{ "title": "Kepçe Kulak", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kepce-kulak.jpg", "date": "20.01.2024 08:46:29", "author": "Abdullah Korkmaz", "article": [ { "article": "
Kepçe kulak, genetik nedenlerle vücutta oluşan ve kulakların kafadan ayrılmış bir görüntü almasına neden olan bir kulak çeşididir. İnsanların özellikle çocukluk çağında çok büyük sorunlara yol açtığı ve kişinin ileride güvensiz bir birey olarak yetişmesine neden olabileceği için ciddiye alınması gereken bir durumdur.

Kepçe kulak düzeltilmesini sağlamak için tıp alanında iki yöntem kullanılmaktadır. Bunlardan birincisi klasik ameliyat ile kulak kıkırdağında bulunan fazlalıkların alınarak, kulağın kafaya yakınlaştırılmasıdır. İkincisi ise cerrahi bir operasyon gerektirmeyen ve ameliyat yöntemine göre daha zahmetsiz ve kısa süreli olan iple gerçekleştirilen operasyonlardır.

Fakat kepçe kulak düzeltimi için en doğru yol olan bu iki yöntemden önce gerek toplumsal kaygılar gerek maddi olanaksızlıklar nedeniyle ilkel olarak tabir edilebilecek yöntemlere başvurulmaktadır. Bunlardan en bilineni ve en tehlikeli olanı, Japon yapıştırıcısı veya daha farklı kimyasal sabitleyicileri kulak arkasına sürerek kulağı, kafaya sabitleme yöntemidir. Böylesi yöntemler, kepçe kulak düzeltilmesi konusunda en ufak bir kalıcı sonuç sağlamayacağı gibi ciltte çok büyük tahriş olmalara hatta cilt altında gerçekleşen tepkimeler sonucu cilt kanserine dahi neden olabilmektedir. Bu ilkel yöntemlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Diğer bir ilkel yöntem ise Japon yapıştırıcısı gibi bir zararı olmasa da geçici çözümler sunan saç bandı ile sabitleme yöntemidir. Bu yöntemin kulağa ve vücuda herhangi bir kötü etkisi yoktur ancak kulağın, sürekli arkaya doğru desteklenince ilerleyen zamanlarda kendiliğinden arkaya yaslanacağı inancının boşa çıkacağını belirtmek gerekir. Kulak bandı yöntemi uygulanan kişi, yeni doğmuş ve erken müdahale edilmek istenen bir bebek dahi olsa kepçe kulak düzeltiminin bu şekilde sağlanabilmesi pek muhtemel değildir. Ancak bebeğe herhangi bir zararı olmayan bu yöntemi, ileride pişman olmamak için, \"keşke deneseydim\" benzeri düşünceler taşınmamak için denemekte bir sakınca yoktur.

Sağlıklı ve kalıcılık oranı istatiksel verilerle garantilenen bir yol tercih edilmek isteniyorsa ameliyatla kepçe kulak operasyonları iyi bir seçenek olacaktır. Fakat bu tercih, işinde profesyonel olan ve başarılı bir cerrah bulunması şartı ile sağlıklı bir tercih olacaktır. Yanlış kişilerin elinde ameliyat olunduğu takdirde kepçe kulaktan daha büyük sorunlara yol açılabilir. Çünkü kulak hassas bir organdır ve en küçük yanlış bir müdahale duyu problemlerini dahi ortaya çıkarabilir.

Kepçe kulak operasyonunun ardından 2 hafta boyunca kulak bandı takılarak hem kulağın dışarıdan gelebilecek darbe, mikrop vb. Tehlikelerden korunması hem de ameliyat yarasının enfeksiyonlara karşı korunması hedeflenir.

Ameliyat sonrası cildinde iz kalacağından endişelenen hastalara, kalacak izin minimum seviyede olacağı ve kulak arkasında kalacağı için belli olmayacağı garantisi verilebilir. Bu konuda endişe duyulmasına gerek yoktur.

Kepçe kulak düzeltilmenin diğer bir yöntemi de kulağı iple arkaya çekmektir. Bu işlem ameliyat yöntemine göre oldukça basit ve kısa sürelidir. Ancak hassas ve dikkatli olunması gerekliliği ameliyatla aynıdır. Uzman bir plastik cerrah tarafından 15 dakikada yapılabilir.
" } ] }