{ "title": "Kronik Orta Kulak İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kronik-Orta-Kulak-Iltihabi-36.png", "date": "20.01.2024 10:25:02", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Kronik orta kulak iltihabı; Orta kulak kulak organın en önemli kısımlarından bir tanesidir. Temporal kemik içerisinde altı duvarlı bir kemik boşluğundan ibarettir. Ön iç kısmı da bulunan östaki borusu aracılığı ile yatak ile birleşir. Bu durumun oluşması ile de dış ve iç kulak arasında basınçların dengelenmesi sağlanır. Östaki borusu normalde kapalı bir yapıda olup esneme veya yutkunma durumlarında açılım göstermektedir. Üst kısmından ise östaki borusu kulak arkasında bulunan mastoid kemiğinin hava dolu hücrelerine açılım yapar bu durumda iç kulak iltihaplanmalarının bu kemiğe kadar ilerlemesine neden olabilmektedir. Kronik orta kulak iltihabı; kulak içerisinde bulunan kulak zarı kulak kanalının sonunda olan ve orta kulağı dış kulaktan ayıran bir düzendir. Bu süreç içerisinde iç kulakta oluşan iltihaplanma içeriye açılan ve mastoid kemiğine ulaşan enfeksiyon burada bulunan hava hücrelerine zarar vereceği için burada oluşan iltihaplanmaya kronik orta kulak iltihabı denir.

Kronik Orta Kulak İltihabının Çeşitleri ve Belirtileri Nelerdir?

Orta kulakta meydana gelen kronik iltihaplanmalarda oluşan birçok farklı tip veya çeşit mevcuttur. Pratikte yani bu tür hastalarda en sık karşılaşılanları ise akut orta kulak iltihabı ve kronik orta kulak iltihabıdır. Kronik orta kulak iltihapları kulak ameliyatlarına bağlı travmatik vakıalarda kapanmayan deliklerin yaşadığı bir iltihaplanma çeşididir. Bu delikten orta kulağa su kaçması ile veya sinüslerden bu delik aracılığı ile orta kulağa su kaçması ile, burundan genizden östaki kanalı yolu ile orta kulağa gelen iltihaplanmalar oluşur. Bu iltihaplanmalara bağlı kulaktan irinli bir şekilde akıntı gelme durumları da gözlemlenebilmektedir. Bu nedenden ötürü tekrarlayan iltihaplanmalar hasta olan kişide işitme sorunları meydana getirerek giderek ciddiyetleşmesine neden olmaktadır. Bu tür bir kronik orta kulak iltihaplanması klinik vakıalarda çok rastlanan bir durum olduğundan tedavisi de çok daha kolay bir hale gelmektedir.

Bir diğer kronik orta kulak iltihaplanması da östaki kanalının çocukluktan beri fonksiyonel bozukluk içerisinde olma halidir. Bu rahatsızlık hastada kulak içerisinde havalanma bozukluğu olmasına bağlı olarak negatif basınç sonucunda kulak zarının orta kulağa doğru çekilmesine neden olur. Bundan dolayı kulak zarında meydana gelen keseleşme ve çökmeye istinaden dış kulak yolu cildinin orta kulağa zaman içerisinde arka boşlukta bulunan mastoid kemiğinin içine doğru ilerlemesi burada kolesteatom adı verilen iltihaplı kitlenin oluşmasına sebep olur. Buda orta kulakta kronik orta kulak iltihabına neden olur.

Kronik Orta Kulak İltihabı Tanı ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu hastalığın tanısı için bazı tetkikler gerekmektedir. Bunlar işitme testleri, be işitme kaybı derecesidir. Ayrıca basınç ölçümü ve bilgisayarlı tomografi film çekimi yapılabilmektedir. Kronik orta kulak iltihaplanmasının tedavisi için cerrahi işlem gerekmektedir. Bu cerrahi tedavi genellikle genel anestezi altında yapılan bir ameliyattır. Yapılacak olan cerrahi işlemin amacı, oluşan kitlenin ve iltihaplanmanın temizlenmesi ve iltihapsız kuru bir kulak haline getirilmesi içindir. İşitme ile ilgili sorunlar ikincil bir işlem olup uyarılacak düzeltmeler cerrahi işlemden sonra uygulanmalıdır. Fakat ciddi boyutlarda olan vakıalarda kulağın anatomik yapısı ve işitme bütünlüğü koruması bazen mümkün olamayabilir. Bu tür durumlarda kulağı boş kavite haline getirip kulak kanalı da bu boşluğu görecek şekilde genişletilmelidir. Bu tür bir ameliyat ve işlemden geçen hastaların hayatları boyu kulaklarını sudan korumaları gerekmektedir. Bunun dışında yaygın olarak görülen kronik orta kulak iltihaplanmalarında ise işitmenin sağlanması ve iltihaplanmanın kontrol altına alınması için yapılan ameliyat altı ile on iki ay arasında ikinci kez de yapılabilir. Birinci ameliyatta iltihaplanma kurutulurken ikinci aşamada işitme düzeltilir ve aynı zamanda orta kulak ve mastoid kemik içerisinde olan kolesteatom atıkları temizlenir. Böylelikle hasta kronik orta kulak iltihabından tamamen kurtulmuş olur. Ciddi kronik orta kulak iltihaplanmalarında hasta uzun süre hastanede kalabilir ve iyileşme süresi ortalama olarak iki veya üç haftayı bulabilir. Sağlıkla kalın.
" } ] }