{ "title": "İç Kulak Kristalleri", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/ic-kulak-kristalleri.jpg", "date": "19.01.2024 06:54:33", "author": "Zübeyde Taşpınar", "article": [ { "article": "
İç Kulak Kristalleri, bilindiği gibi iç kulak denge sağlayan bir organdır ve kulak boğazlarında minicik bir kum tanesi iriliğinde partikülleri meydana getirir. Bu kristalleri tutundukları ortamdan oynatan sebepler, denge sistemine alarm verirler. Sebepler arasında ön sırada yer alan kulağa alınan ağır bir darbe, daha önceden yaşanan üst solunum yolları enfeksiyonu ve uzun süreli yapılan yolculuk gibi belirgin sebeplerdir. Hasta kişide bazen kafaya yönelik bazı hareketlerle kristaller bulundukları yerlerinin değiştirmeleri sonucunda baş dönmesine neden olurlar. Yaşanan baş dönmesi ise vertigoya değin ulaşan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlıkla sıklıkla karşılaşılsa da tedavisi başarıyla sonuçlanan bir iç kulak rahatsızlığı türüdür. Bu rahatsızlık iç kulağa yerleşmiş olan keseciklerin iç kısmında bunları algılayan minik organcıkların üzerinde yer alan kristallerin kısımdan kopması ile yarım daire şeklindeki kanalların içine düşmesidir. Kanalın içindeki sıvıda yüzen minik kristaller genellikle algılama organında sürekli hareket etmeleri sonucunda ortaya çıkan oldukça etkili bir sinyal yükselişine sebep olurlar. Bu durumda kişilerde bilinç altında oluşan baş dönmesi şeklinde belirlenir. Bu rahatsızlıkla kafayı belirli bir yöne çevirerek, yukarıya, aşağıya ve öne eğerek de meydana gelen birkaç dakikalık bir zaman diliminde gerçekleşen şiddetli derecede baş dönmesi, kusma ve bulantılar meydana gelir.

İnsan vücudunun çok önemli bir organı olan kulağın, şiddetli gelişen baş dönmesi, kusma ve midede oluşan bulantılar dengeyi kuramama gibi sebepler kulak kristallerinin yerinden oynamasına tıp dilinde vertigo rahatsızlığı olarak tanımlanıyor. Kulak sıvısının içinde yer alan ve beyne yatay ve dikey sinyaller vererek vücut dengesinin sağlayan kristaller genellikle bir yanıp bir sönen lamba şeklinde görev yaparlar. Bu kristaller, özellikle kulak sıvısının içerisinde kendi başlarına boşta kalarak veya kristallerin yoğun bir şekilde kristalize olması sebebi ile görevlerini eksik veya yanlış yaparak hastada sanki düşecekmiş şeklinde belirti verir. Ayrıca vertigo belirtisi kulak çınlaması ve tansiyon düşüklüğü gibi algılanabilir.

İç Kulak Kristalleri Nedeni ile Gelişen Olumsuzluklar

Baş Dönmesinin Nedenleri: İç kulak da oluşan iltihap nedeni ile gelişen olumsuzluklar iç kulağa kadar ulaşarak, bakterinin çoğalması halinde, hasta genel olarak iç kulak yerel olarak gözden geçirilerek iç kulak da iltihap oluşup oluşmadığı anlaşılır. Bu durum ise baş dönmesi, aşırı denge bozuklukları ve kusma ve mide bulantısı şeklinde seyreder.

Meniere Rahatsızlığı: Baş dönmesinin en sık rastlanan nedenleridir ve belirtileri arasında aşırı ilerleyen işitme kaybı ve kulak çınlaması olarak bilinmektedir.

Psikolojik Vertigo: Depresyon nedeni ile aşırı derecede fazlalaşan duygusal hisler çoğunlukla stres kaynaklı sinirsel belirtilerle meydana gelen baş dönmesidir.

Vestiburler- nörinit: Özellikle sinüzit veya soğuk algınlığı rahatsızlıkları üst solunun sistemine bağlı olarak kulakta gelişen denge kaybı ve işitme kaybından dolayı meydana gelen baş ağrısıdır.
" } ] }