{ "title": "İç Kulak Kaşıntısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Ic-Kulak-Kasintisi-45.jpg", "date": "21.01.2024 06:01:32", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "
İç kulak kaşıntısı, Kulak kaşıntısı birçok bireyi rahatsız eden tatsız bir olaydır. Özellikle yaz mevsiminde sıcağın etkisi ile aşırı terleme ve neticede kaşıntı hissinde bir artış olmaktadır. Dış kulak yolu fazlaca hassas bir yapıya sahip, bir de kaşıyarak tahriş edip üzerine de denize, havuza girilirse ciddi bir dış kulak yolu enfeksiyonuna zemin hazırlanmış olur.

İç kulak kaşıntısı, kulağın kendini savunmak için ürettiği kulak kiri ucu pamuklu çubuklarla sık ve şiddetli bir biçimde temizlenirse dış kulak yolunda normalin üstünde bir kuruluk ortaya çıkar ve bu tip yabancı cisimlerin teması sebebiyle kaşıntı hissi artabilir. Kulak kaşıntısının en çok görülen sebeplerinden biri de alerjik bünyedir. Vücudun başka bir bölgesinde egzama, mantar gibi hastalıkları olanlarda, gıdalara veya başka bir maddeye karşı alerjisi olan bireylerde kulak kaşıntısı sık görülür.

Dış kulak yolu yapı bakımından düz değildir. Kulak zarına kadar olan yerde bir dirsek yapar. Dirsek olması kulak içerisine yerleşmiş yabancı cisim parçacıkları, mantar enfeksiyonu, su ile şişmiş ve kulak temizleme pamuklarıyla iç tarafa itilmiş kirler Uzman müdahalesi olmadan kolay kolay çıkmaz. Mantar enfeksiyonları son derece inatçı ve bulaşması da bir o kadar kolaydır. Gerekli tedbirlerin alınmadığı yüzmek için gidilen kalabalık havuzlardan dış kulak yoluna mantar enfeksiyonu yerleşebilir.

Kulak kaşıntısı için alınabilecek önlemler nelerdir?
Vücut direncini düşüren bir kısım özellikle diyabet gibi rahatsızlıklar kulak enfeksiyonlarına yatkınlık oluşturabilir. Bu durumda mutlaka alttaki ana rahatsızlığın da beraberinde kontrol altına alınması gereklidir.

Basit gibi görünen kulak kaşıntısı hayatı bireye zehir edebilir. Alınacak tedbirler ve biraz da irade bu durumdan kurtulmak için yeterlidir. Tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarmadan ve ciddi tedaviler gerektirmeden özellikle yaz mevsiminde kulak bakımına dikkat edilmelidir. Kaşıntı hissinin, siz üzerine gittikçe artan bir algı olduğu unutulmamalıdır. Kısacası siz kaşıdıkça kulağınız daha da çok kaşınacaktır.

İç kulak kaşıntısı tedavisi nasıl yapılır?

Kaşıntının sebebine göre belirlenir. Şikâyet etken alerjiye bağlıysa tedavi allerjenin türü veya bağışıklık sistemini güçlendirici beslenme veya ilaçlarla yapılmaktadır. Sebebi mantarsa, hızlı üremesini engellemek için yağlı veya kortizonlu damlalar ile antibiyotik türü ilaçlar kullanılır. Buna hekim karar verecektir. Diğer hastalıklara bağlı kaşıntılarda ise hastalık sebebinin tedavisinin yapılmasıyla geçecektir.
" } ] }