{ "title": "Kulağın Görevleri", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulagin-gorevleri.jpg", "date": "20.01.2024 01:56:10", "author": "Mehmet Mustafa Kaya", "article": [ { "article": "
Kulağın görevleri, öncelikle dış ortamlardan gelen sesleri sinirsel uyarımlara çevirerek işitmeyi sağlamaktır. Ses dış kulak yani kulak kepçesinde toplanır sonra kulak zarına ulaşır. Kulak zarı bu sesle titrer, zarın titremesi orta kulağı harekete geçirir ve ses beyne kadar ulaşır. Beyne geldiğinde duyma işlemi gerçekleşmiş olur. Diğer önemli bir görevi ise iç kulakta bulunan yarım daire şeklindeki kanalların beden hareketlerinde dengeyi sağlamasıdır.

Kulak yapısı üç şekilde incelenir

Dış kulak: Kulağın dışarıdan görünen kısmıdır. Kulak kepçesi ve kulak yolundan oluşur. İlk olarak sesleri karşılar ve sesleri orta kulağa ulaştırır. Kulak zarından sonrası orta kulak gelir. Kulak zarı dış kulak ile orta kulağı birbirinden ayırır. Kulak zarı, su, kir herhangi bir cisim gibi dış etkenlerin orta kulağa ulaşmasını engelleyerek bariyer görevi de görür.

Orta kulak: Küçük bir odacık gibi duran orta kulakta çekiç kemiği, üzengi ve örs bulunur. Örsteki boru sayesinde hava basıncı dengelenir ve kulak zarı zarar görmez. Orta kulakta bulunanların, kulak zarına gelen sesleri alıp iç kulağa iletme görevleri de vardır.

İç kulak: İşitmeyi sağlayan tüm hücre ve sinirlerin olduğu yerdir. Salyangozun içinde olan işitme duyu hücrelerine ses iletildiğinde uyarıma geçer ve tümünü beyne iletir. İç kulakta bulunan kanallar yarım daire şeklindedir ve bu kanalların içi sıvı doludur. Bu kanallar ve sıvı yükseliş ve azalışları başın hareketlerini kontrol eder. Baş dönmeleri, bedenin dengesi hep iç kulakta bulunan kanallara bağlıdır.
" } ] }