{ "title": "Kulak Ağrısı ve Çınlaması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Agrisi-Ve-Cinlamasi-15.jpg", "date": "20.01.2024 16:58:06", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Kulak Ağrısı ve Çınlaması, Yalnızca işitme duyusu olmayan aynı zamanda denge içinde önemli bir organ olan kulakta enfeksiyon, çınlama ve ağrı gibi ortaya çıkabilecek bir dizi problemler vardır. Bu problemlerden en sık olanı ise kulak ağrısı ve çınlamasıdır. Bu rahatsızlıklardan öncelikle kulak ağrısını ele alalım.

Kulak ağrısı, kulak ağrılarıhafif bir ağrı olabileceği gibi şiddetli ve zonklayıcı ağrılarda ortaya çıkabilir. Bir enfeksiyonun varlığına işaret eden kulak ağrıları, ağrı ile kulakta akıntının ortaya çıkmasına da neden olabilir. Orta kulakta sıvı birikmesi sebebiyle işitme kaybının da neden olan kulak ağrılarının uzun süre devam ettiği durumlarda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Kulak ağrısı nedenleri, bakteriyel ya da viral iç, orta ve dış kulak enfeksiyonu, uzun süre yüksek sesli ortamlarda bulunma, soğuk algınlığı ya da grip, diş ve diş eti enfeksiyonları, uçma ya da dalmadan kaynaklanan basıncın sebep olduğu hasarlar, buşon blokajı ve bazı nedenlerden dolayı östaki borusunun tıkanması gibi nedenler kulak ağrısına neden olabilir.

Kulak ağrısı tedavisi, tedavi ağrının neden olduğu bakterinin türüne göre farklılık gösterebilir. Kulak ağrısı genellikle enfeksiyondan kaynaklandığı için uygulanacak tedavi yöntemi doktorun reçete edeceği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçların ile kulak damlası kullanımıdır. İlaç tedavisinin yanı sıra aşırı gürültü veya sese maruz kalmamak, kulağı temizlerken hiçbir yabancı cisim kullanmamak ve dalış esnasında basınç dengesini eşitlemek kulak ağrılarının önlenmesine yardımcı olur.

Kulak çınlaması, kulakta vızıldama, ıslık, haşırdama ya da bu seslerin karışımı bir şey olması durumu olan kulak çınlaması, kimi insanda kısa süreli ve hafif hissedilirken kimilerinde ise yüksek şiddetli ve sürekli devam edebilir. Birçok nedenden kaynaklanabilen, bazı durumlarda ise tanısı konulamayıp psikolojik faktörlerden kaynaklandığı düşünülen kulak çınlamaları bazen de ciddi sağlık problemlerim belirtisi olabilir.

Kulak çınlaması nedenleri, iç kulak hücrelerinin zarar görmesi, kulak kiri, kulak kemiğindeki değişimler, sinüzit, orta kulak iltihabı, labirent iltihabı, alerji ve nezle gibi kulağı etkileyen hastalıklar, iç kulakta oluşan meniere hastalığı, annemi, kadınlarda yaşanan hormon değişimleri, kafa yaralanmaları, uzun süre yüksek sese maruz kalınması ve yüksek dozda aspirin alınması gibi nedenler kulak çınlaması nedenleri arasında sayılabilir.

Kulak çınlaması tedavisi, tedavide yeni bir gelişme olan ve günümüzde uygulanan kulağa lazerle biyomanyetik etki oluşturulması ile uygulanan tedavi yöntemi kulak çınlaması tedavisinde yüzde 75'lik bir başarı oranına sahiptir. Dünyanın birçok ülkesinde kullanılan bu tedavi yöntemi ülkemizde son yıllarda birçok hastaya başarıyla uygulanmıştır.

Bu tedavi yönteminin yan ısıra kulak çınlamasının azaltmak için, yüksek sesli müzik olan ortamlarda bulunmamaya özen gösterilmesi, sık sık kan basıncını kontrol edilmesi, sinir sistemini olumsuz etkileyen kola, kahve ve sigara gibi içeceklerden uzak durulması, tuz alımını azaltmak, kan akımını düzenleyecek günlük egzersizler yapılması ve sinir ve stresten uzak durmak gibi önlemler alınabilir.
" } ] }