{ "title": "Dış Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/dis-kulak-iltihabi.jpg", "date": "19.01.2024 14:38:51", "author": "Gülşah Bulut", "article": [ { "article": "Dış Kulak İltihabı, kulak kanalında ağrı ve şişlik ile kendini sık sık gösteren bir rahatsızlık olmaktadır. Dış kulak iltihabında daha çok işitme güçlüğü, kızarıklık, kulağa temas edildiği zaman ağrının artması ve iltihaba bağlı olarak kötü koku, boğaz da şişme dış kulak iltihabının diğer belirtileri arasında olmaktadır. Dış kulak iltihabının ne kadar erken tedavi edilirse o kadar oluşan iltihabın kronikleşmesini önlemek için oldukça önemli olmaktadır. Dış kulak iltihabı çocuklarda ise yetişkinlere göre daha fazla gelişmektedir. İltihap genellikle antibiyotik tedavisi ile geçmektedir. Dış kulak iltihabının belirtileri ise:
Dış kulak iltihabı hemen hemen her yaş gurubunda görülebilen bir rahatsızlık olmaktadır. En büyük nedenleri ise temiz olmayan veya hijyen olmayan havuzdan kaynaklanmaktadır. Kirli su kulağa temas ettiği zaman kulak içerisinde sıkışarak iltihaba yol açmaktadır. Yine banyo yaparken kulağa su kaçırmak iltihap nedenleri arasında olmaktadır. Çok az olmasa da dış kulak iltihabı genetik olarak da ortaya çıkabilmektedir. Kemik büyümesi, işitme cihazı kullanmak da dış kulak iltihabı nedenleri arasında olmaktadır. Eğer iltihaplanmanın boyutu çok ciddi değil ve az ise antibiyotik içerek kulak damlaları yeterli olmaktadır. Fakat iltihap ilerlemiş ise damla ile ağız yolu ile alınan antibiyotikler reçete edilmektedir. Ağrının şiddetli olduğu durumlarda ağrıyı dindirmek ve azaltmak için ağrı kesici özelliği olan ilaçlar tavsiye edilmektedir. Dış kulak iltihabına maruz kalan hastaların çoğu kulakta kir biriktiğini düşünmektedir. Bu nedenle de kulak temizleyici ya da başka cisimlerle kulak kanalını açmaya çalışılmaktadır. Fakat bu durum oldukça yanlış olmaktadır ve kulak zarının delinmesine ve iltihabın daha fazla yayılmasına neden olabilen bir davranış olmaktadır. Özellikle dış kulak iltihabının oldukça kuruması için önlemler alınmalıdır. Örneğin duş alırken vazelin ve pamuk yardımı almak oldukça önemli olmaktadır. Bu işlem genellikle iltihabın kurumasına yardımcı olmaktadır. Dış kulak iltihabını geçirmek için evde yapılabilen birkaç yöntem vardır uygulandığı zaman iltihap kurutulur ve bir sıkıntı yaşanmamaktadır.

Dış kulak yolu iltihabı tanısı için fizik muayene yeterli olmaktadır ve kulak muayenesinde dış kulak yoluna bakıldığı zaman kırmızı, şiş ve akıntılı bir dış kulak yolu görülmesi tanısını koymaktadır. Yedek kan tahlili ve görüntüleme yöntemi genelde gerekmemektedir. Diğer bakteriler ve nadiren de olsa mantarlar da dış kulakta enfeksiyona neden olabilmektedir. Dış kulak yoluna dokunulduğunda ağrısı dinmektedir. Dış kulak iltihabı genetik olur ise eğer geçme ihtimali düşük olmaktadır.
" } ] }