{ "title": "Kulak Burun Boğaz", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-burun-bogaz(1).jpg", "date": "21.01.2024 05:49:41", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kulak Burun Boğaz, kavramı, kulak burun boğaz ve tüm baş boyun bölgesini kapsayan hekimlik alanını, ifade eder. Uluslararası alanda isimlendirmesi şöyledir; “Otorhinolaryngology / Head and Neck Surgery”. Kulak burun boğazın kapsadığı alan çok geniştir. Anatomik olarak sınırları, nöroloji-nöroşirurji veya göz hekimliği gibi farklı uzmanlık alanlarına giren kısımlar dışında, tüm baş ve boyun dokularını kapsar.

Kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisinin içine aldığı ana alanlar; kulak, burun, ağız hastalıkları, ses ve gırtlak hastalıkları, baş ve boyun hastalıkları ve yüzün estetik sorunları şeklinde sınıflandırılabilir. Bunun yanı sıra kulak-burun-boğaz hastalıkları, bir bütün olarak ele alınabileceği gibi parça parça da değerlendirilebilir.

Kulak burun boğaz tedavisinde kullanılan teknolojik donanım, çeşitlilik gösterir. Diğer bazı branşlarda olduğu gibi bu branşta, kendine göre bazı zorluklar içerir. Kulak burun boğaz boşlukları dışarıyla bağlantısı olan, derine yerleşmiş gizli ve karanlık bir alanlardır. Bu alanla ilgili gerek muayeneler gerekse müdahaleler, birtakım aydınlatma cihazları ve özel donanımlar gerektirir (Alın ışığı ve endoskoptur.) Kulak burun boğaz sahasında, orta ve iç kulak yapıları başta olmak üzere, çok küçük ve hayati öneme sahip yapılar bulunur. Muayene ve müdahalelerde büyütülmüş görüntü ve hassas bir çalışma gerekir. Diğer taraftan kulak burun boğaz ilişkili dokuların bir bölümü, kafayı oluşturan kemiklerin içine yerleşmiştir. Bu kemik içindeki yapılara müdahale, kemiğin dikkatli ve titiz şekilde oyulmasını gerektirir. Bunun teknolojik karşılığı ise tur ya da frez'dir, yani buna çok hassas bir matkap diyebiliriz.

Geçmişten başlayarak günümüze kadar gelinen süreçte ortaya çıkan bu ihtiyaçlar, kulak burun boğaz alanının bütün bu cihazların tıbba girmesine öncülük yapmasını sağlamıştır.

Kulak Burun Boğazın Dünyada Tarihsel Gelişimi

Otoloji'nin tarihi 19. Yy. 'ın ortalarına dayanır.

Kulak burun boğaz dünyadaki tarihsel gelişimi farklı birtakım süreçlerden geçmiştir. On dokuzuncu yüzyılda, kulak burun boğaz alanının birbirinden bağımsız olarak ayrı yollarda ilerlemesi söz konusudur. Bunların klinik, hekim ve bilimsel dergileri birbirinden farklıdır.

Otoloji: Kulağın anatomisi, fizyolojisi ve patolojisiyle ilgili hekimlik dalıdır. 'Otoloji' yani kulak kısmı, Genel Cerrahi ve Beyin Cerrahisinin bir alt parçasıdır.

Oysa ki 'Larengoloji' yani gırtlak alanı göğüs hastalıklarının parçası, yani dahili bir branştır.

Rinoloji: Burun ve burun hastalıklarını inceleyen bilim dalı. 'Rinoloji' yani burun alanı da 'larengoloji'nin ve neticede dahili branşın içindedir. Ancak yirminci yüzyılın başlangıcında kulak burun boğaz, bugünkü halinde bütünleşmiş ve 'otorinolarengoloji' adı altında kapsamlı, tek bir branş haline gelmiştir. Yirminci yüzyılın ikinci yarısında başlayıp yirmi birinci yüzyıla uzanan süreçte ise otoloji, larengoloji, fasyal plastik, rinoloji, baş ve boyun cerrahisi şeklinde, parçalar halinde çalışma kavramı gelişmeye başlamıştır. Günümüzdeki bu alt branşlaşma süreci, geçmişteki kulak burun boğaz bütünleşme sürecinin aksine, bağlayıcı bir düzen haline gelememiştir.
" } ] }