{ "title": "Dış Kulak", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Dis-Kulak-75.jpg", "date": "19.01.2024 09:46:34", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Dış kulak, kulak kepçesi ve dış kulak yolu olmak üzere iki ayrı bölümde incelenmektedir. Dış kulak yolu, orta kulakta son bulur ve dış kulağın görevi ise dışarıdan gelen ses dalgalarını merkezi sinir sisteminin algılayabileceği sinirsel uyarılara çevirmektir.

Kulak kepçesi, elastik bir yapıya sahip olup, kıkırdaktan oluşmaktadır. Bu kıkırdak deri dokusu ile örtülmüş ve ses dalgalarının yakalanması için geniş bir yüzeye sahiptir. Aynı zamanda kulak kepçesinin iç yüzeyi de deri dokusu ile örtülmüştür, bu derinin kıkırdak bölümünde sebase ve seruminöz adı verilen kıllar ve bezler bulunmaktadır.

Dış kulak hastalıkları da aynı şekilde ikiye ayrılmaktadır.
Dış kulak iltihabı belirtileri nelerdir?
Bu tür belirtileri gördüğünüz zaman hemen Uzman bir doktora başvurmalısınız. Doktor rahatsızlığı teşhis ederken, dış kulak yolundaki şişlikten dolayı kulak zarının görülmesi zorlaşabilir. Doktor, dış kulak yolundaki akıntıdan test amaçlı bir parça alarak herhangi bir bakteri veya mantarı tanımlamak için laboratuvara test için gönderebilir.

Dış kulak iltihabından korunmak için neler yapılmalı?
Dış kulak iltihabı tedavisi nasıl yapılır?

Dış kulak yolu iltihabının tedavisi için ilk önce kulak yolundaki akıntı iyice temizlenmelidir. Temizliğin iyi yapılması ilaçların etkili olmasını kolaylaştırır. Zonklama şeklinde bir ağrı var ise doktorunuzun vereceği ağrı kesiciler kullanılabilir. Kulağa sıcak kompres uygulaması da ağrıyı hafifletecektir. Antibiyotik içerikli kulak damlaları kullanılabilir. Giderek kulak ağrısı çoğalırsa kızarıklık ve şişme daha çok artmışsa mutlaka doktorunuza başvurmalısınız.

" } ] }