{ "title": "Kulak Damlası", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-damlasi-7078.jpg", "date": "19.01.2024 06:46:53", "author": "Anıl Çinkil", "article": [ { "article": "Kulak Damlası Çevredeki tüm cisimlerin seslerini, renkleri, kokuları, sertliğini, yumuşaklığını, sıcaklığını hissetmemizi sağlayan ve bu özelliklerini duyu organları sayesinde gerçekleştirebilen duyu organımızdır. Bu sayede dışarıdan gelen ya da gelebilecek sesleri kulaklarımız ile duyarız. Ancak kulaklarımızdaki sorunlar da çok çeşitlilik vardır. Orta kulak iltihabı olarak yaralanmalar gibi, aşırı yüksek sesler yüzünden duyma kaybına, duyma azlığına ve kulak çıkarmalarına kadar kabarık bir liste vardır. Her bir sorun için belli başlı olarak yapılabilcek ayrı bir tedavi seçenekleri sunar. Bazen de zaman içerisinde oluşan rahatsızlıklar hissiyle mücadele edebiliyor. Kulak ağrısına en iyi çözüm kulak damlasıdır. Kulak damlası olmasının sebebi doğrudan kulak kanallarına ulaşarak orada oluşan tıkanıklığına karşı kısa süre içerisinde açılmasını sağlamaktadır. Ağrının geçmesinde ve azalmasında yardımcı olmaktadır. Dış ver orta kulak rahatsızlıklarında kullanılarak daha etkili bir şekilde iyilestirmesine yardımcı olmaktadır. Kulak damlası oldukça güvenli ve etkili bir ilaçtır ayrıca kana karışıp tüm vücuda yayılmaz. Sadece kulak çevresinde etkilidir. Kulak kanalının bitiminde ise kulak zarı bulunmaktadır. Bu kulak zarındaki diğer kısım orta kulak olarak belirtilmektedir. Dış kulak yoluna ise damlatılan ilaçların, kulak kanalı boyunca ilerleyerek kulak zarında ise son bulmaktadır. Kulak zarı sağlıklı olduğu müddetçe kulak damlası yalnızca dış kulağı etkiler ve orta kulak çevresine ulaşamaz. Kulak damlası, kullandığımız her damladan sonra bir süre beklenmeli ve bu işlem sonra yeniden tekrarlanmalıdır.

Antibiyotikli Kulak Damlaları

Başlıca nedenlerinden biri hijyeni iyi sağlanmamış havuz suyudur. Kirli su kulağa temas ettiği zaman kulak içinde sıkışıp iltihaba yol açmaktadır. Ayrıca duş yaparken de kulağa su kaçırmak iltihaba neden olur. Daha çok dış kulak iltihabında ve orta kulak iltihabında kullanılır. Siprofloksasin, gentamisin ve rifomisin kulak damlalarında bulunan antibiyotiklerdir.

Antseptik Kulak Damlaları

Kulak içine su girdiği takdirde mantar ve bakteri de girmektedir. Genellikle su gelmesi ile kulak kurur ve bakteriler ile mantar sorun oluşturmaz. Ancak su dış kulak yolunda kalır ve buradaki cildi yumuşamasına neden olur. Nemli ortamlarda fazla miktarda bakteri ve mantar oluşmaktadır. Bu mantarlar beslenir ve kulağı iltihaplandırır. Bu durumda ise iltihap olmuş olan kulak kepçesi yukarı ve geriye doğru çekilmesi ile damla damlatılır.

Steroid Kulak Damlaları

Kulak kepçesi ile dış kulak yolunu ve yüz ve şakak derisini kapladığından dolayı bu kısımdan rastlanılan hastalıklar aslında bir deri hastalığı olarak bilinmektedir. Steroid kulak damlası, dış ve orta kulak gibi iltihabıda, dış kulak egzaması ve cilt hastalıklarında kullanılmaktadır.

Asidik Kulak Damlaları

Asetik'e benzer asit içeren damlalar, antibiyotik etkisi ile kulak mantarının için kullanılır. Ayrıca kulak dışında oluşan bakteri gibi mantar enfeksiyonları için oldukça etkili bir yöntemdir. Tedavide ilk yapılacak aşama dış kulak yolu temizlenmesidir. Genellikle kalın, kabuklu ve yapışkan dokular var ise bunlar kanal derisinden ayrılmasına yarar sağlamaktadır. Bu damlalar, şişmeyi azaltır ve kulak içi kirini temizler.
" } ] }