{ "title": "Bebeklerde Kulak Şişmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Bebeklerde-Kulak-Sismesi-46.jpg", "date": "21.01.2024 18:15:38", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Bebeklerde kulak şişmesi, sıcaklık ve kızarıklık hissedildiği zaman genelde iltihabi veya bakteriyel enfeksiyona işaret eden bir problemdir. Birçok durumda kulak şişmesine kulağı boğaza bağlayan östeki borusundaki iltihaplanma neden olur ve bu rahatsızlık doktorlar arasında efüzyonlu otitis media olarak isimlendirilmektedir. Bebeklerde kulak şişmesinin diğer yaygın nedeni ise dış kulak yoluna su kaçmasından kaynaklanan bir durumdur. Kulağa giren su bakterilerin çoğalmasına yol açarak kulakta şişmenin yanında yanma, kızarıklık ve kaşıntı gibi diğer belirtilerin de ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kulağa yabancı bir cisim kaçması da kulak şişmesine neden olmaktadır. Yabancı bir cisim kaçması durumunda mutlaka bebeği Uzman bir doktora götürmeniz gerekir.

Kulağın dışındaki deride ve dış kulağın çevresinde meydana gelen ateş ve kızarıklık belirtilerinin olması yine kulakta şişlik ile ortaya çıkabilir. Bu belirtiler daha ciddi bir probleme neden olabilir. Eğer kulak arkasında bulunan kemikte gerginlik, ağrı ve şişme bir enfeksiyondan kaynaklı olabileceğinden mutlaka bebeğin Uzman bir doktora götürülmesi gerekir.

Bebeklerde kulak şişmesi neden olur?

Kulak şişmesine neden olan birçok sebep vardır. Alerjik yönden bazı yiyecekler, deterjanlar, böcek sokması kulak şişmesine neden olmaktadır. Bebeklerde kulak şişmesine neden olan bazı rahatsızlıklar vardır. Bunlar;
Diğer bir taraftan dış kulak yoluna yabancı cisim kaçması veya kullanılan ilaçlarda buna neden olabilir.

Bebeklerde kulak şişmesi tedavisi nasıl yapılır?

Kulakta bakteriyel enfeksiyonlarının çoğu antibiyotik veya kulakta şişmenin nedenine bağlı olarak çeşitli ilaçlar kullanılarak kolaylıkla tedavi edilmektedir. Ancak bazı belirtiler, acil tıbbi müdahale gerektirecek kadar ciddi olabilir. Anafilaksi adı verilen ciddi alerjik reaksiyonda da kulakta şişme meydana gelebilir. Kulakta şişmenin oluşması yanında yüksek ateş, yutkunma ve nefes alma zorluğu, çok şiddetli ağrı, kulak arkasındaki kemikte gerginlik ve zonklama, kulak çevresindeki deride kızarıklık ve şişlik varsa acil Uzman bir hekime başvurulması gerekir.

Bebeklerde kulak şişmesi sebebi dış kulak iltihabından kaynaklanıyorsa iki tür kulak damlası kullanımı gerekir. Bakterilere bağlı olarak meydana gelen kulak şişmesi enfeksiyonlarında antibiyotik damlalar kullanılır. Mantar kaynaklı olan kulak şişmesinde antimikotik ilaçların kullanılması gerekmektedir. Kulak şişmesi böcek ısırıklarından kaynaklı ise böcek ısırığı olan bölgenin temizlenip soğuk kompres yapılabilir. Kulakta şişlik olan bölgeye bebeğinizin dokunmaması için engel olmanız gerekmektedir. Tüm bu tedavilerin Uzman bir doktor tarafından yapılıp, ilaçların doktor tavsiyesi üzerine kaç gün ve ne kadar ilaç kullanılması gerektiğine uymak gerekir. Düzenli ilaç kullanımlarında tedavi süresi kısaldığı gibi kısa zamanda sonuç alınması için çok önemlidir.
" } ] }