{ "title": "Kulak Çınlaması Baş Dönmesi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Cinlamasi-Bas-Donmesi-21.jpg", "date": "19.01.2024 01:40:15", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Kulak çınlaması baş dönmesi, Vücudumuzun ayakta dik durmasını sağlayan denge düzeneği iç kulaktadır. Bütün organlarda olduğu gibi kulağımızın da karmaşık bir yapısı vardır. Dış kulak, kulak kulak zarı, örs, çekiç ve üzengi bu düzeneğin birer parçalarıdır. Kulak çınlaması ile baş dönmesinin oluşması bu düzeneğin zarar gördüğünün işaretidir. Kulak çınlaması vertigo olarak isimlendirilir. Fakat kulak çınlamasının başka nedenleri de vardır.

Stres ve yoğun çalışma temposuna bağlı psikolojik sorunlar nedeni ile daha çok küçük beyin kaynaklı çınlamalar bazen kulakların arkasında hissedilir. Bu durumda hasta da tansiyon yüksekliği ve baş dönmesi görülebilir. Bu hastaların tansiyon ve şeker yüksekliğine dikkat etmeleri gerekir. Eğer çok yoğun yaşanıyor ise terapi merkezlerine gitmeliler.

Kulak duyma sinirlerinde meydana gelen hasar nedeni ile oluşan çınlama ise daha çok uğuldama gibi olduğundan buna tittunus ismi verilir. Yani baş dönmesine neden olan vertigo hastalığıdır.

Yapılan araştırmalar kulak sorunlarından olan vertigonun baş dönmesinin en önemli nedeni olduğunu ortaya koyduğundan aşağıda vertigo ile ilgili açıklamalar yapılacaktır.

Kulak çınlaması baş dönmesine neden olan vertigo kimlerde ortaya çıkar?

Hastalık daha çok ani rakım değişiklikleri yaşayan kişilerde ortaya çıkar, bu kişiler daha çok sık sık uçak seyahati yapanlar, deniz kıyısından dağlara her gün çıkıp inen kişilerde daha sık görülür. Diğer vakaların ise üşütme, cereyanda uyuma gibi sorunlar nedeni ile ortaya çıktığı görülmektedir. Hastalığı ortaya çıkaran mevsimsel etkenler birçok kişide aynı anda vertigo hastalığını oluşturarak hastane KBB servisini çileden çıkartabilir.

Baş dönmesi ve kulak çınlaması nasıl başlar?

Hastalığa neden olan vertigo hastalığın hayati tehlikesi yoktur, fakat baş dönmesi nedeni ile düşmeler ve kafanın sert zeminlere çarpılması meydana gelebilir. Vertigo olan kişi hastalığın başlangıcından kulağında su dolu hissi taşır. Bununla birlikte çınlama oluşur. Hasta da kısmı duyma kaybı oluşabilir.

Akşam sağlam uyuyan kişi sabah kalktığında bu hastalık ile tanışır. Hastalık atak ile başlar. Kişinin etrafı döner, gördüğü her şey sünmeye başlar. En ufak bir baş hareketi hastanın midesini bulandırır, başını dönderir. Hastalık bir defa oluştuktan sonra iyileşse bile fırsat bulduğu ilk anda tekrar eder. Hastaların buna göre tavsiye edilen yaşam biçimini oluşturmaları gerekiyor. Yani hastalığı oluşturan nedenlerden uzak durmak gerekiyor.

Kulak çınlaması baş dönmesi tedavisi nasıl yapılır?

Kulak hastalıkları tedavisi uzun dönem süren hastalıklardır, kimi hastalar çözüm bulamayıp kabul ettiklerinde bile bir sabah uyandığında çınlama ve bulantının olmadığını görebilirler. Kulak salyangoz içi sıvılarında bulunan tuz ve diğer bileşiklerin iltihabı durumlar nedeni ile özelliğinin değişmesi, salyangoz kristallerinin yerlerinden hareket etmelerini engelleyici hareket, diyet programı ve sinirleri güçlendiren E vitamini ve iltihaplanmayı önleyen antibiyotikler tedavi sırasında alınan ilaçlardır.
" } ] }