{ "title": "Dış Kulak Şişmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Dis-Kulak-Sismesi-65.gif", "date": "19.01.2024 14:51:26", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Dış kulak şişmesi; Kulağın görünen bölümü ve kulak zarı arasında oluşan iltihaplanmadan kaynaklanan dış kulak şişmesi, genellikle çocuklarda yetişkinlere göre çok daha sık görülen bir rahatsızlıktır. Sıcak, nemli ve karanlık bir saha olan dış kulak yolunun da bakteri ve mantarların çoğalması hastalıkların oldukça kolay ortaya çıkmasına neden olabilir bu nedenle ve iltihabın neden olduğu şişliğin kronik bir durumu gelmemesi için dış kulak şişmesi mutlaka zamanında tedavi edilmelidir.

Diş kulak şişmesi belirtileri nelerdir?

Hafif derecedeki dış kulak şişmesi ve rahatsızlığın ilk aşamalarındaki belirtiler oldukça azdır. Fakat ileri derecedeki dış kulak şişmesi oldukça ciddi belirtilerle ortaya çıkar. Dış kulak şişliği ilk olarak, kulakta kaşıntı, kızarıklık, rahatsızlık hissi ve kulak akıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkar ve daha sonra kaşıntının artması, kulak ağrısı, kızarıklığın kulak kanalının dışarı taşması, akıntının şiddetinin artması, kulakta tıkanıklık, dolgunluk ve şişkinlik hissi, işitme zorluğu gibi belirtilerle devam eder. İleri seviyedeki dış kulak şişliği ise yüz, boyun ve baş kısmında hissedilen ağrılar, kulak kanalının tıkanması, kulağın dışına yayılan şişlik, yüksek ateş ve lenf bezlerinde şişme gibi durumların ortaya çıkmasına neden olur.

Dış kulak şişliği neden olur?

Her yaş grubunda görülen dış kulak şişmesi, hijyenik olmayan kirli havuz suyunun kulak içine sıkışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra duş esnasında kulağa su kaçması, işitme cihazı kullanımı, kemik büyümesi, egzama ve sedef gibi cilt problemleri nedeniyle kulak kanalının tıkanması ve şampuan ve sabun gibi kimyasalların alerjik tepkiye neden olması gibi nedenler de dış kulak şişmesi nedenleri arasında sayılabilir.

Dış kulak şişmesi tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Bu rahatsızlığın tanısı, muayene esnasında otoskop adı verilen ucu ışıklı bir alet kullanılarak kulak kanalında şişme döküntü ve kızarma gibi durumlar görülmesi durumunda kolaylıkla konulur. Dış kulak şişmesi tedavisindeki amaç, kulak kanalının iyileşmesini sağlamak ve enfeksiyondan kaynaklanan şişliği ortadan kaldırmaktır. Bunun için damla ve ilaç tedavisi ile hastaya yaşam tarzında bazı değişiklikler yapması önerilir. Doktor reçete edeceği kulak damlaları içerdiği antibiyotikler sayesinde kulağın temizlenmesine, mikrop kapmasına ve yara söz konusu ise iyileşmesine yardımcı olur. Dış kulak şişmesini engellemek ve tedavi etmek amacıyla hastaya genellikle asidik özellikleri ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar ise kulağın içindeki bakteri ortamını düzenleyerek şişliğe neden olan iltihaplanmaların azalmasını sağlar. Bu tedavilerle birlikte kulağa sıcak havlu uygulanması, kulağın kuru tutulması, iyileşene kadar yüzme sporunu ertelemek, kulak çöpünün kulağın tahriş olmasına neden olduğu için kulak temizlenirken kulak çöpü yerine bir parça pamuk kullanmak gibi durumlarda tedaviye destek olabilir.
" } ] }