{ "title": "Antibiyotikli Kulak Damlası", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Antibiyotikli-Kulak-Damlasi-14.jpg", "date": "20.01.2024 05:57:41", "author": "Gamze Şimşek", "article": [ { "article": "
Antibiyotikli Kulak Damlası, dış ve orta kulak hastalıklarında kullanılır. Orta ve dış kulak hastalıklarında, kullanılacak ilaçların hastalıklı olan bölgeye daha çabuk ulaşması ve daha etkili olması için antibiyotikli kulak damlaları kullanılır. Kulak kanalının sonunda kulağımızda kulak zarı bulunur. Bu kulak zarından sonraki kısımda ise orta kulak diye isimlendirilen yer bulunmaktadır. Dış kulak tarafına damlatılan ilaçlar, kulak kanalı boyunca ilerleyip kulak zarı tarafında bulunur. Kulak zarı sağlam olduğu süre boyunca kulak damlaları sadece dış kulağı etkilemektedir. Bu ilaçlar orta kulağa ulaşmamaktadır.

Hangi Hastalıklarda Antibiyotikli Kulak Damlası Kullanılır?

Kulak damlaları genel olarak dış ve orta kulak rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Bunlar:
Antibiyotikli Kulak Damlası Çeşitleri: Kulak damlaları içerdiği maddeye göre değişik hastalıklarda kullanılır. Antibiyotikli kulak damlaları ise daha çok dış kulak iltihaplarında kullanılır. Bunun yanında antibiyotikli kulak damlaları kulak zarı delinmiş olan orta kulak iltihaplarında kullanılır. Genellikle kliokinol ve neomisin gibi antibiyotik etkili kulak damlaları kullanılır. Siprofloksasin, rifomisin, gentamisin, kulak damlalarında bulunabilen antibiyotiklerdir. Bu ilaçlar steroid etkileri ile iltihabın yanı sıra kaşıntıyı da azaltırlar. Gentamisinli kulak damlaları, kulak zarı delikse işitme üzerine çok zararlı olabileceği için orta kulak iltihaplarında kullanılmamaktadır. Kulak damlaları kullanılırken; antibiyotikli kulak damlalarının kulak derinine inmediğinden emin olmamız gerekmektedir ve bu işlemi yaparken sağlıklı olan kulağımızın üzerine yatmamız gerekmektedir. Kulak çok şişmişse antibiyotikli kulak damlasına yatırılmış bir gazlı bezi kulak kanalı içerisine sokmak gerekebilir. Fakat bu işlem için bir Uzman desteğine ihtiyaç olabilir.
" } ] }