{ "title": "Kulağa Giren Böcek", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulaga-Giren-Bocek-17.jpg", "date": "20.01.2024 12:43:09", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "
Kulağa giren böcek kulak sağlığını ciddi biçimde tehdit eden ve sağırlık, enfeksiyon gibi sorunlara yol açan sorundur. Normal şartlar altında hiçbir böcek insan kulağına yuva yapmak veya yiyecek aramak için girmez. Ancak bazı yolunu şaşıran böceklerin veya kulak kepçesi içerisine yanlışlıkla düşen/konan böceğin refleksle ellenmesi sonucu kulaktan içeri girmesi mümkündür.

Kulağa giren böcekler: Bir yanlış inanıştan ötürü kulağakaçan ismi verilen kancalı bir böceğin insan kulağından girerek iç kulak, beyin gibi bölgelere yerleştiği düşünülse de aslında herhangi bir böcek için insan kulağı yaşanılacak bir yer değildir. Böcekler daha çok kaza sonucu kulak içerisine girmektedirler ve aslında kulak içerisine giren böcekler çoğunlukla dışarıya çıkamadıkları için burada ölmektedirler. Kulağa giren böcekler sinek gibi uçucu böceklerdir.

Kulağa böcek girmesi durumunda ilk müdahale: Kulağa böcek girdiği zaman ilk yapılacak şey soğukkanlı olmaktır. Kulak içine girmesinden dolayı böceğin hareketleri kolaylıkla hissedilebilir ve sesi duyulabilir. Öncelikle böceğin kulak zarına ulaşıp herhangi bir kalıcı hasara neden olmaması için böcek giren kulağa evde bulunan zeytinyağı, içme suyu varsa gliserin gibi maddeler damlatılmalıdır. Bu maddeler böceğin boğularak ölmesini sağlayacağından böcek daha fazla ilerleyerek kulak zarına zarar veremeyecektir. Bu ilk müdahale dışında kesinlikle başka müdahalede bulunulmadan en yakın sağlık kuruluşuna, mümkünse bir kulak burun boğaz uzmanına başvurulmalıdır. Özellikle böcek ilacı, maden suyu, kola gibi asitli sıvılar kulak içerisine damlatılmamalıdır.

Sağlık kuruluşunda hekim tarafından otoskopla yapılan inceleme neticesinde böcek sıkıştığı yerden çıkartılır. Bu aşamada hekim böceğin bütün parçalarının çıktığından emin olduktan sonra mikrop kapma ihtimaline karşı antiseptik solüsyonla kulak içini temizleyerek böceğin kulak içerisinde herhangi bir hasara neden olup olmadığını kontrol eder.
" } ] }