{ "title": "Baş Dönmesi Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Bas-Donmesi-Kulak-Cinlamasi-63.jpg", "date": "21.01.2024 22:54:39", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Baş Dönmesi Kulak Çınlaması, Baş dönmesi ve kulak çınlamasının en çok sebeplerinden birisi de iç kulaktan kaynaklanmaktadır (Vertigo, tinnitus) olarak bilinen baş dönmesi ve kulak çınlaması çoğu zaman tam bir araştırma yapılmadan nedeni bulunamayan zararsız bir durum sayılabilen ama yaşam boyu özellikle kulak çınlaması insanı sinir eden bir hastalıktır. Kulak çınlaması hemen hemen her yaşta izlenebilen ve toplumun yüzde 10-15'inde rastlanan bir olaydır. İnsanda huzursuzluk, uykusuzluk hatta bazen klinik depresyona sebebiyet vermektedir. Bilhassa çocuklarda davranış bozukluğuna yol açabileceğinden dikkat edilmesi gerekir. İç kulakta bulunan kalsiyum ve benzeri sıvıların kristalleşmesi sonucu iç kulakta oluşan çöküntüden kaynaklanan baş dönmeleri görülebilir. Bu tür baş dönmelerinde sersemlik ve bulantıyla birlikte kulaklarda çınlama hissedilir.

Baş dönmesi kulak çınlaması neden olur?

Menieres hastalığı: İç kulak sıvı dengesizliği olarak bilinen Menieres hastalığı iç kulak içindeki bu sıvıya basınç yapar. Yapılan bu basınç, kulakta duymama hissi, bulantı, kusma, denge kaybı, baş dönmesi kulan çınlamasına neden olur. İç kulakta bulunan bu sıvının normal durumuna getirilmesiyle şikâyetler ortadan kalkar.

Labirentit hastalığı: bu hastalık, virüslerden kaynaklanan ve iç kulaktaki bulunan dengeyi sağlayan sinir uçlarının şişmesine sebebiyet veren enfeksiyonel bir oluşumdur. Bu durumda hastada ani baş dönmeleri, bulantı, denge kaybı ve sersemlik hissi yaratır.

Perilenf fistülü: bu rahatsızlık ani basınç değişikliğinden kaynaklı, uçağın iniş ve kalkışlarında oluşacak basınç dengesizliği, denizlerde derine dalmalarda ve kafa travması gibi durumlarda orta kulak ile iç kulak arasındaki zarlarda, basınçtan dolayı yırtılma nedeniyle kulak içi sıvıların akması sonucunda, baş dönmesi, kulakta çınlama, işitme kaybı ve sersemlik hissi oluşur.

Akustik nörinom: Kulak içi denge sinirlerinde oluşan ve çok yavaş büyüyen tümördür. Bu tümörün kulakta çok yavaş büyümesi dolayısıyla hasta şikâyetleri pek olmaz. Tümör yavaş büyüdüğünden Baş dönmesi görülmez. Ortaya çıkan ilk belirti kulak çınlamasıdır. Çınlama tümör büyüdükçe sinirlere baskı yapması sonucu hissedilir. Cerrahi bir operasyonla tümör çıkartılır hasta tedavi edilir.
" } ] }