{ "title": "İç Kulak Enfeksiyonu", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Ic-Kulak-Enfeksiyonu-13.png", "date": "20.01.2024 14:37:15", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "İç kulak enfeksiyonu, İç kulak iltihaplarının büyük bir çoğunluğu iltihap kapan civardaki dokulardan kaynaklıdır. İç kulak iltihabı ile vestibüler nörit ve menenjit gibi hastalıkların altta yatan aslı hastalık olma olasılıkları çok yüksek bir olasılıktır. İç kulağın, labirent şeklinde bir yapısı vardır.

Kan dolaşımı ile doğrudan görülen enfeksiyonları da vardır.

Aynı zamanda vücudumuzun denge koordinasyonunu ve işitme duyumuzu kontrol altında tutan bir yapısı vardır. İç kulak iltihaplanması ise tam olarak kulağın en içinde bulunan dokuların enfeksiyon kapmasına denir. Bu rahatsızlık frengi verem etkilerine bağlı gelişen biçimleri de kulak enfeksiyonu kronik gidişatı olan hastalık olmasına rağmen akut şekilde de yaşanabilmektedir. Daha çok iltihaplı orta vakıasının kulağa yayılımı şeklinde oluşan. Menenjit hastalığında iltihap kafatasından kulağa yayılım göstermektedir. Bunların dışında ayrıca tifo, kabakulak, kızıl.

İç Kulak Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

İç kulak içerisinde oluşan enfeksiyon yayılma hızı ile alakalı olarak kronik veya akut olarak iki şekilde adlandırılmaktadır. Ayrıca bu iki çeşit enfeksiyon irinli ve serumlu olarak kendini gösterebilmektedir. Akut iç kulak enfeksiyonları kronik vakıalara göre daha hızlı bir yayılım göstermektedir. Kronik enfeksiyonlar ise yaygın ya da sınırlı tarzlarda olabilmektedir. Akut serumlu iç kulak enfeksiyonu üreme hızı az olan mikropların o bölgeye yerleşmesinden kaynaklanır. Ayrıca orta kulak içerisinde meydana gelen iltihaplanmadan da kaynaklanabilir. İrinli iç kulak iltihaplanmasında olduğu gibi ani şekilde başlayabilmektedir. Belirtilerinin başında salyangoz zedelenmesi gelir. Önceleri uğultular halinde gelişen belirtiler işitme kaybına kadar ulaşabilir.

Bunların dışındaki belirtileri ise
  • Baş dönmeleri,
  • Denge bozukluğu,
  • Bulantı,
  • Kusma gibi belirtilerdir.
İç Kulağı Enfeksiyonu neden olur?
  • Yorgunluk,
  • Aşırı alkol tüketimi,
  • Sigara kullanımı,
  • Kullanılan bazı ilaçlar,
  • Alerjik durumların bulunması,
  • Viral kökenli hastalıklar,
  • Stresli bir yaşama sahip olmak,
  • Solunum yolları enfeksiyonu,
  • Kulak enfeksiyonları gibi unsurlardan iç kulak enfeksiyonları olabilmektedir.
İç kulak Enfeksiyonu Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

İç kulak enfeksiyonu tanısında hasta baş dönmesi kusma bulantı gibi belirtiler gözlemlenmiş ise kulakta işitme kaybı meydana gelmiş ise iç kulak iltihaplanması var demektir. Yapılacak fiziki muayene sonucunda kolaylıkla tanısı konulabilmektedir. Hastalığın tedavisinde ise türüne göre hareket etmek önemlidir. Aniden başlayan iç kulak enfeksiyonlarında öncelik hastalığın ilerlemesini durdurmaktır. Hastada şiddetli kulak ağrılarına neden olduğundan doktor tarafından uygun görülen antibiyotikler ile tedavisi edilebilmektedir. Başarılı bir tedavi sürecinin arkasından yeniden oluşmasını engellemek için gereken önlemlerin alınması gerekir. Akut iç kulak enfeksiyonlarında özellikle irinli iltihaplanmalarda antibiyotik tedavisi uygulanır. Ortalama olarak iki veya üç hafta kadar süren bir tedavi süreci vardır. Bazı hastalarda hafif şiddette işitme kaybı olguları görülebilmektedir. Sağlıkla kalın.
" } ] }