{ "title": "Hamilelikte Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Hamilelikte-Orta-Kulak-Iltihabi-86.gif", "date": "21.01.2024 09:23:36", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Hamilelikte orta kulak iltihabı, Kulak oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Genel olarak iç, orta ve dış kulak diye üç bölümden oluşur. Bu üç bölümde farklı şekilde birbirlerine yardımcı olmaktadır. Bu bölgelerde oluşan iltihapların başlıca nedeni dış ortamdan gelen bakteriler, Virüsler neden olabilir. Hamilelik döneminde kulakta meydana gelen herhangi bir rahatsızlık anneyi huzursuz edebilir. Fakat kulakta oluşan iltihaplar kolaylıkla tedavi edilebilen türdendir. Uygun ilaç tedavisi ile kolaylıkla anne ve bebek zarar görmeden yapılan tedavi yöntemleri vardır. Hamilelik döneminde oluşan iltihabı, antibiyotik tedavisi ile vücuttan atmak mümkün olur. Kulakta oluşabilecek virüs ve bakteriler orta kulağın iltihaplanmasına yol açar. Orta kulakta bulunan östaki borusunu iltihaplı sıvı tıkayarak kullanılmasını engeller. Örneğin dağa çıkarken ya da dağdan inerken ya da uçak yolculuğu esnasında hava basınç değişiklikleri fazla olması sebebiyle kulak sıvısı kulağın içerisindeki basıncına maruz kalır ve kulakta şiddetli ağrı meydana gelir. Bu ağrı ise soğuk algınlığı, sinüzit, grip gibi enfeksiyonlara zemin oluşturur. Hamilelikte orta kulak iltihabı, bu gibi hastalıkları tetiklediği gibi farklı tip virüsleri de tetikler. Anne adayı hamilelik döneminde vücudu hassas olduğu için kolaylıkla dışarıdan gelen virüsleri barındırabilir ve vücudunda enfeksiyon meydana gelir. Bu dönemde titizlikle vücudun gerektiği bütün vitaminleri almak hem bebeğe hem de anneye gebelik süresince koruma sağlar.

Hamilelikte orta kulak iltihabını nasıl önlenir?

Orta Kulak iltihabında başlangıç olarak ilaç kullanmadan evde uygulayabileceğiniz birçok yöntem vardır. Bunlardan biri günde en az iki kere kulağınıza bir damla zeytinyağı damlatarak yumuşamasını beklemeniz ve ağrı olan bölgeye sıcak havlu koyarak kompleks yapmanız ağrıyı hafifletir. Sinüs enfeksiyonu ile baş etmenin en iyi yolu tuzlu su ile gargara yapılarak enfeksiyondan kurtulmaktır. Bunlar genellikle orta kulak iltihabın hafif görüldüğü zamanlarda yapılan tedavi yöntemleridir. Orta kulak iltihabı ilerlemiş bir safhaya gelmişse mutlaka doktora başvurulmalıdır. Doktor tavsiyesinde ilaçlar kullanılmalıdır. Çünkü farkına varılmadan kullanılan ilaçlar bebeğe zarar verebilir. İlaçları gereğinden fazla ya da az kullanmak orta kulak iltihabına tam olarak etki etmeyeceği için bazı anne adaylarında işitme kaybına neden olabilir. Bu yüzden vücudumuza giren her hastalık başlangıcında mutlaka annenin dikkatli beslenmesi, kendini koruması gerekir. Evde kullandığınız yöntemleri uygulamanıza rağmen ağrıların azalmasında değişiklik yoksa doktora başvurmanız ve mutlaka doktor kontrolünde ilaçlar kullanmalısınız. Hamilelikte orta kulak iltihabı bazen çözümü olmayan işitme kaybına da yol açmaktadır. Bu yüzden anne adaylarının hastalığı hafife almamaları gerekir.
" } ] }