{ "title": "Gebelikte Kulak Tıkanması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Gebelikte-Kulak-Tikanmasi-36.jpg", "date": "19.01.2024 22:15:26", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "
Gebelikde Kulak Tıkanıklığı, Gebelik esnasında annenin vücudunda yaşanan hormonal değişiklikler ve doğrudan pek çok etkiyi ortaya çıkarmaktadır. Bunlardan en sık rastlanılan problemlerden biri olan kulak tıkanması, gebelik esnasında genel olarak burun tıkanmasının hemen peşinden ortaya çıkmaktadır. Gebelikte kulak tıkanıklılığısırasında yaşanmakta olan hormonal değişiklikler nedeniyle bozulan orta kulak havalandırması, tıkanıklık, dolgunluk ve çınlama gibi kulak problemlerinin giderek şiddetlenmesi sonucu şikâyetlerini ortaya çıkarabilir.

Gebelikte kulak Tıkanıklığı Neden olur?

Gebelikte hormonal değişiklikler nedeniyle burun tıkanıklığı yaşandığı için buna bağlı olarak kulakta dolgunluk ve çınlama gibi rahatsızlıklar oluşmaktadır. Gebelikte artan östrojen hormonu yüzünden burun mukozasında damarlanmayı artırır. Hücreler arasındaki sıvı miktarı artar ve ödem oluşur. Buna bağlı olarak burun mukozası ve birlikte geniz bölgesinde artan ödem bu bölgede mukozada şişlik yapar ve östaki borusunun da kapanmasına neden olur ve orta kulağa giren havanın azalmasına ve orta kulakta negatif bir basınç etkisi yaparak kulakta tıkanmaya dolgunluk ve basınç hissi çınlama ve işitme azlığına sebep olur gebelikte bu tip rahatsızlıklar arttığından bir bir kulak, burun, boğaz uzmanına muayene olmak gerekir tedavide genellikle östaki borusunun açık kalmasını sağlayan ve burun tıkanmasına önleyen damlalar kullanılır. Gebelerde bol bol su içmesi ve sakız çiğnemesi de tavsiye edilir. Burnun kapatılarak oluşturulmuş basınç sayesinde kulakların açılmaya çalışılması yöntemi halk arasında çok sık kullanılan bir yöntem olmakla beraber, olumsuz sonuçlar doğurabilir ve yapılmaması gereken bir harekettir.

Gebelikte Kulak Tıkanıklığı İçin Yapılması Gerekenler

Gebelikte kulak tıkanıklığı en önemli sebepleri gebe olanlar da ve gebe olmayanlarda olduğu gibi her iki grupta da bakteriler ve virüsler kulak iltihabı gibi hastalıklarından sorumludur. Bu etkenler kulakta iltihaplanma yaptığından dolayı kulak ağrısı, kulakta çınlama ve kulak akıntısı gibi yakınmalar ve yol açar östaki borusunda tıkanma ya neden olabilir. Özellikle de uçak yolculuklarında maruz kalan hava basıncı kulaktaki iltihap hastalıkları şiddetlendiği ve ağrı meydana getirir gebelerin özellikle soğuk algınlığı grip gibi durumlardan kendilerini kur olmaları önem taşımaktadır. Çünkü bu tür rahatsızlıklar kulak iltihabının şiddetlenmesi ne sebep olabilir kulak iltihabı olduğu düşünüldüğünde gebe kadın bir kulak, burun, boğaz uzmanı tarafından muayene edilmeli ve ilgili tedavi düzenlenmelidir tedavi konusunda takibi yapan kadın doğum doktoru bilgilendirilmeli ve ilaç kullanımı onay alınmalıdır ilaçların doğru kullanımı da hem tedaviyi hem sağlıklı sonuca ulaşmayı hem de sizi ve bebeğinizi korumada önem taşır. Bunun yerine sakız çiğnemek ve bol bol su içmek yutkunmanın yöntemleri sağlanması tercih edilmelidir.
" } ] }