İlaçları, Kulak ağrıları lenf bezlerinde oluşan bir enfeksiyon sebebiyle ortaya çıkabilir. Kabakulak benzeri hastalıkta kulak ağrısına sebep olur. İç kulak, orta kulak veya kulağın dışında oluşan bir enfeksiyon yine kulak ağrısına sebep ...
Siprogut Kulak Damlası
Siprogut Kulak Damlası
Siprogut kulak damlası, 5 ml'lik plastik şişede bulunmaktadır. Kendinden damlalıklı, şeffaf, berrak ve renksiz olarak kullanıma sunulmuş bir kulak damlasıdır. Siprogut kulak damlasının etkin maddesi siprofloksasindir ve florokinolonlar denilen bir an...
Gliserin Kulak Damlası
Gliserin Kulak Damlası
Gliserin kulak damlası, kulak temizliğinindaha rahat ve acı duymadan yapılmasında, gliserin kulak damlası tercih edilmelidir. Kirleri yumuşatır ve hızlı bir şekilde sonuç almanızı sağlar. Bu tarz kulak damlaları özellikle açıldıktan sonra kısa sürede...
Kulak Altı Ağrısı
Kulak Altı Ağrısı
Kulak altı ağrısı, çok çeşitli nedenlere bağlı olarak insanlarda meydana gelen bir durumdur. Kulağın alt bölümlerinde ya da kulağın hemen arka kısımlarında meydana gelen ağrılar, birçok kişinin yaşadığı bir durumdur. Bu durumlar insanlarda bazen çok ...
Kulak Zonklaması
Kulak Zonklaması
Kulak zonklaması: Hemen hemen bütün insanların başına gelen bir ağrı türüdür. Kulak zonklaması bazı zaman kulak zarının zarar görmesi sonucu olur, Kimi zaman ise enfeksiyonel bir rahatsızlık veya da kulak damarı genişlemesinden olur. Kulak bedenin en...
Kulak Ağrısı İçin Dua
Kulak Ağrısı İçin Dua
Kulak Ağrısı İçin Dua, Kulak ağrısı günümüzde hemen hemen herkesin yaşamış olduğu ve sürekli şikâyetçi olunan durumlardan biri olmaktadır. Kulak ağrısı genellikle gece daha fazla artış göstermektedir. Çünkü genellikle gece kişilerin vücutlarını dinle...
Kulak Arkası İltihabı
Kulak Arkası İltihabı
Kulak Arkası İltihabı, Genellikle vücudun boyun bölgesinde, kolların arkasında ve kulak arkalarında olan lenf bezleri, içerisinde bazı sıvı ve besinleri bulundururlar. Aynı zamanda vücut dokularında ve kanda bulunan atık maddelerin vücuttan atılmasın...
Kulak Tümörü
Kulak Tümörü
Kulak Tümörü; Kulak yapılarında nadiren de olsa kötü huylu tümörler oluşabilmektedir. Kanser formatında olan bu kötü huylu tümörler genel olarak hücreleri hızla çoğalan ve bölünen dokulardan gelişmektedirler. Bunlara örnek olarak akciğerler sindirim ...
Kulak Atması
Kulak Atması
Kulak atması, kulak, iç kulak, orta kulak ve dış kulak olarak 3 bölgeden meydana gelir. İşitme görevini üstlenen kulak, dışarıdan almış olduğu sesleri sinirlere çevirerek, işitme-denge arasındaki işlevi sağlar. Dışarıdan gelen birçok sesin duyulması ...
Kulağa Sinek Kaçması
Kulağa Sinek Kaçması
Kulağa sinek kaçması, sorunu çözülmesi çok zor bir durum olarak görülmektedir. Oysaki uygulanacak birtakım önlemler sayesinde bu sorundan kurtulmak söz konusudur. Kulağa sinek kaçması oldukça tehlikeli bir durum olup dikkatli olmak gerekmektedir. Bu ...
