{ "title": "Kulağın Kısımları", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulagin-Kisimlari-34.gif", "date": "21.01.2024 09:27:08", "author": "emine mutlu", "article": [ { "article": "
Kulağın Kısımları: Kulak işitme organımızdır. Çevrede oluşan bütün sesleri işitme organımız olan kulak ile duyarız. Bu yüzden beş duyu organımızdan biri olduğu için yaşamamızı sağlayan organlarımızdan biridir. Kulağın kısımları 3'e ayrılır. Bunlar;
Dış kulak: Kulağımızın en dış kısmında yer alan kısımdır. Kulağımızın dış kısmı iki bölümden meydana gelmiştir. Birincisi kulak kepçesi İkincisi kulak yoludur.

Kulak kepçesi: Kıkırdak dokusunda oluşan yapıdır. Kulak kepçesinin en önemli görevi çevremizde meydana gelen sesleri kulak yoluyla bir araya getirmesidir. Kulak kepçesi girintili çıkıntılı bir yapıya sahip olduğu için sesin hangi yandan geldiğini anlamamıza yardımcı olur. Kulak kepçesinin hemen altında içi yağ ile dolu olan yumuşak bir tabaka vardır. Buna kulak memesi adını veririz.

Kulak yolu: Sesin kulakta kulak zarına gitmesini sağlar. 2 ila 3 santim arasındadır. İçinde sırayla oluşmuş kıllar ve 2 bine yakın yağ bezesi bulunmaktadır. Kılların görevi dışarıda meydana gelen havanın içeri girerken tozunu toprağını pisliğini temizlemesi ve zara iletmesi görevi vardır. Yağ bezelerinin çıkardığı yağlara kulak pisliği adını verirler. Bu pislikler kulak yolu çevresinin yumuşak kaygan tutamayarak kulak zarının gerginleşmesi ne önler.

Orta kulak: Kulak zarının hemen sonrasında yer alır. Sandığı andıran görünümü vardır. Ufak bir boşluktan ibarettir. Fasulye şeklindedir. Orta kulağın giriş kısmı dış kulak zarı ile kaplanmıştır. Orta kulak ile iç kulak arasında ilişkiyi sağlayan pencereler vardır. Bunlardan biri yuvarlak diğeri ise yumurta şeklindedir. Bu iki pencere iç kulak ile orta kulağı birbirine bağlar. Bu boruya östaki borusu adı verilir. Östaki borusunun görevi ise dış hava basıncıyla orta kulaktaki hava basıncı arasında oluşan dengesizliği dengeyi kavuşturmaktır. Orta kulak sağlığı içerisinde dört adet kemik bulunur. Bunlar kulak zarının iki penceresine doğru uzanırlar. Çekiç kemiği, mercimek yemeği, üzengi kemiğine kemiğidir. Çekiç kemiği dış kulak zarına dayanır. Üzengi kemiği de yumurta biçiminde pencereye dayanır. Bu 4 kemik uçları ile birbirlerine bağlıdır. Kulağın kısımlarından sonuncusu ise iç kulaktır.

İç kulak: Orta kulağa var pencere ile bağlıdır. Pencere ile iç kulağın birleştiği yerde tulumcuk adı verilen bez bulunur. Buna 3 yarım daire kanalı bağlanmıştır. Kanalların içi endolenf sıvısı ile doludur iç kulaktaki işitme salyangoz sıvısı ile doludur. İç kulağın içerisinde birbirine ince zarlarla ayrılmış 3 oval kemik vardır. Üstteki kemiği vestibular kanal, alttaki kanal ise timpanik kanal, ortadakine ise endolenf sıvısı yer alan kohlear kanal denir.
" } ] }