{ "title": "Kulak Ameliyatı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-ameliyati.jpg", "date": "21.01.2024 15:33:59", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Kulak Ameliyatı, Kulak genelde dış, orta ve iç kulaktan oluşmak üzere 3 bölümde incelenir. Her bölümün hastalıkları ara sıra ameliyat ile tedavi edilir. Fakat kulak ameliyatları çoğu zaman orta kulak hastalıklarında yapılır. Orta kulak ameliyatlarının yapıldığı durumlar çoğu zaman orta kulakta bulunan orta kulak iltihapları oluştuğu zaman yapılır. Orta kulak iltihapları hakkında eğitim salonunda bilgi verilmiştir. Akut orta kulak iltihapları çoğu zaman ilaçla tedavisi mümkün olsa da kronik orta kulak iltihaplarında çoğunlukla cerrahi tedavi uygulanır. Orta kulak iltihabı haricinde bazen tümör ya da travma gibi olaylar da ameliyat gerekebilir. Fakat bunlar ilgili yerlerde bahsedilecektir. Burada bahsedilecek olan, orta kulak ameliyatlarının fazla önemli bir kısmını kapsayan orta kulak iltihapları için yapılan ameliyatlardır.

Ne Tür Ameliyatlar Yapılır: Orta Kulak iltihapları için küçük girişimler veya büyük ameliyatlar yapılabilir. Ameliyatları şu şekilde sıralayabiliriz;
Ameliyat gerektiren durumlar, kronik orta kulak iltihabı ara sıra hastada fazla rahatsızlığa neden olmadan pasif bir şekilde kalır. Bu tür olaylarda her zaman ameliyata gerek yoktur. Fakat işitme kaybının ilerlediği, iltihabın çevre dokulara yayıldığı ve komplikasyon oluşturduğu durumlarda tedavi seçeneği ameliyat yapılmasıdır. Orta kulak iltihaplarında tedavinin kesin bir şekilde ameliyat olduğu bir durum ' kolesteatom'dur. Kolesteatom orta kulakta küme oluşturarak büyüyen ve kemiği erimesine neden olarak çevre dokulara dağılma oluşturan cilt ve epitel birikimidir.

Ender olarak doğuştan da olabilen bu durum çoğunlukla iltihaba ya da östaki borusunun çalışmamasına bağlı negatif basınca bağlı olarak veya bazı kulak zarı ameliyatlarının ardından meydana gelir. Kolesteatom, orta kulak iltihabına bağlı olan komplikasyonlarında sıklıkla olan nedenidir. Çoğunlukla seröz orta kulak iltihaplarına uygulanan tüp takılması işlemi ayrı bir başlık şeklinde anlatılmıştır.

Ameliyat öncesi yapılan tetkikler, bir orta kulak iltihabına karar verirken üzerinde durulan konular hastanın duyması ve iltihabın ne kadar yaygın olduğudur. Bu sebeple hastanın muayenesinden sonra ilk yapılan tetkik çoğunlukla odiometri ismi verilen işitme testleridir. Bu testlerde işitme seviyesi, algılama yüzdesi gibi değerlere bakılır. İltihabın durumu çoğunlukla radyolojik şekilde incelenir. Bunun için normal grafiler de çekilebilir ancak bilgisayarlı tomografi veya bazen manyetik resonans daha ayrıntılı bilgiler verir. Bu tetkiklerin haricinde, hastanın genel durumunu gösterecek olan rutin tetkikler yapılır. Bunlar arasında akciğer grafisi, EKG, şeker, kolesterol ölçümleri, idrar tetkikleri sayılabilir.
" } ] }