{ "title": "Boğaz ve Kulak Ağrısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/bogaz-ve-kulak-agrisi.jpg", "date": "21.01.2024 16:43:45", "author": "Tayfur BITEN", "article": [ { "article": "Boğaz ve Kulak Ağrısı, ikisi birlikte de ortaya çıkabilir. Kulak ve boğaz arasında östaki borusu adı verilen bir bağlantı olduğundan boğazdaki bir iltihaplanmadan genellikle kulağı da etkilemektedir. Alerji, iltihap veya bulaşıcı etkenler, bezlerde şişkinlik ya da hava kirliliği gibi sebeplere bağlı olarak kulak ve boğazın enfeksiyon kaptığı durumlar olabilir.

Boğaz ve Kulak Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Birçok hastalık boğaz ve kulak ağrısına neden olmaktadır. Boğaz ağrısı hafif, orta dereceli veya şiddetli olabilir. Hafif derecede boğazda küçük bir ağrı hissedilirken, şiddetli ağrılar yutkunma veya nefes alma gibi yaşamsal faaliyetleri etkilemektedir. Kulak ağrısı genellikle orta, iç veya dış kulakta oluşan enfeksiyonları içerir. Bu enfeksiyonlar birinde ya da hepsinde beraber olabilir. Enfeksiyonun derecesine bağlı olarak ağrı hafif, orta dereceli veya şiddetli olabilir.

Akut Sinüzit

Burun deliğinin iltihap kapmasıdır ve yaklaşık 8 haftaya kadar sürebilir. Eğer 8 haftadan fazla sürerse kronik sinüzit adı verilen sinüzittir (Genelde farklı belirtiler gözlemlenir). Akut sinüzitin en yaygın sebepleri alerji ya da bakteriyel etkenlerden oluşan soğuk algınlığıdır. Akut sinüzitte görülen ve en yaygın belirtileri ise; şiddetli baş ağrısı, yorgunluk, boğaz ve kulak ağrıları, burun ve kulakta doluluktur. Tedavisi; nazal dekonjestan, kortikosteroid, saline (Tuzlu) burun spreyi ve analjezik (Ağrı kesici) gibi ilaçlarla olur.

Bademcik İltihabı

Bademcik iltihabı, genelde bakterilerden veya virüslerden kaynaklanır (Ama aynı zamanda bireylerin bağışıklığına bağlı olarak mantardan da oluşabilir). Ilk belirtileri; kulak ağrısı, boğaz ağrısı, ateş ve yutkunmada zorlanmadır. Çoğunlukla dinlenme, sıvı antibiyotik, gargara ile tedavi edilebilir. Ama eğer hiçbir gelişme gözlenmiyorsa sistemik antibiyotik (Katı antibiyotik) kullanılması tercih edilmesi gerekir.

Kulak Enfeksiyonu

Kulak enfeksiyonu; kulak ağrılarına, denge kaybına, ateşe, baş ağrılarına, enfeksiyonlu sıvı boşaltımına, duyma bozukluğuna ve iştah kaybına neden olur. Sıcak su torbası, ağrı kesicileri, kulak damlaları ve antibiyotikle tedavi edilebilir.

Soğuk Algınlığı veya Grip

Bahar döneminde ya da kışın boğaz ağrıları ve kulak acısı genellikle gözlenen durumlardır. Durumların büyük oranında belirtiler birkaç gün içinde geçmektedir (Genellikle virüse bağlı enfeksiyonlarda).

Süreci daha da azaltmak için evde uygulanan tedaviler de yararlıdır. Bal ve limonlu sıcak çay, portakal suyu, acı biber ve tavuk suyuna çorba tedavi için uygulanabilir. Tedavisi zor durumlarda antibiyotik kullanmak ikinci bir enfeksiyonu engellemek için faydalıdır.
" } ] }