Kulaktan Ses Gelmesi
Kulaktan Ses Gelmesi
Kulaktan Ses Gelmesi, bu ses artık benim duyabileceğim bir seviye hatta daha da ileri giderek dışarıdan da zaman zaman duyuluyor diyorsanız bu olayın çok fazla sebebi olabilir. Kulaktan ses gelmesi genelde patolojik bir olaydır. Normalde sağlıklı bir...
Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur
Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur
Bebeğin kulağına ezan nasıl okunur sorusu yeni bebek sahibi olan pek çok anne babanın merak ettiği bir sorudur. Hadislerde de yer alan bebeğin kulağına ezan okuması kültürümüzün de bir parçası haline gelmiş, dinimizdeki güzel sünnetlerden birisine ör...

 

Kulak Ağrısı İlaçları
Siprogut Kulak Damlası
Gliserin Kulak Damlası
Kulak Altı Ağrısı
Kulak Zonklaması
Kulak Ağrısı İçin Dua
Kulak Arkası İltihabı
Kulak Tümörü
Kulak Atması
Kulağa Sinek Kaçması
Kulaktan Ses Gelmesi
Bebeğin Kulağına Ezan Nasıl Okunur
Kulak Arkası Ağrısı
Kulak Altında Beze
Grip Kulak Ağrısı
Kulak Çınlamasına Dua
Kulak Memesinde Sivilce
Hamilelikte Kulak Tıkanması
Kulak Acıması
Kulak İçinde Şişlik
Boyun ve Kulak Ağrısı
Bebeklerde Kulak Ağrısına Anne Sütü
Kulak Kepçesi Ağrısı
Çiğnerken Kulak Ağrısı
Kulak Kıllılığı
Kulak İçinden Ses Gelmesi
Kulak Sızlaması
Kulak Zarı Çökmesi
Kulak Kepçesi Şişmesi
Kulak İçi
Popüler İçerik
Kulak Arkası Ağrısı
Kulak Arkası Ağrısı
Kulak arkası ağrısı durumları hemen hemen her yaşlarda görülebilen bir sorundur. Birçok zaman ilerleyerek kişinin çok zor durumlarda kalmasına neden o...
Kulak Altında Beze
Kulak Altında Beze
Kulak altında beze, oldukça sık rastlanılan bir durumdur. Kulak altında beze, genellikle şişlik şeklinde baş gösterir ve bu şişlik dışarıdan bakıldığı...
Grip Kulak Ağrısı
Grip Kulak Ağrısı
Grip Kulak Ağrısı, Grip, genel olarak ilk bahar ve kış aylarında çok rastlanan ve yaşam hareketliliğini kısıtlayan, boğaz ve kulak ağrılarına neden ol...
Kulak Çınlamasına Dua
Kulak Çınlamasına Dua
Kulak çınlamasına dua, Son yıllar da bir çok kişinin şikayetidir kulak çınlaması. Özellikle de nemli bölgelerde yaşayan insanlarda kulakla ilgili bir ...
Kulak Memesinde Sivilce
Kulak Memesinde Sivilce
Kulak Memesinde Sivilce; Genel olarak sivilcelerin çıkma yerleri içerinden en çok rahatsızlık veren bölgelerin başında gelmektedir. Kimi zamanlar sizi...
Hamilelikte Kulak Tıkanması
Hamilelikte Kulak Tıkanması
Hamilelikte kulak tıkanması, hamilelik döneminde meydana gelen hormonal değişikliklerin oluşması ile kulak tıkanıklığı meydana gelebilir ve bu yüzden ...
Kulak Acıması
Kulak Acıması
Kulak acıması, Kulak acıması bir çok nedenle kişide oluşabilir. Ama kulak acımasının en büyük nedenlerinden biri kulağa alınan darbedir. Çoğu zaman ku...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kulak Ağrısı İlaçları
Siprogut Kulak Damlası
Gliserin Kulak Damlası
Kulak Altı Ağrısı
Kulak Zonklaması
Kulak Kristallerine Bağlı Baş Dönmesi Yaşıyorum
Kulak Arkasındaki Tümörü
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Kulak Kristallerine Bağlı Baş Dönmesi Yaşıyorum
Kulak Arkasındaki Tümörü
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024