{ "title": "İç Kulak Denge Bozukluğu", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Ic-Kulak-Denge-Bozuklugu-48.png", "date": "20.01.2024 13:57:30", "author": "Hüsnüye Yılmaz", "article": [ { "article": "İç kulak denge bozukluğu baş dönmesi olarak açıklanan Vertigo rahatsızlığının en büyük nedenlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Denge organı olarak bilinen iç kulakta bulunan kanallarda gözle görülmesi mümkün olmayan ve kum tanesi kadar küçük olan partiküller yer almaktadır. Uzun süren yolculuklar, kulağa ya da kafa kısmına alınan darbeler ve üst solunum yolları enfeksiyonu gibi sebeplere bağlı olarak bu kristallerin yerinden oynaması söz konusu olabilmektedir. Bu kristallerin yerinden oynaması da denge sistemine uyarıda bulunur ve ani kalkma gibi hareketliliklere bağlı olarak kristallerin yer değiştirmesi baş dönmesine neden olabilmektedir.

İç Kulak Denge Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Kişide iç kulak denge bozukluğu olması durumunda yatakta sağdan sola dönerken, ayakkabısını bağlamak için eğildiğinde, perde asarken ya da markette bir raftan ürün almak için uzandığında çeşitli sorunlar yaşaması söz konusu olabilmektedir. Bu sorunlara genel olarak baktığımız zaman şu şekilde sıralayabiliriz:
İç Kulak Denge Bozukluğu Tanı ve Tedavi Nasıl Yapılır?

Kişide iç kulak denge bozukluğu sorunu olup olmadığını anlayabilmek için Uzman bir hekimin kişinin başına belli pozisyonlar vermesi ve göz hareketlerine bakması yeterli olacaktır. Hatta bu işlem sırasında bazı cihazlar kullanılarak kayıt yapılması da mümkündür. Bu rahatsızlığın tedavisine bakacak olduğumuzda ilaç tedavisine gerek olmadığı görülmektedir. Uzman hekimin bazı baş hareketleri gerçekleştirerek iç kulak kristallerini yerine yerleştirmesi yeterli olacaktır. Ayrıca hastanın 3 gün bazı hareketlerini kısıtlaması da oldukça etkili olacaktır. Dinlenen hastanın tekrar kontrolleri yapıldığı zaman sorunun çözüldüğü görülebilmektedir.
" } ] }