{ "title": "Hamilelikte Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Hamilelikte-Kulak-Iltihabi-93.jpg", "date": "21.01.2024 15:32:59", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Hamilelikte kulak iltihabı, iltihabaneden olan özellikle virüs vebakterilerdir. Kulakların çok karmaşık bir yapısı vardır ve dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı açık bir yapıları olduğundan rahatsızlıkların çok sık yaşandığı bir organdır. Harici, ortada ve iç kulak gibi üç ana kısımdan oluşan kulağın, bu üç kısımda meydana gelen rahatsızlıklara esas sebep olan patojenlere yani bakteri ve virüslere maruz kalmasıdır. Hamilelikte kulak iltihabı meydana geldiğinde anne adayında, verilen ilaçların bebeğe zarar vereceği veya kaybedileceği düşüncesine sebep olmaktadır. Fakat doktor kontrolünde kullanılan gerek antibiyotikler gerekse ilaçlar bu rahatsızlıkları en kısa zamanda iyileştirmektedir.

Hamilelikte kulak iltihabı neden olur?

Hamilelikte kulak iltihabı, hamilelik döneminde veya hamile olunmayan dönemlerde kulak iltihaplarını oluşturan en büyük nedenler arasında kulak içerisinde meydana gelen bakteri, virüs veya mantarlardır. Virüs ve bakterilerin genel ismine patojen denilmektedir. Bu patojenler, kulakta iltihablanma meydana getirerek, kulak kaşıntısı, kızarıklık, ağrı ve kulakta akıntı gibi sorunları oluşturmaktadır. Bu bakteri ve virüslerden dolayı kulaktaki östaki borusu tıkanabilir ve iltihab meydana gelebilir. Kulak iltihabı olan kişiler özellikle uçak yolculukları sırasında hava basıncının etkisi ile iltihab şiddetlenebilir ve zonklama şeklinde ağrı oluşturabilir. Hamilelikte kulak iltihabı özellikle orta kulakta bulunuyor ise rahatsızlığın daha ileri bir boyuta taşınmaması için, soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi durumlardan kendilerini korumaları çok büyük önem taşımaktadır. Çünkü bu tür hastalıklar orta kulak iltihabının daha fazla şiddetlenmesine yol açmaktadır.

Hamilelikte kulak iltihabının tedavisi nasıl yapılır?

Hamile olan kişiler, özellikle ilerlemiş bir kulak iltihabı var ise mutlaka Uzman bir doktora görünmelidirler. Çoğu hamileler, tedavide kullanılacak ilaçların bebeğe zarar vereceğini düşünerek hastalıklarının tedavisini ertelemektedirler. Bu çok yanlış bir düşünce olup, doktorunuz bebeğinize zarar vermeyecek ilaçlar ile tedavi yöntemine gidecektir. Kimi hamileler ise tam tersi olarak, kafasına göre ilaç kullanıp kendi kendilerine tedavi olmaya çalışmaktadırlar. Bu uygulamayı kesinlikle yapmayıp, vücudunuza alacağınız her ilaç, bebeğinize ve size zarar verebilmektedir. Eğer hamilelik döneminde kişi dış kulak iltihabı oluşmuş ise bu tür hastalıkların tedavisi, antibiyotik kullanımına gerek olmadan, küçük fakat etkili kulak damlaları ya da merhemlerle tedavi edilebilirler.

Hamilelik döneminin en riskli olduğu dönem ilk üç ay ve son aydır. Hamilelikte kulak iltihabı rahatsızlığı yaşayan, zonklama şeklinde ağrısı olan, kızarıklık ve şişme durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Hamile olan kişiler kulak burun boğaz doktorunun verdiği ilaçları bir de kadın doğum doktoruna danışarak almalarında fayda vardır. İlaçların verilen miktarlarda ve doğru kullanımları hem yapılan tedavinin kısa zamanda sonuca ulaşmasında hem de sizi ve bebeğinizi korumada çok büyük önem taşımaktadır.

" } ] }