{ "title": "Kulak Çınlaması", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-cinlamasi(1).jpg", "date": "21.01.2024 07:14:57", "author": "mustafa kaya", "article": [ { "article": "Kulak çınlaması, kişinin kulağı tarafından üretilmektedir. Kafanın içinden gelen seslerin yansıması kulak çınlaması şeklinde duyulur. Tinnitus denilen bu problem çoğu kişinin yaşayabileceği bir sorundur. Çok sessiz bir ortamda sağlıklı insanların yaklaşık %95'inde kulak çınlaması olduğu belirlenmiştir. Bu kulaktaki çınlamanın herkeste olduğunu ancak bazı patolojiler sonucunda hissedilebilir hale geldiği savını desteklemektedir.

Çınlama sesi bazen ince bazen de kalın bir ses olarak hissedilebilir. Bu ses kişinin rahatsız olmasına yetecek bir sorundur. Sorunun kaynağı iç kulakta bulunan ve işitmeyi algılayan tüylü hücreler ya da işitme sinirindeki bazı rahatsızlıklardır. Süreklilik arz eden kulak çınlaması kişilerde halsizlik, dikkat bozukluğu, uykusuzluk gibi sorunlar yaratırsa, mutlaka bir kulak burun boğaz uzmanına muayene olmaları önerilir.

Kulak çınlaması başkaları tarafından duyulur mu?

Kulak çınlaması kişinin sadece kendisinin duyabileceği bir sorundur. Nadiren bazı kulak çınlamaları başkaları tarafından dinlendiğinde duyulabilecek özelliktedir. Böyle kulak çınlamasına objektif tinnitus denmektedir. Bunların başlıca sebepleri kas kasılması ya da damarlardaki anormalliktir.

Kulak çınlaması neden olur?

Subjektif tinnitus denilen yani sadece kişinin kendi tarafından duyulan kulak çınlaması farklı sebeplerden dolayı oluşabilir. Bazen kulak kiri gibi çok ciddi olmayan sebeplerden, bazen de kulak zarında sıvı birikimden, orta kulaktaki kemiklerdeki eklem yerlerindeki sertleşmeden ya da enfeksiyon gibi ciddi nedenlerden kaynaklanabilir.

Kulak çınlamasının nedenleri arasında başta ve boyundaki damarlarda olan genişleme, denge ve işitmeden sorunlu sinirdeki tümörde çınlamaya neden olabilir. Bu sebeplerden kaynaklanan çınlamaya işitme kaybı da eşlik edebilir. Bunun dışında kullanılan bazı sakinleştirici ilaçlar, alerjenler, romatizmal ilaçlar, antibiyotiklerde kulak çınlaması nedeni olabilir. Kulak çınlamasının neden olduğunu belirlemek oldukça önemlidir.

Kulak çınlamasının en yaygın sebeplerinden biri ise işitme sinirlerinde mikroskop altında görülebilen uçlardaki hasardır. Sinir uçlarının sağlığı duyma yetisi açısından çok önemlidir. Yaşın ilerlemesi bile kulak çınlamasına yol açabilir. Çevrede sürekli yüksek frekanslı seslerin olması, özellikle yüksek sesle müzik dinleme gibi etkenler çınlamaya neden olabilir.

Kulak çınlamasının en ciddi nedenleri arasında damar sertliği ve yüksek tansiyon rahatsızlıkları da vardır. Kulaklardaki çınlamayı bir hastalık olarak değil, bunu bir belirti olarak görmek gerekir. Kulaklara ve kafaya alınan darbeler, travmalar, omurilik kaynaklı rahatsızlıklar, Meniere hastalığı gibi iç kulak hastalıkları, böbrek rahatsızlıkları, metabolik hastalıklar, beyin sap tümörleri gibi etkenlerde çınlama nedenleri arasında kabul edilir.

Kulak çınlaması nasıl tedavi edilir?

Kulak çınlaması için uygulanabilecek özel bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Ancak buna sebep olan etkenler belirlenirse tamamen iyileşme sağlanabilir. Yine de acil ve erken aşamada müdahale edilmesi önemlidir. Özellikle işitme kaybı eşliğinde aniden ortaya çıkan kulak çınlaması durumunda hemen kulak burun boğaz doktoruna gidilmelidir. İşitme kaybı bulunmuyorsa, kişinin önce dinlenmesi önerilir. Dinlenme sonrası geçmeyen kulak çınlaması halinde yine doktora gidilmelidir. Böyle ağır seyreden, aniden gelişen hastalarda kulak çınlaması %70 oranında erken müdahale edildiğinde tedavi edilebilmektedir. Tedaviye geç başlanması iyileşmeyi zora sokmaktadır.

Hastaların denge testlerinin yapılması, röntgenlerinin çekilmesinin ardından uygun olursa önce ilaç tedavisine başlanabilir. Bu aşamada alınacak bazı tedbirlerde çınlamanın olumsuz etkilerinden korunmaya yardımcı olabilir. Bu önlemler arasında yüksek sesle müzik dinlememek, tuz alımını kısıtlamak, kan basıncını kontrol altına almak, sinirleri uyaracak alkol ve sigaradan kaçınmak, gergin ortamlara girmemek, yorulmamak, egzersiz yapmak sayılabilir.

Kulak çınlaması hastalarda ciddi psikolojik etkiler yapabilir. Doğrudan kişiye zarar vermese de çınlamaya neden olan etken zarar verebilir. Bu yüzden çınlamanın altındaki neden doğru tespit edilmelidir. Herhangi bir sebep belirlenmediğinde ise bu kişiye doğru aktarılmalıdır. Kişinin bu konudaki endişesi ortadan kalktığında kulak çınlamasını algılaması da yok olacaktır. Bazı hastalarda uyku sorunlar, depresyon, dikkat bozukluğu, anksiyete gibi psikolojik sorunlara neden oluyorsa, bu hastalar içinde psikolojik destek verilmelidir.

Kulak çınlaması için maskeleme nedir?

Kulak çınlaması hastaları en fazla çevrenin sessiz olduğu zamanlarda etkiler. Eğer çınlamaya hafif bir ritmik ses eşlik ederse hasta bundan daha fazla rahatsız olur. Örneğin saat tıklaması gibi sesler rahatsız edicidir. Bu nedenle kulak çınlaması olan hastalara alçak sesli müzik dinlemeleri önerilir. Statik bir ses hastanın rahat etmesini sağlar. Hastaların bazılarında rahat etmelerini sağlayacak elektronik cihazlardan yararlanılır. Kulak çınlamasını maskelemek için işitme cihazlarına ufak bir elektronik parça eklenir. Bu parça ses üreterek hastanın çınlamayı algılamaması daha doğrusu rahatsız olmamasını sağlar.
" } ] }