{ "title": "Çocuklarda Kulak Tıkanıklığı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Cocuklarda-Kulak-Tikanikligi-86.jpg", "date": "19.01.2024 19:31:53", "author": "Derya peltek", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Kulak Tıkanıklığı, Çocuklarda oluşan kulak tıkanıklığı sebebi genellikle tıkalı östaki borusunun sıkıntılı olmasıyla oluşur. Östaki tüpü orta kulağı boğazın arkasına bağlar ve çeşitli sebeplerle tıkanabilir. Kulak tıkanıklığı kulakta bir dolgunluk, tıkanıklık hissi verir fakat genellikle ağrıya neden olmamaktadır. Hışırtı sesleri ya da sesleri boğuk duyma şeklinde kendisini gösterir. Bu durum genellikle tıkalı östaki borusundan kaynaklanır. Östaki borusu orta kulağı, geniz etrafında boğazın arkasına bağlayan küçük bir kanaldır. Bu tüpün ana işlevleri, orta kulağın havalandırılması, kulak içi basıncın düzenlenmesi ve orta kulakta biriken sıvı ve atıkların boşaltılmasıdır. Çocuklardakulak tıkanıklığı oluşumunun birinci nedeni kanallara su kaçmasıdır. Suyu çıkarmak için kulak damlası kullanabilir ya da akşamları su kaçan kulağın üstüne yatırılmalıdır. Bunun dışında sinüzit, alerjik reaksiyonlar, kulak kiri birikimi, kulak enfeksiyonları, migren, grip, ani basınç değişikliği, kulak kanalını tıkayacak objeler kulak tıkanması nedenleri arasında sayılabilir. Bakteri ya da virüs yoluyla bulaşan hastalıklar sebebiyle orta kulak enfeksiyon kapabilir, sıvı birikimi ve şişlik oluşabilir. Kulakta işitme kaybı meydana gelir ve kulak zarının hareketi kısıtlanır. Akut otisis genelde ağrıyla birlikte görülür. Bebekler ve küçük çocuklarda en sık görülen enfeksiyon durumu soğuk algınlığı sonrası ortaya çıkar.

Çocuklarda kulak tıkanıklığı neden olur?

Daha önce de belirttiğimiz gibi, kulakta tıkanıklığı genellikle östaki borusunun tıkanmasıyla meydana gelir. Bu durum, özellikle de soğuk algınlığı ve grip benzeri semptomlarla birlikte oluyorsa ya da bir soğuk üst solunum yolu enfeksiyonu oluşumundan sonra gelişir. Çocuklar bu durumun meydana gelmesine çok daha yatkın olmaktadır; çünkü onların östaki tüpleri çok daha dar olduğundan, yatay ve burun açıklığına daha yakındır.

Bazen, östaki borusunun tıkanması sebebiyle orta kulakta aşırı sıvı birikebilir. Kulakta dolgunluk hissi ve boğuk işitmenin yanında, orta kulakta iltihaplanma veya otitis media enfeksiyonun oluşumuna neden olabilir. Çocuklarda enfeksiyon varsa, dolgunluk hissi ile kulak ağrısı ve şişlik de yaşayabilirler. Hatta çocuklardaki alerji ve saman nezlesi de zaman zaman kulak tıkanıklığına sebep olabilir. Hava basıncında meydana gelen değişiklik fazla ise kulak zarları yırtılabilir bu durum tıp literatüründe barotravma olarak adlandırılır. Bazen atık kulak sıvısı kulak içinde birikir ve dolgunluk, tıkanıklık hissine sebep olabilir. Östaki borusunun tıkanmasının yanında, büyümüş adenoid, mastoidit, Meniere rahatsızlığı ve yüzücü kulağı bu durum ile ilişkilidir. Kulak tıkanıklığının nedeni alerjiler ise antihistaminikler bu hastalığının tedavisi için gerekli olabilir. Tıkanıklık durumu, sertleşmiş kulak kiri sebebiyle oluşmuşsa, kulak kirini yumuşatmak için bebek yağı veya hekim tarafından reçeteyle alınmış kulak damlaları kullanılabilir. Çocuklarda kulak ağrısı, ağrılı şişme, kulaktan akan iltihap, kulak çevresinde kızarıklık ve sıcaklık artışı, ateş, baş ağrısı, kulak çınlaması gibi başka sorunlar yaşarlarsa kesinlikle tıbbi yardım alınması gerekmektedir. İlgili hekime danışılması ve tavsiye alınması gerekir.

" } ] }