{ "title": "Kulak Altında Şişlik", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Altinda-Sislik-85.jpg", "date": "21.01.2024 07:09:26", "author": "Kadriye Özen", "article": [ { "article": "Kulak Altında Şişlik, Kulağın alt bölgesinde veya arka kısmında ortaya çıkmış olan şişlikler hemen herkesin yaşadığı bir rahatsızlıktır. Bu şişlikler genel olarak yağ bezesi sanılarak çok önemsenmez. Kulak altındaki bu şişlikler genelde ağrılarla beraber görülebilmektedir. Kimi zaman bu ağrılar hafif sancılar şeklinde hissedilirken kimi zamanda çok şiddetli ağrılar şeklinde görülmektedir. Kulak altının şişmesi birçok ciddi rahatsızlığın habercisi olabilir. Boyun bölgesinde yer alan lenf bezleri, vücuttaki lenfatik sistem olarak tabir edilen bağışıklık sistemi önemli parçalarından biridir. Bu lenf bezleri kulak altında, kulak arkasında çene, boyun ve koltuk altı bölümlerinde yer almaktadır. Bu lenf bezler vücutta enfeksiyon olması halinde şişlikler oluştur ve kendilerini belli ederler. Aslında bu bezlerin şişmesi, mikroplarla savaşacak hücrelerin sayısının yükselmesi ile ilgilidir.

Kulak Altındaki Şişlik Neden Olur?

Kulak İltihabı: Kulak bölümünde yer alan bakterilerin artması sebebiyle enfeksiyon ve iltihap meydana gelebilir. Kulak iltihabı sonucu kulağın altında şişlikler meydana gelir. Kulak iltihabı sebebi ile oluşan şişliklerde Uzman bir doktora başvurulmalıdır.

Yağ Bezesi: İltihaplanmadan başka kulak arkasında fark edilen şişlikler, yağ bezlerinden kaynaklanıyor olabilir. Yağ bezeleri basit ve önemsiz şişliklere neden olur.

Lenf Düğümü ve Tükürük Bezleri: En fazla ciddiye alınması gereken şey kulak arkası şişlikleri, tükürük bezlerinden ya da lenf düğümü kaynaklı olanlardır. Bu şişlikler şiddetli ağrılara sebep olur. Kulak altında şişlikle beraber şiddetli ağrılar, kızarıklıklar görülürse bir an önce KBB hastalıkları doktoruna başvurulması gerekir.

Kulak Altı Şişmesine Evde Tedavi Nasıl Yapılır?

Pek çok zaman, evde tedavi kulak arkasındaki bezeyi iyileştirmeye yeterli olur. Sıcak kompres uygulamak kişiyi rahatlatabilir, fakat deriyi yakmamak için aşırı derecede sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer boğazda bulunan enfeksiyon veya sinüslerde iltihaplanma oldu ise tavuk suyu veya çay gibi sıcak içecekler kişinin rahatlamasına yardım edebilir. Vücut enfeksiyon ile savaşırken lenf düğümlerinin birkaç gün şiş kalması normaldir.

Kulak Altında Şişlik İçin Tıbbi Tedavi Nasıl Yapılır?

Enfeksiyon vücuttan uzaklaşınca lenf düğümleri eski boyutuna tekrar döner. Eğer çok uzun bir zaman alıyor ve diğer belirtiler rahatsızlık veriyor ise enfeksiyona karşı antibiyotik tedavi için doktora başvurulması gerekir. Doktorunuz hangi tip enfeksiyon kaptığınızı ve ona uygun bir tedaviyi belirlemek için birtakım testler yapmak gerekir. Lenf düğümlerinde şişkinliğe neden olan tümör veya başka ciddi problemlerin varlığının belirlenmesi için de X-ray ya da tomografi çektirilmesinde gerekmektedir. Kulak arkasında bulunun lenf düğümleri özellikle kanserli olan hücrelere duyarlıdır, eğer düzensiz bir eğilimde iseler acil tıbbi müdahale gereklidir.
" } ] }