{ "title": "Çocuklarda Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Cocuklarda-Kulak-Iltihabi-82.jpg", "date": "21.01.2024 14:58:33", "author": "Nimet Öğüt", "article": [ { "article": "
Çocuklarda kulak iltihabı, sıklıkla karşılaşılan bir hastalıktır. Çocuklarda kulak iltihabı antibiyotik kullanımını artırmaktadır. Kulak iltihabı karakterize bir durumdur. Genellikle çocuklarda kulak iltihabı kulak zarı ile iç kulak arasında boşlukta oluşmaktadır. Çocuklarda kulak iltihabı oluşmasının en büyük nedeni östaki tüpü adı verilen orta kulakla geniz arasında tüpün görevini yerine getirmemesinden kaynaklanmaktadır. Çocuklarda kulak iltihabı alerji, bağışıklığın zayıflaması ve genetik olmasından kaynaklanmaktadır.

Çocuklarda kulak iltihabı ne zaman görülmektedir?

Çocuklarda kulak iltihabı sonbahar ve kış aylarında sıklıkla karşılaşılmaktadır. Özellikle üst solunum yolu iltihabının arttığı dönemlerde görülmektedir. Kulak iltihabı her yaşta görüldüğü gibi çocuklarda daha çok rastlanmaktadır. Çocukluk döneminde hemen hemen yüzde seksenlik kısım bir defa kulak iltihabı geçirmektedir. Bunun sebebi de çocuklarda östaki tüpünün tam olarak gelişmemesi ve genzin mikropları kulağa kolay geçirebilmesidir.

Çocuklarda kulak iltihabı belirtileri nelerdir?

Çocuklarda kulak iltihabında sık görülen şikâyetler arasında kulakta ağrı, kulakta sık görülen akıntı, çocukta iştahsızlık ve sık sık görülen huzursuzluktur. Çoğu zaman kulakta işitme kaybının da görülmektedir.

Çocuklarda kulak iltihabı teşhis nasıl yapılır?

Çocuklarda kulak iltihabında tanı koyma için çocuğun kulak muayenesini yapmak yeterlidir. Muayene sırasında kulak zarında oluşan kızarıklık ve zar hareketlerinde azalma olmaktadır. Çocuklarda kulak iltihabı ciddileşmesi durumunda kan testi ve emarla tespit edilmektedir.

Çocuklarda kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Çocuklarda kulak iltihabı tedavi edilmediği zaman ciddi sorunlarla karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu sorunlar arasında kulakta oluşan iltihap yüz sinirlerine yayılıp yüz felcine, beyin zarlarına yayıldığında menenjite ve beyin apsesine yol açmaktadır. Yeni doğmuş bebeklerde ve çocuklarda çabuk yayıldığından tedavi ve çocuğu yakın takip etmek gerekmektedir. Çocuklarda kulak iltihabı tedavisi için antibiyotik tedavisi ve yanı sıra ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlar verilmektedir. Tedavi 10 günlük verilmektedir. İlaç tedavisi ile geçmediği zaman kulak zarına çizik atmak ve kulak zarına tüp takılarak iltihabın hemen boşaltılmalıdır. Kulak iltihabı olan çocuklar 2 haftada bir muayene edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda grip geçirmemesine dikkat etmek gerekmektedir.

" } ] }