{ "title": "Bebeklerde Kulak Ağrısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-agriwsi.jpg", "date": "21.01.2024 19:01:56", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Bebeklerde kulak ağrısı, sıkça karşılaşılabilen bir sorundur. Özellikle 6 ayı geçen bebeklerde ağlama ve tedirginlik gibi sorunlarda ailelerin aklına gelecek ilk sorun kulak ağrısı olmalıdır. İlk aylarda bu tür tepkiler genellikle gaz sancısını işaret eder. Kulak burun boğaz bölgesinde birleşimi sağlayan östaki borusu bulunmaktadır. Bu hava boşluğu bebeklerde ve çocuklarda yetişkinlere göre daha kısa olur. Bu nedenle bölgedeki herhangi bir enfeksiyon, basınç gibi sorunlar kulak burun boğaz bölgesinde daha hızlı yayılır. Bebeklerde kulak ağrısı genellikle kulakta oluşan enfeksiyonlardan kaynaklanır. Mikroplar dış kulak yoluyla su ya da havayla ulaşabilir, boğazdan girebilir ya da kan yoluyla vücuttan başka yerden kulağa kadar ulaşabilir. Enfeksiyonun oluşmasıyla birlikte kulak ağrısı kendini göstermeye başlar.

Bebeklerde kulak ağrısı neden olur?
Bebeklerde kulak ağrına yol açan enfeksiyon neden olur?

Bebeklerde kulak ağrısına neden olan etkenlerin başında orta kulak iltihabı gelmektedir. Bu yüzden enfeksiyonun belirtilerini ve nedenlerini bilmekte yarar vardır.

Bağışıklığı henüz tam olarak gelişmemiş ve östaki borusu kısa olan bebeklerde sıkça boğaz enfeksiyonları gelişebilir. Bu enfeksiyonun kulaklarda enfeksiyon ve ağrı oluşumunu tetikleyeceğini belirtebiliriz. Ayrıca yapılan çalışmalarda bebeklerde emzik kullanımının kulaklarda enfeksiyon riskini arttığı görülmüştür. Alerjik yapısı olan bebeklerde, aile öyküsünde kulak enfeksiyonu olan bebeklerde de kulak ağrısına rastlanabilir.

Kulak iltihabının nedenleri arasında bakteriler virüslerden daha yaygın şekilde etkili olur. Bebeklik döneminde yapılan zatürre ve menenjit aşıları bakterilere karşı koruyucu etki yapar. Bu nedenle bebeklerin aşı takvimine dikkat edilmelidir. Bunlar kulak iltihabına karşı bir önem olacaktır. Kulak enfeksiyonuna zamanında önlem alınırsa, tedavi yapılırsa 1-2 hafta içinde etkileri kaybolmaya başlar. Bu dönem kulak ağrısı devam etse de bu düzelmenin işaretidir. Çünkü iltihaplanan kulak zarı şeklini ve esnekliğini kaybeder. İyileşme döneminde eski haline gelirken oluşan kulak ağrısı normal kabul edilir.

Bebeklerde kulak ağrısı belirtileri nelerdir?
Şiddetli kulak ağrısında ve diğer belirtilerde bebeklerin bir kulak burun boğaz uzmanına götürülmesinde yarar vardır. Bebeklerde kulak ağrısına kendi başınıza müdahale etmemelisiniz. Bilinçsizce ilaç kullanmamalısınız. Özellikle kulağa gliserin koyma, kulak çubuğu ile kulağın temizlenmesi, sıcak su koyma gibi uygulamalar kesinlikle yapılmamalıdır.

Bebeklerde kulak ağrısını önlemek için alınacak önlemler nelerdir?

Kulak enfeksiyonu bebeklerde kulak ağrısı oluşmasına neden olan en önemli etkendir. Bu yüzden aileler enfeksiyon oluşumuna karşı bazı önlemleri almalıdır. Bu önlemlerin başında bebeğin beslenme pozisyonudur. Bebeklerin biberonla beslenirken anne sütü aldıkları zaman gibi oturur vaziyette olması, başın yukarıdan olması enfeksiyon riskini azaltır. Bebeklerin her zaman mevsime uygun şekilde giydirilmesi gerekir. Bebeklerin ulaşabileceği yerde kulaklara sokulabilecek küçüklükte materyallerin bulunmaması da gerekir.

Bebeklerin vücut direncini düşüren etkenlerin başında sıkça üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesi gelir. Bu enfeksiyonlar kulak iltihabının oluşma riskini de arttırır. Bu yüzden bebeklerin grip aşıları doktorun önerdiği gibi yaptırılmalıdır. Bebeklerin bulundukları ortamda sigara içilmemeli ve ortam nemlendirilmelidir. Bebeklerde burun tıkanıklığı olması kulak basıncını arttıracaktır. Bu da bebeklerde kulak ağrısı ve enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden tıkalı burun serum fizyolojik ile açılmalıdır. Bebekleri soğuktan korumak için özellikle kulak bölgesini koruyacak aksesuarlar kullanılmalıdır.

Bebeklerde kulak ağrısı tedavisi nasıl yapılır?

Bebeklerde kulak ağrısı tedavisi nedeni dayalı uygulanır. Eğer ağrı enfeksiyondan kaynaklanırsa ilaç tedavisi uygulanarak enfeksiyon giderilmeye çalışılır. Enfeksiyon böyle tedavi edilmezse kulağa tüp takılması yöntemi kullanılabilir. Kulak ağrısını azaltmak içinde ağrı kesici ilaç kullanılır. İbuprofen ve parasetamol içeren ağrı kesici şuruplar 6 saatte bir verilebilir. Burun tıkanıklığı varsa damla, alerji sorunu varsa antihistaminik şuruplar kullanılabilir. Virütik kulak enfeksiyonu nedeniyle kulak ağrısı varsa bunlar genellikle kendiliğinden düzelebilir. Bebeklerde kulak ağrısı için kullanılan burun damlalarının en fazla 3 gün kullanılması gerekir.
" } ] }