{ "title": "Dış Kulak Ağrısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Dis-Kulak-Agrisi-13.jpg", "date": "20.01.2024 08:20:51", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "Dış kulak ağrısı, bu hastalık çocukların en sık olarak karşılaştığı bir durum gibi görünse de pek çok yetişkinde bu rahatsızlığı yaşamaktadır. Kulak ağrıları çoğunlukla sürekli devam eden bir ağrı, yanma veya zonklama şeklinde olması ile beraber, keskin bir şeklinde saplanmış bir ağrı şeklinde de kendini göstermektedir. Kulak ağrısının en sık olarak yaşanan nedeni, orta kulağın boğaz ile birleşmesine bağlı olarak östaki kanalının tıkanması durumunda yaşanmaktadır. Çocuklarda veya yetişkinlerde meydana gelen kulak ağrısı özellikle grip hastalıklarında, alerjik durumlarda ya da sinüzit rahatsızlığında kendini göstermektedir. Kulak ağrıları gün içinde çok fazla ortaya çıkmasa da özellikle geceleri dayanılmaz zonklama şeklinde ağrılara yol açabilmektedir.

Dış kulak ağrısı neden olur?

Dış kulak ağrısı bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklı olabilir. Enfeksiyon nedenleri arasında çocuğun veya kişinin uçak yolculuğu yapması, tıraş sonrası saç kıllarının dış kulağın içine düşmesi, dil, çene ve dişin kulak ile ilişkisi olmayan nedenlere bağlı olarak da dış kulak ağrısı şikâyetleri ortaya çıkabilir. Dış kulaktaki meydana gelen ağrının neden olduğu sebeplerin anlaşılabilmesi için mutlaka bir kulak burun boğaz Uzman doktoruna başvurulması gerekmektedir. Dış kulak kaynaklı ağrılardan birkaçını sıralayacak olursak;
Dış kulak ağrısını geçirebilecek bazı önlemler nelerdir?

Dış kulak ağrısını geçirmek için evde bazı önlemler alabilirsiniz. İlk önce olarak dik oturmak gerekir, sakız çiğnemekte ağrının geçmesi için yardımcı olmaktadır. Bir başka yöntem ise kulak kepçesine hafifçe bastırarak hareket ettirebilirsiniz, aynı zamanda esnemekte oldukça faydalıdır. Burnunuzu iki parmağınız ile sıkıştırarak derin bir nefes aldıktan sonra havayı genzinize doğru çekin. Bu hareket ile kulaklarınızda bir basınç sesi ile açılma duygusu hissedebilirsiniz, bu da kulaklarınızda basıncın eşitlendiğini gösterir. Dış kulak ağrısı olduğunda bol bol sıvı tüketmelisiniz ve bulunduğunuz odayı sürekli havalandırmanız gerekir. Özellikle rüzgârlı ve soğuk havalarda kulaklarınızı kapatarak, soğuğa ve rüzgâra karşı korumalısınız. Banyo sonrası kulaklarınızı temizlemek için kulak çubuğu veya farklı cisimler kullanmamalısınız. Banyo yaparken bu aşamada su kaçmaması için bir tıkaç kullanmanız faydalı olacaktır. Sigara içilen ortamlarda bulunmamanız ve ağır işler yapmaktan kaçınmalısınız. Bu önlemleri almanız, kulak ağrısının hafiflemesi için oldukça faydalı olacaktır.

Dış kulak ağrısının tedavisi nasıl yapılır?

Öncelikle dış kulak ağrısı nedenini tespit etmek çok önemlidir. Bunun için Uzman bir doktor tarafından detaylı bir muayene, testler ve laboratuvar incelemeleri gerekir. Ağrının nedeni tespit edildikten sonra doktorunuz uygun bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.
" } ] }