{ "title": "Kulak Atması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Atmasi-52.jpg", "date": "20.01.2024 06:39:35", "author": "Meftune Akpolat", "article": [ { "article": "
Kulak atması, kulak, iç kulak, orta kulak ve dış kulak olarak 3 bölgeden meydana gelir. İşitme görevini üstlenen kulak, dışarıdan almış olduğu sesleri sinirlere çevirerek, işitme-denge arasındaki işlevi sağlar. Dışarıdan gelen birçok sesin duyulması kulak tarafından gerçekleşir. Bazen kulakta nabız sesi şeklinde atma sesi duyulabilmektedir. Kulak atması daha çok kişi yatarken fark edilir. Kişi dinlenme halindeyken duyulan kulak atması, uyku kaçmasına sebep olarak yaşamı olumsuz şekilde etkileyebilir. Uğultu şeklinde algılanan kulak atması birçok nedene bağlı olarak gelişebilir.

Kulak atması neden olur?

Damar genişlemesi: Farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen damar genişlemesi sebebiyle kulakta nabız atması gibi bir ses oluşabilir.

Boğaz iltihabı: Boğaz ya da burunda gelişen iltihap, kulakta atmaya yol açabilir. Ciddi bir problem olan iltihaplanma için bir sağlık kuruluşuna başvurularak sorunun tedavi edilmesi gerekir. İltihap tedavi edildiğinde kulak atması sorunu da ortadan kalkar.

Kulak iltihabı: Kulak atması sorununa yol açabilen en bilindik nedenleri arasındadır. Kulakta kir birikmesi ya da farklı nedenlerden dolayı kulak iltihabı oluşabilir. İltihaplanma nedeniyle nabız atışı şeklinde kulak atması hissedilir. İltihap kulakta kalıcı duyma kaybına yol açabilen bir sorundur ve ihmal edilmeden tedavi edilmesi gerekir.

Kulakta atma tedavisi nasıl yapılır?

Kulakta atma tedavisi nedene yönelik yapılır. Problemi yaşayan kişinin sorunun neden kaynaklandığını anlamak için bir kulak burun boğaz uzmanına başvurması gerekir. Daha çok kulak iltihabı sebebiyle oluşan kulak atmasının nedeni tespit edilerek doktor uygun tedavi planıyla sorunun giderilmesini sağlayacaktır.
" } ] }