{ "title": "Bebeklerde Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/bebeklerde-orta-kulak-iltihabi(1).jpg", "date": "21.01.2024 06:42:11", "author": "ilyas sezgin", "article": [ { "article": "Bebeklerde Orta Kulak İltihabı, genel olarak ülkemizde özellikle 0-3 arasındaki bebeklerde en çok rastlanılan rahatsızlıklar arasındadır. Fakat bebeklerde oluşan kulak iltihabı, bebeklerle iletişim sağlanmadığından yani bebeklerin ağrıyan yerlerini ifade edemeyeceğinden anne bebeleri en çaresiz bırakan ve endişelendiren rahatsızlıklar arasındadır. Bebeklerde kulak iltihabı oluşum açısından ele alındığında birçok nedenlerden kaynaklandığını belirtmek gerekir. Ayrıca orta kulak iltihabı önlemi ve tedavisi alınmadığı takdirde ileri dönemlerde birçok önemli ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bundan dolayı, uzmanlar bebeklerde kulak ile ilgili rahatsızlıklarda özellikle bu rahatsızlıklar uzun süre devam ettiği takdirde mutlaka en yakın hastaneye götürülmeli ve Uzman bir kişi tarafından incelenerek tedavisi gerçekleştirilmesi yönünde uyarıları mevcuttur. Bebeklerde orta kulak iltihabından önce kulakların anatomisi olarak incelendiğinde kulaklar genel olarak iki kısımdan ele alınır.

Orta kulak ve dış kulak kısmı ortak kulak kısmı ile özellikle bebeklerde solunum yollarının üst solunum yolunda bulanan östaki boru kısmında havalandırma sağlanır ve orta kulak kısmında ayrıca kulak zarı mevcuttur. Diğer kısım olan dış kulak kısmı ise dış etkenlerden yani mikrop ve zararlı bakterilerden korunmasını sağlayan kulak mumu diye adlandırılan bölgedir. Kulak mumu yardımıyla kulakları dış etkenlerden korunmaktadır. Aynı şekilde orta kulakta iltihaplanma enfeksiyon gerçekleşebileceği gibi dış kulak kısmında da iltihaplanmalar gerçekleşir. Fakat en tehlikeli olan orta kulak iltihaplanmasıdır. Çünkü önlemi alınmadığı ve tedavisi gerçekleşmediği takdirde kulak zarı tahrip olarak duyma sorunları gerçekleşmektedir.

Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Bebeklerde Orta Kulak İltihabı Önlem ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

İlk önlem olarak bebeğinizi bolca emzirmeye çok dikkat ediniz. Anne sütü oluşan zararlı bakteri ve mikropların bir numaralı düşmanıdır. Aynı şekilde bebeğinizi emzirmenin yanında biberon kullanıyorsanız kesinlikle sırt üzeri yatık bir şekilde dikey olmasını sağlamayın. Mümkün olduğu kadar sırtını havaya doğru kaldırın ve bulunduğu ortamın mikrop olarak temiz bir ortamda olmasını sağlayın. Tedavi olarak ise bebeklerinizi Uzman bir doktor kontrolünde tedavisini gerçekleştirin. Bebeğinizin yaşına uygun antibiyotik içerikli ilaçlar verilerek kulakta oluşan iltihaplanma yok edilmeye çalışır. Bunun yanında iltihaplanma çok ise bebeğinizin yaşı çok da ilaçlar kullanmasını uygun değilse kulak zarı kısmından çok ince birer delik açılarak iltihaplar boşaltılır ve bir süre sonra bu delik çok kısa süre içinde tekrardan kapanır. Yanında ağır olmayacak şekilde ilaçlar verilerek bebeğinizin eski sağlığına kavuşması sağlanır.
" } ] }