{ "title": "Çiğnerken Kulak Ağrısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Cignerken-Kulak-Agrisi-38.jpg", "date": "20.01.2024 02:12:25", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Çiğnerken Kulak Ağrısı, Kulaklarınız çok fazla kaşınıyor ise elinizi sürekli olarak kulağınıza götürme ihtiyacı duyuyorsanız, kaşıntıyla beraber ağrı ve akıntı oluyor ise yemeği çiğnerken kulağınız ağrıyor ise dikkat edin dış kulak yolu iltihabı olabilirsiniz.

Çiğnerken Kulak Ağrısına Sebep Olan Dış Kulak Yolu İltihabı (Eksternal otit)

Eksternal Otit, yani dış kulak yolunu kapatan derinin iltihabıdır. Dış kulak yolu anatomik olarak deri ve onun üstünde olan kıllar ve salgı bezleri ile kaplıdır. Bu kıllar dışarıdan gelecek olan toz, kir ve buna benzer yabancı partiküllerin tutulmasını sağlayan, salgı bezlerinden salgılanan ve serumen ismi verilen, kıvamlı koyu sarı renkli ve kendine özgü kokusu olan salgı ise bu partiküllerin Zara kadar gitmesine engel olur ve dış kulak yolunu kaplayarak ortamın asidik PH değerinde kalmasını sağlamaktadır. Bu sayede kulağın bakteri, mantar gibi mikroplarla hastalanmasını önlemektedir.

Çiğnerken Kulak Ağrısı Yapan Dış kulak yolu iltihabı Nasıl oluşur?

Sık sık duş alma, deniz ve havuzda yüzerken kulağa su kaçmasından dolayı bu koruyucu mum tabakası kaybolur ve kulaktaki suyu çıkarmak isterken kullanılan kulak çubukları, kibrit çöpü gibi cisimler tırnak ile dış kulak yolunun travmatize olmasından dolayı enfekte olur.

Çiğnerken Kulak Ağrısı Yapan Dış kulak yolu iltihabı Belirtileri nelerdir?
Çiğnerken Kulak Ağrısı Tedavisi?

Çiğnerken kulak ağrısını azaltmak için dış kulak yolundaki ödemi azaltacak olan damla ve antibiyotik içeren damlalar kullanılmalıdır. Kulak burun boğaz doktoru tarafından verilen damlalar çocuklarda ve bebeklerde da kullanılabilır. Şiddetli enfeksiyonlarda dış kulak yolu ödemini azaltmak amacıyla doktor tarafından ilaçlı pamuk yerleştirilir ve damlalar birkaç gün o pamuğun üzerine ilaç damlatılır. Çiğnerken kulak ağrısını olduğunda ağızdan ağrı kesici şuruplar verilir, fakat tedaviye dirençli ve bağışıklığı baskılı hastalarda ağız yolundan antibiyotik tedavisi de eklenebilir. Tedavi süresince kulak su ile temas etmemelidir.

" } ] }