{ "title": "Kulak Arkası Beze Şişmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Arkasi-Beze-Sismesi-49.jpg", "date": "20.01.2024 11:39:43", "author": "serhat tonbul", "article": [ { "article": "Kulak arkası beze şişmesi, görünüş olarak pek rahatsızlık vermeyen hatta tesadüfen fark edilebilen bir durumdur. Yüzünüzü yıkarken ya da saçlarınızı yıkarken elinize gelebilir. Bezeler vücudun neredeyse birçok noktasında karşımıza çıkabilecek savunma mekanizmalarıdır. Yani kol bölgemizde bir yara ya da bu yarada enfeksiyon varsa koltuk altı yağ bezesi şişer. Bacağınızda da aynı durum geçerlidir. Kulak arkası beze şişmesi de çene bölgesinde apse, boğazda farenjit ya da yüzde bulunan bir yaranın enfeksiyonu sonucu ortaya çıkmış olabilir.

Kulak arkası beze oluşum şekli

Az önce bahsettiğimiz lenf düğümleri vücudumuzda daha çok boyun, kol arkası ve kulak arkasında bulunmaktadır. İçerisinde bazı besin ve sıvıların bulunduğu lenf düğümleri kanda ve vücut dokularında bulunan atık maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda antikor üreterek kana karışan bakteri ve virüslerin temizlenmesine yardımcı olurlar. Daha sonra da bunları emen lenf düğümlerinde şişme meydana gelmektedir. Kulak arkası beze şişmesi de bu şekilde meydana gelmektedir. Saçlı deride ya da ensede bölgesinde bir mantar enfeksiyonu var ise sebep olabilir. Bunun dışında ağızda meydana gelen yaralar, boyun bölgesindeki yaralar ya da bu bölgede oluşan bir tümör kulak arkası beze şişmesine neden olmuş olabilir.

Kulak arkası beze şişmesi ne zaman kaybolur?

Grip, boğaz ağrısı ya da dişle ilgili gördüğünüz bir neden var ise şişlik olan bölgeye yakmayacak şekilde sıcak kompres yapmak rahatlamanız için yardımcı olacaktır. Ihlamur vb. Bitki çayları içmekte rahatlamanızı sağlayabilecektir. Bu uygulamalar işe yaramazsa doktor büyük ihtimal antibiyotik vererek tedavi sürecini başlatacaktır. Enfeksiyonun atılmasına yardımcı olacak bu süreçte kulak arkası beze şişkin kalmaya devam edecektir. Bazen tedaviden sonra 1 ay kadar bile şiş kalabilmektedir. Ancak oluşan şişlikte anormal değişimler meydana geliyorsa başka bir rahatsızlığın habercisidir. Bunun içinde x-ray ya da tomografi çekilerek tümör araştırması yapılmalıdır. Değişik belirtiler şişlikte kızarma, hassaslaşma ve sertleşme gibi durumlardır. Bunlara eşlik eden gece terlemeleri, ateş ve kontrolsüz kilo kaybı olabilmektedir. Fiziki muayene ve patolojik sonuçlar yeni tedavi yolunun belirlenmesini sağlayacaktır. Şimdiden geçmiş olsun. Sağlıkla kalın.

" } ] }