{ "title": "Kulak Ağrısı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-agrisi(1).jpg", "date": "21.01.2024 07:37:24", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Kulak ağrısı, bazen kulağa bağlı nedenlerden bazen farklı organlara bağlı olarak gelişen nedenlerden dolayı ortaya çıkabilecek ciddi ağrılardan biridir. Kulaktan kaynaklı ağrılara birincil (Prime otalji), başka organlardan kaynaklı ağrılara ikincil kulak ağrısı (Sekonder otalji) adı verilir. Çocuklarla daha fazla özdeşleştirilen ağrıya çocuklar kadar yetişkinler de maruz kalabilir. Ağrı aniden ortaya çıkabileceği gibi devamlı bir şekilde de hissedilebilir. Kulak ağrısı önlem alınmadığında ciddi komplikasyonlara sebep olabilecek bir ağrı türüdür.

Kulak Ağrısı Neden Olur?

Enfeksiyonlar: İç ya da orta kulakta meydana gelen enfeksiyonlar kulak ağrısına neden olan en önemli bulgular arasındadır. Östaki borusunun tıkanması nedeniyle oluşan orta kulak iltihabında ciddi anlamda kulak ağrısı yaşanabilir. Östaki borusu, sigara dumanı, soğuk algınlığı, alerjenler, sinüzit gibi pek çok nedenede bağlı olarak tıkanabilir.

Alerjenler: Alerjenlere karşı bağışıklık sistemi tepki verdiğinde sinüs boşluğunda mukus salgısı aşırı şekilde aratabilir. Aşırı salgılanan mukus kulak zarına baskı uygulayarak kulakta ağrıya yol açabilir. Polen, hayvan türleri, toz, saman nezlesi sayılabilecek alerjenler arasındadır. Bu tarz alerjenler sebebiyle kulak ağrısı yaşanabilir.

Basınç travması: Özellikle uçak yolculuklarında ani basınç kulakta tıkanmaya beraberinde ağrıya sebep olabilir. Bu ağrı kendiliğinden geçebilecek bir ağrı türü olsa da bazı durumlarda kulak zarının zarar görmesine sebep olabilir.

Kulak kiri: Kulak içinde biriken kir kulak ağrısı için diğer bir nedendir. Kulakta kir olduğu düşünülüyorsa bu kirin Uzman bir doktora tarafından temizlenmesi gerekir. Kulak çubuğu ya da farklı bir cisimle kulak kirini temizlemeye çalışmak kirin daha ileriye gitmesine ve kulak zarının zarar görmesine sebep olabilir.

Kulak zarında hasar: Kulak zarının delinmesi kulak ağrısı için önemli bir nedendir. Kulak kirini temizlemek için kulağı kulak çubuğu ya da farklı cisimlerle temizlemeye çalışmak, cisimlerle kulağı kaşımak, kulağa darbe almak, enfeksiyonlar kulak zarının zedelenmesine ya da delinmesine sebep olabilir.

Diş apsesi: Dişte ya da ağız içinde gelişen bir apse kulak ağrısına yol açabilir. Kulak ağrısı eğer dişte oluşan bir apseden kaynaklanıyorsa ağrıyı gidermek için mutlaka bir diş hekimine başvurmak gerekir.

Çene kemiği problemleri: Çene kemiğinde gelişen problemler nadir de olsa kulak ağrısına sebep olabilir. Bazı durumlarda diş gıcırdatma bile kulağa baskı uygulayarak ağrıya yol açabilir.

Kulak Ağrısına Eşlik Eden Diğer Belirtileri Nelerdir?

Kulak ağrısı yaşandığında beraberinde farklı şikâyetler de görülebilir. Kulak ağrısı dış kulak iltihabından kaynaklanmışsa kulakta kaşıntı, boyun ve göze kadar ulaşabilen zonklayıcı tarzda ağrı, çiğneme ya da kulağa hafif bir temasla oluşan ağrı, kulak tıkanması ve kulak akıntısı görülebilir. Kulak ağrısıorta kulak iltihabından kaynaklanmışsa, ağrı ile ateş, işitme kaybı, kulakta dolgunluk hissi, bebeklerde ve çocuklarda beslenme bozukluğu ve huzursuzluk görülebilir.

Kulak Ağrısı İçin Hangi Bölüme/Doktora Başvurulur?

