{ "title": "Köpeklerde Kulak Mantarı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kopeklerde-Kulak-Mantari-91.jpg", "date": "21.01.2024 11:44:15", "author": "Süleyman mutlu", "article": [ { "article": "
Köpeklerde kulak mantarı, Mantar aslında yüzeysel olarak mikotik enfeksiyon kapmasıdır. Hastalığın köpeklere bulaşmasına etken faktör trikophytosise neden olan birçok mantar türünün bulunmasıdır. Köpeklerde microsporumcanis, trichopyton, mentagrophytes, m. Fetis en fazla görülen mantar türleridir.

Köpeklerde kulak mantarı gelişimi nasıl seyreder?

Köpeklerde kulak mantarında deriye bulaşan mantar, 2 gün boyunca kıl foliküllerinin yerleşerek kıllarla birlikte çoğalmaktadır. Kıl folikülleri yangısal bir ödem oluşturma dönemi vardır. İkinci bakteriyel enfeksiyonların devreye girmesiyle kıl dökülmesine ve apse oluşumuna yol açar. Follikulitis şekillenmeye başlar. Köpeğin kılları çabuk kırılır ve hızla dökülür. Hastalık normal seyrettiğinde mantarın bulunduğu bölgede daire şeklinde bir dökülme görülür. Hastalığın köpeğe her bulaşmasında enfeksiyon oluşmaz. Vücut direnci çok düşük, iyi beslenememe, stres ve depresyon gibi enfeksiyon oluşumunda etkin faktördür. Bu hastalık türü daha çok genç yaşta hayvanlarda görülür.

Hastalık hayvanlara nasıl bulaşır?

Hastalık doğrudan temas yoluyla veya mantar etkenleri ile meydana gelen fırça, kafes gibi malzemelerin teması ile bulaşır. Ölü kıllar enfeksiyon riskini oluşturmaz.

Köpeklerde kulak mantarı belirtileri nelerdir?

Hastalık çoğunlukla baş, yanak, kuyruk ve bacaklarda yerleşir. Mantarlarda yerleri oldukça belirgin olan, kaşıntılı, kılsız şeklinde görülür. Zamanla tüyü dökülen yerler genişler ve birleşerek geniş bir görünüm oluşur. Lezyonların odağında renk koyulaşması ve fazla kepeklenme görülür ve genellikle kıllar tekrar ortaya çıkar. Hastalığın kesin olarak teşhisi laboratuvarda mantar izolasyonu ile yapılır. Deri biyopsisi alınarak hastalığın teşhisinde yardımcı olur.

Hastalıktan korunma, tedavi ve sonuçları nasıldır?
Köpeklerde kulak mantarı erken teşhiste %100'lük başarı sağlanırken geç teşhis edilmesi hastalığın tedavi sürecini de uzatmaktadır. Bu da hastalığın kronikleşmesine yol açmaktadır.
" } ] }