{ "title": "Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kepce-kulak-ameliyati-sonrasi.jpg", "date": "20.01.2024 17:24:09", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "
Kepçe kulak ameliyatı sonrası, kepçe kulak deformitesi kulak kıvrımlarındaki sorundan kaynaklanır. Bu sorunda silik kulak kıvrımları bulunmakta, kulaklar kafadan uzak olmaktadır. Toplumda cinsiyet ayrımı olmadan her 20 kişiden birini etkileyen bir sorundur. Bu işitme sorunu yaratmasa da dış görünümde olumsuz etkiler yapmakta ve psikolojik açıdan kişinin problem yaşamasına yol açmaktadır. Kalıcı olarak bundan kurtulmak isteyenler, kepçe kulak ameliyatı olmalıdır. Bu ameliyat kulak gelişiminin tamamlandığı 5-6 yaşından itibaren kişinin isteğine göre yapılabilir. Çocuklar için genel anestezi, yetişkinlerde de lokal anestezi altında uygulanabilen bir operasyondur. Kulak arkasından kesiyle girilerek, kıkırdak dokuda düzeltme yapılır. Kulağın birinde bile sorun varsa, asimetri sorunu olmaması açısından iki kulak birden ameliyat edilir. Ameliyattan sonra hastalar rahat bir iyileşme süreci geçirir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı konulara uymaları oldukça önemlidir.

Kepçe kulak ameliyatından sonra

Ameliyatın sonunda kulağı kapsayan elastik bir bandajlama yapılır. Hastada anestezi kaynaklı bir sorun olmazsa, aynı gün içinde taburcu edilebilir. Bandajlar ameliyattan bir hafta sonra açılır. Hastanın kulakları kontrol edilerek, 2 hafta kadar tenisçi bandı denilen özel bir bandı kullanması önerilir. Ameliyatın başarısı için, bu bandın geceleri bile takılması gerekir. Erkek hastalar bunu çalışıyorlarsa, gündüz takmayı pek tercih etmeyebilir. Ancak geceleri mutlaka takmaları gerekmektedir. Ameliyattan sonra normal yaşama dönüş kısa sürer.

Kepçe kulak ameliyatından sonra kulaklara yapılacak bakım nasıl yapılır?

Ameliyatın ardından hastaların 1 hafta kadar kulaklarının üstüne yatmaması gerekir. İkinci haftaya gelindiğinde, hastaların yumuşak bir yastıkta yatması sorun çıkarmaz. Operasyondan sonraki 3. Günden itibaren kulaklardaki gerginlik, baskı giderek azalır.

Kulağa konulan pansuman açılınca, ameliyat edilen alan yıkanabilir, nemlendirici krem tatbik edilebilir. Hastalar 2 hafta tenisçi bandı takmalıdır. Bu kulakların kıvrılmasına engel olur ve kulağın yeni şekline adaptasyonunu sağlar. Bu nedenle hastaların buna mutlaka uyması gerekir.

İlk birkaç hafta süreyle hastaların kulaklarını travma, darbe, direkt güneş ışığı gibi etkilerden koruması uygundur. Bu süreçte saunaya gitmemek, solaryuma girmemek gerekir.

Ameliyatın ardından en az 3 ay kulakların herhangi bir darbeden, kazalardan korunması gerekir. Bunun sebebi ameliyatla yeni oluşturulan kulak kıvrımlarının bu sürede kaynamasındandır. Bundan sonra kulaklarla ilgili bir sorun olmaz.

Kepçe kulak ameliyatı sonrasında olabilecek komplikasyonlar

Ameliyatın erken döneminde meydana gelebilecek komplikasyonların içinde kanama, cilt altında kan birikimi, enfeksiyon, yara bölgesinde kabarıklık, yaranın uyuşması ve ayrışması gibi sorunlar olabilir. Daha geç dönemde ise en önemli komplikasyon ameliyattan istenen başarının elde edilememesi olur. Bu açıdan ameliyattan önce kulağın geriye yatırılma miktarı, kıvrımların görünümü gibi her türlü detay hasta doktor arasında görüşülmelidir. Hastanın ameliyattan beklentisi tam olarak bilinmeli, doktorun belirttiği her bilgi dikkatle takip edilmelidir. Ameliyattan kaynaklanan önemli bir sorunda kulaklarda asimetri meydana gelmesidir. Bazen kulaklar arasındaki duruş sorunu giderilemez. Özellikle ameliyattan önce var olan asimetri durumunda bu yaşanabilir. Fakat bu sorun zaten ameliyatla düzeltilemeyebilir. Hastanın bunu bilmesi gerekir. Bazen de hastalar kulakların içindeki iç dikişlerin belli olduğu söylerler. Bu ciltte küçük yaraların oluşmasına yol açabilir. Bu durumda hastalarda lokal anestezi altında küçük bir operasyon yapılarak, sorun giderilebilir.
" } ] }