Kulak ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabilse de gidilmesi gereken bölüm Kulak Burun Boğaz (KBB) polikliniğidir. KBB uzmanı gerekli incelemeler ve tetkikleri yaparak tanıdan sonra uygun tedaviye başlanır.

Kulak Ağrısı Nasıl Teşhis Edilir?

Kulak ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabileceği için ayrıntılı şekilde KBB muayenesi yapılmalı ve ağrının neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Kulak ağrısının nedenini teşhis etmek için bademcik, çene, diş gibi bölgelerde ayrıntılı şekilde kontrol edilmelidir. Tanı için mikroskop, endoskop gibi yöntemlerin kullanılması gerekebilir.

Kulak Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kulak ağrısı tedavisi nedene yönelik yapılır. Neden tespit edildikten sonra uygun tedavi başlatılır. Ağrıyı geçirmek hastayı bir an önce rahatlatmak için analjezik ilaçlar reçete edilir. Eğer ağrı enfeksiyon kaynaklıysa antibiyotik tedavisine başlanır. Diş kaynaklıysa problemli dişin tedavi edilmesi gerekir. Dış kulakta birikmiş bir iltihap söz konusuysa iltihabın alınması gerekebilir.

Kulak Ağrısına Ne İyi Gelir?

Kulak ağrısı için yapılması gereken ilk işlem Uzman bir doktora başvurmaktır. Eğer doktora gitmek ertelenmek zorunda kalınmışsa evde ağrıyı geçici olarak dindirmek ve rahatlama sağlamak, ayrıca tıbbi tedaviye destek olmak için bazı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemler;

Soğan: Kulak ağrısına karşı uygulanabilecek ev reçetelerinden biridir. Kulakta meydana gelen ve ağrıya neden olan sorunların tedavisinde önemli rol oynar. Kuru soğan rendelendikten sonra suyu sıkılıp bir kaşık yardımıyla ısıtılır. Yakmayacak kıvama geldikten sonra kulağa 1-2 damla damlatılır. İşlem gün içinde iki ya da üç defa damlatılabilir.

Sarımsak: Kulakta gelişen enfeksiyonlara karşı oldukça faydalıdır. Sarımsak yağı ısıtılmış susam yağı ile karıştırılıp kulağa damlatılabilir.

Zeytinyağı: Kulak ağrısına karşı yaygın şekilde kullanılan ev reçetelerinden biridir. Ağrıya karşı ciddi anlamda rahatlama sağlar. Kulakta oluşan ağrıyla beraber uğultu hissini de azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kulağa damlatılarak kullanılabileceği gibi kulak hafif hareketlerle kulağa masaj yapılarak da kullanılabilir.

Zencefil: Güçlü bir anti-inflamatuar olan zencefil, doğal bir ağrı kesici olarak kullanılabilir. Zencefil suyu kulağa iki damla olacak şekilde günde bir iki defa uygulanabilir. Zeytinyağı ile karıştırılarak kullanıldığında da ağrıya karşı oldukça faydalıdır.

Neem: Enfeksiyona bağlı gelişen ağrılar için etkili bir yöntemdir. Neem yaprağının suyu alınarak ağrıya kulağa iki damla olacak şekilde damlatılır. Ayrıca bir parça pamuk neem suyuna batırılıp kulağa kapatılabilir.

Fesleğen: Kulak ağrısı için uygulanabilecek etkili tedavi yöntemlerindendir. Presleme yöntemiyle fesleğen yapraklarının suyu çıkarılıp kulağa günde 2 defa iki damla olacak şekilde damlatılabilir.

Nane: Nane yapraklarından elde e dilen su ya da nane yağı kulağa damlatılarak kulak ağrısı geçici olarak önlenebilir.

Sıcak su şişesi: Ağrıyan kulağa sıcak su doldurulmuş bir şişe uygulanabilir. Şişe bir kat havluya sarıldıktan sonra kulağa uygulanırsa ağrıya karşı oldukça rahatlama sağlar.

Kulak ağrısını gidermek, rahatlama sağlamak için ağır aktivitelerden uzak durmak, sigara içmekten ve dumanını solumaktan kaçınmak gerekir. Kulağın mutlaka rüzgârdan korunması gerekir. Bol su tüketmek, banyo yaparken kulağı bir pamukla kapatmak ağrıyı hafifletmek için faydalı olabilir.
" } ] }