{ "title": "Kulak Basıncı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-basinci.jpg", "date": "21.01.2024 16:37:29", "author": "Soner Bahşi", "article": [ { "article": "Kulak Basıncı, Kulaklarımız bizim sesleri işitmemizi sağladığı gibi vücudun dengesini sağlamasını sağlar. Kulak basıncı ise kulakta var olan iç ve dış kulak arasında basıncın farklı olması ve dış kulaktaki basıncın artmasına bağlı olarak, kulağın duymaması, vücuda basınç uygulamasıdır. Bu baskı ise farklı nedenlerden dolayı olabilir. Aynı zamanda bu basıncın belli bir yaş sınırı yoktur. Genç, yaşlı veya çocuk herkeste kullanılabilir.

Kulak Basıncının Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kulakta oluşan basıncın nedenlerine baktığımızda yolculukta kulak basıncı yaşanan en bariz örneklerdendir. Dalış yapmak, dağa tırmanmak, yüksek sesli yerlerde bulunmak da kulak basıncını artırır. Artan basınç ile kısa süreli de olsa işitme kaybı yaşayabilirsiniz. Bu basınç dolayısıyla baş dönmesi de oluşabilir. Kulak basıncı kulağınızda ya da kulaklarınızda ağrıya da sebep olabilmektedir.

Kulakta Oluşan Basınç İçin Ne Yapmalı?

Kulakta oluşan basıncın basit ve geçici nedenleri olabildiği gibi uzun süren ve ciddi sorunlara yol açabilen boyutları vardır. Bu kişilerde denge sorununa ve başını, boğazını saran ağrılara kadar yol açar. Bu durum pek çok kişiyi çileden çıkaran hatta ölmeyi isteyenler bile olmaktadır. Öncelikle basit düzeyde kulak basıncı etkisinin iyileştirilmesi için neler yapabiliriz bunlara değinelim. Bunun için bir balonu şişirmek en basit yollardan biridir. Daha sonra eğer yolculuktan sonra kulağınızda basınç hissediyorsanız sakız çiğneyin. Bu yolla hava giriş çıkışını sağlarsınız ve damarlarınızın da rahatlamasına olanak sağlarsınız. Güçlü bir nefes alın ve bu nefesi tutun. Sonrasında burnunuzu da iki parmağınızla sıkarak nefesin kulaklardan çıkması için vermeye çalışın. Ağzınız ve burnunuz kapalı olsun. Bu yöntemleri arka arkaya birkaç sefer denemeniz gerekebilir. Yutkunarak ya da esneyerek östaki borusunun açılmasını da sağlamaya çalışabilirsiniz.

Eğer ciddi bir kulak probleminiz varsa ve sürekli bir ağrı hissediyorsanız zaman kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Kulakta enfeksiyona bağlı iltihaplanma olabilir ve bu kulak zarının delinmesine yol açabilir. Bunun sonucunda ise hem tedavi uzar hem de zahmetli olur. Çnkü kulağa damla damlatılarak enfeksiyon dağıtılmaya çalışılır. Enfeksiyon yayılırsa kulak çevresinde daha hızlı bir ağrı yayılması da söz konusu olur. Mide bulantısı ve şiddetli baş dönmesi, halsizlik ve şiddetli ağrılar yapar. Hatta ağrının zonklama derecesine ulaştığı bile olur. Böyle durumlarda nefes alıp vererek sakinleşmeli ve doktorun verdiği ilaçlara devam etmelisiniz. Kulağa asla su kaçırmamalı, sivri uçlu şeylerle kulağa müdahale etmemelisiniz. Kulağı temizlemek isterken kiri daha fazla iç kısımlara itersiniz ve bu size zarar verir. Sağlık şakaya gelmez bunun için en önemli yapılması gereken şey kulak burun boğaz doktoruna gitmenizdir.
" } ] }