{ "title": "Kulak Deldirme", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-deldirme.jpg", "date": "19.01.2024 15:52:16", "author": "Gülistan Ateş", "article": [ { "article": "Kulak Deldirme, kendimizden veya yakın arkadaş çevremizden duyduklarımızdan yola çıkarak ve İnternet üzerinden edindiğimiz bilgilere göre evet kulak deldirmek biraz acıtabilir. Ancak artık günümüzde kulak spreyleri kullanılıyor ve bu sayede acı hissi oldukça azaltılabiliyor. Kulağınızı deldirdiğiniz yerin bunu bilinçli bir şekilde uygulaması korkuyu da acıyı da yok denecek kadar aza indirebilir.

Kulak Deldirme ve Küpe Takma ile İlgili Tıbbi Uyarılar

Kulak deldirme işlemi için öncelikle dikkat edilmesi gereken şeyin kuyumcu dükkanları, dövme dükkanları vb. Yerlerde hijyenik şartlara uyulup uyulmadığına dikkat etmemiz gerektiğidir. Öncelikle bu işlemleri yapan sağlık kuruluşlarına gidilmesi tercih edilir. Bu işlemi gerçekleştirecek olan kişinin steril eldiven kullanması gerekir, delik açılacak bölge sterilize edici solüsyon yardımıyla iyice temizlenmeli ve kulak bu şekilde delinmelidir. Kulakta delmek üzere kıkırdaksız bölge tercih edilmelidir, kıkırdaklı bölgelerde delik açtırmakta ısrar edilmemelidir. Delmede kullanılacak küpe sallanmayan ve 14 ayar altın alaşımlı veya en az alerjik olan titanyum olmalıdır. Çok sıkı ve ufak küpe klipsleri tercih edilmemelidir.

Çoğu Kulak Burun Boğaz uzmanları kulak delmede tabanca yöntemi yerine tıbbi yöntemlerin kullanılmasını tercih etmektedir. Bu yöntem kesinlikle diğer yöntemden daha hijyenik, ağrısız ve daha güvenlidir. Deldirme işleminden sonra eğer herhangi bir problem olmazsa (Enfeksiyon, alerji vb.) iyileşme periyodu olan altı hafta boyunca küpe kulaktan çıkarılmamalıdır. Ayrıca halka açık telefon ahizeleri kullanılmamalı, yastık kılıfları sıkça değiştirilmeli ve eller yıkanmadan küpelere dokunulmamalıdır.

Kulak Delindikten Sonra Nasıl Bakım Yapılmalıdır?

Günde iki defa eller sabunlandıktan sonra küpeyi çıkarmadan küpe delik içinde sağa sola üç dört defa oynatılmalı. Deliğin ön ve arka tarafı kolonya emdirilmiş bir pamuk ile silinmelidir.

Kıkırdak Bölgesi İçin Tavsiyeler

Kulağın kıkırdak bölgesi doğal yapısı itibariyle iyileşme sürecinde biraz daha dikkat gerektirir. Kulak memesine göre kıkırdak bölgesinin iyileşme süreci daha uzundur bu üç ayı bulabilir.

Kıkırdak bölgesinde delme işleminde şişme ve kızarıklık daha çabuk oluşur bu normaldir. Bu 48 saatlik süre içerisinde geçecektir. Beklenmeyen bir şekilde kızarıklık enfeksiyon şişme akıntı gibi durumlarla karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Kıkırdak bölgesinde oluşabilecek sorunlar hafife alınmamalıdır. Kıkırdak bölgesinde kalıcı yaralara sebep olabilir. Doktorun veya sağlık kurumlarının tedavileri eksiksiz uygulanmalıdır.

Kimi zaman kulakların delinmesi sıkıntı oluşturabilir. Bunlar yara yeri enfeksiyonu açısından diyabetik hastalar, kanama, pıhtılaşma bazı nörolojik, psikiyatrik hastalığı olanlar, dermatolojik hastalıkları olanlar ve kulak gelişiminin daha başında olan çocuklar şeklinde sıralayabiliriz. Hijyen kurallarına dikkat edilmezse kan yoluyla birtakım hastalıklar bulaşabilir. Bunlar; Hepatit, AİDS vb. Apse, kulak kıkırdağında nekroz ileride buna bağlı olarak şekil bozuklukları meydana gelebilir.
" } ] }