{ "title": "Bebeklerde Kulak Akıntısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/bebeklerde-kulak-akintisi(1).jpg", "date": "19.01.2024 02:29:42", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Bebeklerde Kulak Akıntısı, genel olarak oluşum açısından birçok etkenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Bundan dolayı ilk olarak bebeklerde kulak akıntılarından önce kulak anatomisinde kulağın yapısını inceleyecek olursak; kulaklarda orta kulak ve dış kulak olmak üzere farklı bölümlerden oluşmaktadır. Orta kulak kısmı kulak zarının olduğu bölümdür. Bundan dolayı, bebeklerde oluşan kulak akıntıları oldukça önemlidir. Çünkü bu akıntılar orta kulak kısmından geldiği takdirde derhal tedavisi gerçekleşmelidir. Fakat bebeklerde kulak akıntısının nereden ve neden kaynaklı olarak geldiğini ebeveynler olarak tespit etmek illaki güçtür. Bundan dolayı bizde sizler için bebeklerde kulak akıntısının riskli olduğu akıntı türlerini ve tedavilerini ayrı başlıklar altında açıklayacak olursak;

Bebeklerde Kulak Akıntısı Nedenleri ve Tehlikeli Olduğu Durumlar

Bebeklerde akıntıları renkleri olarak tespit etmenin oldukça önemi vardır. Normal sulu bir şekilde akıyorsa bu akıntı genel olarak dış kulak kısmında ve kulak kirlerinin boşalması ile oluşması anlamına gelmektedir. Fakat akıntılar sarımsı ve rengi genel olarak koyu sarı renkten giderek renginde koyu yeşilimsi ve kahverengi gibi renklerde geliyorsa tehlike çanları çalmaktadır. Çünkü bu tür renklerde akıyor ve kokulu bir şekilde bebeğinizde kulak akıntıları gerçekleşiyorsa mutlaka en yakın hastaneye başvurulmalıdır. Çünkü bu tür akıntılar bebeğinizin orta kulak kısımdan gelen ve iltihaplı bir akıntı demektir. Bundan dolayı, mutlaka önlemi alınmalı ve tedavisi gerçekleşmelidir. Aksi takdirde oluşan bu iltihaplanmalar bebeğinizin kulak zarına yakın olduğundan kulak zarına zarar verebilir. İleri dönemlerde bebeğiniz ciddi rahatsızlıklarla karşılaşabilir.

Bunun yanında bebeklerde kulak akıntısında diğer bir dikkat etmeniz gereken husus akıntılar normal sıvı olarak geliyorsa ve uzun sürmeden akıntılar kesiliyorsa daha önce belirttiğimiz gibi kulak kirlerine bağlı olarak gelişen akıntılardır. Fakat bu akıntılar gerçekleşirken bebeğiniz kulaklarında ağrılar meydana geliyorsa ve bu akıntılar uzun süre devam ediyorsa aynı şekilde en yakın hastaneye başvurmalısınız. Çünkü orta kulak kısmında enfeksiyona bağlı iltihaplanmalar sinsi bir hastalık olduğundan zarın bulunduğu bölgeden azar azar sızarak renksiz bir şekilde akıntılar yapabilir. Bu şekilde akıntı gerçekleşiyorsa bu da iltihaplanmalara bağlı akıntı türlerindedir. Bu tip akıntılarda ebeveyn olarak sizlere büyük görev düşmektedir. Bebeğinizin kulakları ağrıdığında bebeğiniz sizinle konuşamadığı için hareketlerini iyi gözlemlemelisiniz. Bebeğiniz sık sık ağlıyorsa ve ağlama sırasında kulağını tutuyorsa veya parmaklarını kulaklarının içine koymaya çalışıyorsa bebeğinizin kulakları sancılanmaktadır. Ayrıca bebeğinizi mümkün olduğu kadar yatırırken kullandığınız yastığın nevresimi beyaz renkte olmalı. Çünkü kulak akıntıları gerçekleşirken bebeğiniz yatarken gerçekleşebilir. Bu akıntıların rengini tespit etmek beyaz renkteki çarşaflarda daha kolay anlaşılır.

Bebeklerde Kulak Akıntısı Tedavi Süreci

Akıntının etken olduğu faktöre göre değişmektedir. İlk olarak dış kulak kısmında kirlenmelere bağlı olan kulak akıntılarında doktor muayene ederken temizleyebilir ve bebeğiniz için damla tedavisi önerebilir. Bebeğiniz için damla ile kulakta ağrı ve kaşıntı var ise yanında ek olarak ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verebilir. Fakat kulakta orta kısımda iltihaplanmaya bağlı kulak akıntıları gerçekleşiyorsa tedavi süreci değişmektedir. Bu süreç genel olarak antibiyotik tedavisiyle gerçekleşir. Kulakta bulunan iltihaplanma miktarında ve yerine göre değişmektedir. Ayrıca bebeğiniz kulak zarının iç kısmında iltihaplanma tespit edilmişse kulak zarında ufak bir delik açılarak iltihap kulaktan boşalması sağlanır. Kulak zarında doktor tarafından gerçekleşen bu delik ortalama 3-4 gün içinde kendiliğinden kapanarak eski sağlığına kavuşur ve hiçbir tehlikesi ile riski yoktur.

Bu şekilde kulak iltihaplanması çok fazla ilerlemişse ortalama antibiyotik ve damla tedavi süreci iki hafta karar sürer ve bebeğiniz iltihaptan tamamıyla kurtulabilir. Fakat kulak iltihaplanması ilerlemiş ve önlemi alınmamışsa tedavi süreci uzamaktadır. Antibiyotik tedavisine ek olarak kulak zarına bir cihaz takılarak iltihaplanmaların vermiş olduğu zararı gidermek ve kulakların eskisi gibi sağlıklı bir şekilde duyması için kulak zarına birer içi boş hava tüpü takılır. Bu tüp birkaç hafta kadar takılı olabilir. Bu tüp ile kulağın oksijen alması ve eski sağlığına kavuşması için takılır. Tedavi süreci tamamlandıktan sonra çıkartılarak bebeğiniz eski sağlığına kavuşarak kulak akıntıları kesilmiş olur.
" } ] }