{ "title": "Çocuklarda Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Cocuklarda-Orta-Kulak-Iltihabi-25.jpg", "date": "20.01.2024 09:14:29", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "Çocuklarda orta kulak iltihabı: Orta kulak iltihabı, büyüklere oranla küçük yaştaki çocuklarda sıklıkla ve özellikle ilkbahar ve kış aylarında daha çok görülmektedir. Günümüzde önemli bir sağlık sorunudur. Bu iltihap ciddi Kulak ağrısına, iltihabın kulağa kulaktan da diğer taraflara geçmesine yol açabilir. İşitme kayıplarına yol açması ile çocuğun öğrenme kapasitesini etkiler ve konuşma gelişimini de geriletir. Acil ve etkili tedavi yöntemi ile sorun teşhis edilir edilmez düzeltilirse işitme normale döner. Bundan dolayı belirtileri iyi tanımlamak iltihabın başlangıcında tıbbi girişiminde bulunmak önemlidir.

Orta kulak nasıl bir yapıya sahiptir?

Orta kulak yapısı, nohut büyüklüğünde içinde hava bulunduran boşluktur. Kulak zarı ile dış kulağı birbirinden ayırır. Zara ve birbirlerini yapışık üç kemikçik ses dalgalarını iç kulağa aktarır. İç kulak dalgaları da beyne gönderir.

Çocuklarda orta kulak iltihabı, burun ile boğazdan gelen östaki tüpü yoluyla orta kulağa aktarılan virüslerden oluşur. Östaki borusunun çalışması Sinüzit, boğaz enfeksiyonu, alerjik nedenlerle oluşan hastalıklar gibi ödeme bağlı olarak bozulmalar oluşur.

Orta kulak iltihabı belirtileri nelerdir?

Bu iltihabın en önemli belirtisi kulağın ağrımasıdır. Çocuklarda tarifi edilmeyecek kadar büyük boyutlarda ağrının yaşanması ile kulaklarını kaşırlar ve çekiştirmeye başlarlar. Bu hastalık çocuklarda ateşe de neden olur. İltihap kulakta biriken sıvıyı azalttığı için işitmede azalmıştır. Bu sıvıların titreşmesine sebebiyet verir. Bu sıvıların azalması, kulak zarının yeterince titremesini engeller. Kulaklarda kızarıklıklar meydana gelir. Orta kulakta bulunan mukus ve cerahat toplanır. Bazı durumlarda ise Kulak zarı cerahat adı verilen sıvıyı biriktirir.

Cerrahların yırtılması ile dışarı akar. Çoğunlukla cerahat orta kulakta kalır. Şişen mikropla östaki tüpü, yutkunma hareketi ile açılmaz ve içerideki cerahat geniz akıntısına engel olur. Orta kulak iltihabın ağrılı evresi geçtikten sonra orta kulakta mukus kalabilir. Bu durum çocuklarda sıklıkla görülür. Haftalar aylar boyu sürebilir ve kronik hale gelebilir.

Orta kulak iltihabı sık tekrarlanıyorsa neler yapılmalıdır?

Çocukta 6 ay içerisinde 3 ya da daha fazla orta kulak iltihabı geçirilmesi durumunda nedeninin mutlaka araştırılması gerekir. Alerjik burun iltihabı, geniz eti, sinüzit gibi hastalıkların tekrarlayan orta kulak iltihabı neden olabilir. Eğer çocuklarda bunlardan hiçbirine rastlanmazsa koruyucu tedavi yöntemleri alınması gerekir; koruyucu tedavi yöntemleri.
Çocuklarda orta kulak iltihabı çok sıklıkla görülen bir hastalıktır. Kolaylıkla teşhis edilebilir ve tedavi yöntemleri basittir. Ancak annenin biraz daha dikkatli olması ciddi sorunların önüne geçebilir.
" } ] }