{ "title": "Grip Kulak Ağrısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/grip-kulak-agrisi-7582.jpg", "date": "20.01.2024 17:16:52", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Grip Kulak Ağrısı, Grip, genel olarak ilk bahar ve kış aylarında çok rastlanan ve yaşam hareketliliğini kısıtlayan, boğaz ve kulak ağrılarına neden olan, mikropların üst solunum yollarına yerleşmesiyle oluşan enfeksiyonların vücuttaki etkilerinden kaynaklı bulaşıcı bir hastalıktır. Grip virüsü, öksürük, hapşırma ile etrafa yayılan mikroplarla ve de insanların tokalaşmasından ve öpüşmesinden bulaşan bir hastalıktır. Grip ve soğuk algınlığına sağlıklı insanlarda genelde 6-7 gün içerisinde kendiliğinden geçer. Vücut direnci zayıf olan kronik hastalığı bulunan ve yaşlı insanlarda daha dikkatli olunmalı ve tedavisine önem verilmelidir. Grip, virüs enfeksiyonu olduğundan antibiyotik tedavisi sonuç vermez. Gribe sebep olan birçok virüs vardır ama en çok vücudun etkilendiği virüsler, rinovirüsler ve koronavirüsler adı verilen virüslerdir. Bunlar burun, boğaz, nefes borusu, ses telleri, kulakların östaki tüpüne etki ederek bu bölgelerin enfeksiyona uğramasına ve ağrımasına sebep olur.

Grip Kulak ağrısı neden olur?

Grip kulak ağrısı gün içerisinde kendini pek belli etmez. Vücut devamlı hareket halinde olduğundan östaki kanalından boğaz arkasına rahat akış sağlar ve ağrı hissedilmez. Yine gün içerisinde boğazda çiğneme ve yutkunma nedeniyle, östaki kanalını çevreleyen kaslar hareket halında olduğundan hava giriş çıkışları rahat sağlanır ve ağrı hissedilmez. Fakat gece yatınca boğazda bu tür hareketlenmeler olmayacağından, östaki kanalı rahat bir şekilde boşalmaz. Yutkunma olmadığından ise östaki kanallarına hava akışı da gerçekleşmez. Orta kulakta kalan hava diğer dokulara baskı yaparak negatif bir basınç oluşmasına sebep olur. Bu nedenden dolayı gece uyurken çok şiddetli kulak ağrısı kaçınılmaz olur. Grip ve soğuk algınlığına bağlı virüslerden kaynaklı bakterilerin kulakta enfeksiyon oluşturması nedeniyle işitme kaybı, duyma bozukluğu, kulaktan iltihaplı sıvı akıntısı, baş ağrısı, denge kaybı ve şiddetli kulak ağrısı oluşturur. Girip vücuttan üç veya beş gün içerisinde tamamen kendiliğinden geçen bir hastalıktır. İlaç tedavisine gerek kalmaksızın vücudun bağışıklık sistemini artıracak bol vitaminli içecek ve yiyeceklerle vücudun dengesi sağlanmalıdır. Uzun süreli grip ve kulak ağrılarında mutlaka bir sağlık kuruluşuna gidilerek hekim yardımıyla tedaviye başlanmalıdır. İlerleyen grip kaynaklı kulak ağrıları tedavi edilmezse orta kulak iltihaplanması ve kulak zarı tahribatına yol acar bu olayda kulakta çok şiddetli ağrıya neden olur. Bununda tek tedavisi cerrahi operasyon yapılması gerekir.

Grip tedavisi: Grip için tek ve en iyi diye bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak ağrı ve semptomları hafifleten birçok yöntem vardır. Gribe karşı etkili eczanelerde birkaç anti-viral ilaç vardır. Fakat doktor tavsiyesi ile içilebilecek ilaçlardır. İlaçlar grip başlangıcında alındığında ilerlemesini engellemektedir. Soğuk algınlığı ve grip ilaçları, ateş ve ağrılı durumlarda, burun tıkanıklığı ve öksürüğü hafifletme durumlarında kullanılır fakat hastalığı ortadan kaldırmaz. Soğuk algınlığı ve grip vücuttan tamamen atılıncaya kadar, bol sıvı tüketilmeli ve vücut direncini artırıcı a-b-c vitamini içeren meyveler tüketilmeli. Kapalı üst solunum yollarını açmak için sprey kullanılmalı. Vücut dinlendirilmeli bağışıklık sistemini güçlendirmek için doğal besinler alınmalıdır.

Kulak ağrısı tedavisi: Kulak ağrısında mutlaka bir hekime gidilmelidir. Muayeneden sonra hekim kulak zarını, rengini ve akıntı varsa bu olayları değerlendirir. Duruma göre antibiyotik tedavi uygular. Eğer orta kulak zarında iltihaplanma fazla ise zarı delerek iltihabın boşalmasını sağlar. Cerrahi müdahale dışında kulak ağrısına iyi gelecek kurallar ise sigara ve sigara dumanından uzak durun, kulakları rüzgârdan koruyun, kulak içerisine hiçbir şey sokmayın, yüzme veya banyoya girerken kulak deliklerini tıkayın, temiz hava ve bol su tüketin. Kulağın üstüne sıcak havlu yerleştirmek ağrıyı hafifletecektir.
" } ] }