{ "title": "Çocuklarda Kulak Akması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Cocuklarda-Kulak-Akmasi-42.jpg", "date": "19.01.2024 08:58:16", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Çocuklarda kulak akması, tahriş, travma, bakteriyel enfeksiyon, mantar enfeksiyonu, egzama ve kulak zarı ve kemikçiklerde erimeye yol açan hastalık nedeniyle kulakta akıntı meydana gelebilir. Bu yüzden çocuklarda kulak akıntısının ayırımı çok önemlidir. Tedavi yöntemi bu ayırımın yapılması ile karar verilir. Küçük çocuklarda özellikle tek taraflı kulak akıntılarında yabancı cisim ilk akla gelen olmalıdır. Yüksek basınca bağlı olarak meydana gelen travmalar ise kulak zarı delinmesine ve daha sonra eklenen bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak kulak akıntısına neden olabilmektedir. Uçak yolculukları küçük çocuklarda bu açıdan çok önemlidir.

Çocuklarda kulak akması neden olur?

Çocuklarda kulak akıntısının en çok görülen nedeni kulak kirinin dışarıya akmasıdır ve bu zararsız bir akıntıdır. Başka sebep olarak ise çocuğun kulağındaki bakteriyel bir enfeksiyon ve bu enfeksiyon sonucu içerideki iltihap dışarı akmış olabilir.

Kulak enfeksiyonu bazen gizlice ilerler ve kendini belli etmeyebilir. Kulak zarının delinip dışarı iltihap akması da çok tehlikeli bir durumdur. Bu yüzden hiç ihmal edilmemesi gereken bir durum olup, acil Uzman bir doktora başvurulması gerekir. Bazen akıntı kanamalı olabilir. Çocuğun kulağında bir travma olabilir. Uçak yolculuğu, pamuklu kulak çubuğu temizliği sonrası kulağında kan akıntısı olabilir veya bu akıntı banyo sonrası su olabilir. Bu sebeplerden dolayı çocuğunuzun kulağında akıntı olabilir. Diğer nedenler ise;
Çocuklarda kulak akması tedavisi nasıl yapılır?

Akıntı beyaz, sarı, açık ya da kanlı ise yaralanma sonucu bir akıntı meydana gelmişse, akıntı beş günden fazla sürerse, çok şiddetli bir ağrı varsa, akıntı ile ateş varsa, işitme kaybı başlamışsa, kulak kanalına çıkan şişme ve kızarıklık varsa acil olarak Uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Eğer kulakta akıntı bakteriyel enfeksiyona bağlı ise hemen tedavi edilmesi gerekir. Çocukta sürekli kulak akıntısı varsa bu kulak zarında delik olduğunu gösterebilir. Tedavi şekli antibiyotik ve kulak damlası şeklindedir. Eğer kulakta kanama var ise kulak burun boğaz doktoru ile hareket edip beraber bir tedavi yöntemi uygulanması gerekir. Kulak kiri sebebiyle akıntı meydana gelmişse tedavisi evde tülbentle kulak yolunun hafifçe temizlenmesi, doktor kontrolünde gliserinli damlalar, kulakta su birikintisi varsa hafifçe kulağı aşağı eğip kulak memesini bastırarak hafif hareketlerle kulaktaki suyu dışarıya çıkartmak gerekir.

Kulaktaki akıntı eğer banyodan sonra fazlalaşıyorsa önlem almak gerekir. Bu yüzden doktor tavsiyesi ile kulak kiri temizleyen damlalar kullanılması ve tülbentle hafifçe temizlenmesi daha sağlıklı olur. Banyo sonrasında beyaz bir sıvı akabilir, kirden dolayı koyu sarı ya da kahverengi renkte akıntı olması çok normaldir. Eğer rengi sarı ya da yeşilimsi bir renkte ve kokulu ise çocuğun kulağından akan iltihap olabilir. Kulak zarının delinip oradan akmasına neden olabilir, bu durumda mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }