{ "title": "İç Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/ic-kulak-iltihabi.jpg", "date": "20.01.2024 12:13:45", "author": "Tayfur BITEN", "article": [ { "article": "
İç Kulak İltihabı, İç kulağın bir diğer adı da labirenttir. İç kulak isminden de anlaşılacağı üzere kulağın en iç kısmında bulunan yapıların tüm adıdır. Bu bölümde dış bölüm kemik iç kısmı ise zar yapılı olan labirentler ve torbalar içermektedir. İç kulak iltihabı, dengenizi sağlayan ve işitme duyunuzu kontrol eden sıvıyla dolu olan labirentin iltihaplanması durumudur. Üstlendiği göreve bakılacak olursa, iç kulak iltihaplanmaları içerisinde en önemli ve en çok ciddiye alınması gereken iltihaplanma durumu da denilebilir. Çünkü bu tip iltihaplanmalarda kişiler, vücutların dengesinde ve işitmede zorluklar yaşayabilirler. Özellikle de bakterilerden oluşan bir iltihaplanma sonrasında meydana gelebilecek bir işitme kaybının tedavisi ise mümkün değildir.

İç Kulak İltihabının Belirtileri Nelerdir?

En önde gelen belirtisi, aşırı derecede baş dönmesi hissi yaşayabilirsiniz. Ya kendinizin veya içinde bulunduğunuz ortamın döndüğü hissi yaşarsınız. Baş dönmesinin takibinde de kişide bulantı ya da kusma meydana gelebilir. Bir diğer ortaya çıkan belirti ise gözlerin, kişinin kontrolü dışında hareket etmesidir. Bu belirtiler ile karşılaşıyorsanız, sizde de bir iç kulak iltihabı belirtisi olabilir. Bu tür bir rahatsızlık genel olmaması ile bir orta kulak iltihabı rahatsızlık geçirmiş, tedavi edilmemiş hastalarda, orta kulaktaki iltihabın iç kulağa da geçmesi ile meydana gelebildiğinden, doktorunuz muayene ederken sizin yakın bir zamanda bir orta kulak iltihabı rahatsızlığı geçirip geçirilmediğinizi de soracaktır. Doğru tedavi edildiğinizde ve tedaviyi tamamen sürdürdüğünüz takdirde, her ne kadar belirtileri çok ciddi olsa da rahatsızlığınız ciddi bir sorun yaşatmadan tamamen bitirilebilir. Ciddi ve sorunlu bir gidişatı olduğundan iç kulak iltihabının tedavisine zaman kaybetmeden başlanılmasında yarar vardır.

İç kulak iltihabının sebepleri arasında, tedavi edilmemiş ya da ilerlemiş orta kulak iltihabı, tifo gibi birçok hastalıkların ilerleme döneminde iç kulak iltihabını da meydana getirmesi, bir menenjit esnasında iltihabın iç kulağa akması, bazı enfeksiyon hastalıklarının iltihabı iç kulağa bulaşması, şakak kemiğinde meydana gelebilecek bir kırılma veya yaralanmadır.

Enfeksiyonsuz iç kulak iltihabına da rastlanabilmektedir. Örneğin yaralanma veya zehirlenme sonrasında doku yıkımı sonrasında bir iç kulak iltihabı meydana gelebilir. Bir ilaç zehirlenmesinde ilacın etkileri ile iç kulakta iltihaplanma oluşabilir.
" } ] }