{ "title": "Kulak Emarı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Emari-98.jpg", "date": "19.01.2024 11:18:34", "author": "Fatma Taşyürek", "article": [ { "article": "Kulak emarı, kişilerin kulaklarındaki problemlerin kısa sürede anlaşılması için yapılan teknolojik bir yöntemdir. Tamamen hastalığın teşhisine yönelik yapılan bir yöntemdir. Radyasyonsuz ve zararsız bir görüntüleme tekniğidir. Teknolojinin gelişmesi ile modern cihazlar yardımı ile kısa sürede çekilmektedir. Çekim süresi kullanılan cihaza göre değişiklik gösterebilir. Yaklaşık 10-15 dakika sürmektedir. Uzman radyologlar tarafından çekilmektedir.

Kulak Emarı Neden Çekilir?

Kulak ile ilgili tüm şikâyetlerin cevap bulması için çekilmektedir. Kulak tümörü, kulak iltihabı, işitme kaybı, orta kulak rahatsızlıklarının gibi sağlık sorunlarının teşhisi için kulak emarı tercih edilmektedir. Doktorlar tedavi şekline ve sürecine çekilen MR sonucuna göre karar vermektedir. Daha çok iç kulak şikâyetlerinden dolayı kulak emarı çekilmektedir. Kulak çınlamasından dolayı da kulak emarı çektirenler olabililmektedir. En ufak kulak problemlerinde sürekli MR çektirmek yerine doktorların tavsiyelerini uygulamak sağlık açısından daha önemlidir. Kulak ağrıları ve iltihapların anlaşılmasının yanında kulak tümörlerinin teşhisi içinde kulak emarı çekilmektedir. Sonuçları bir hafta içinde belli olmaktadır. Doktorlar MR sonucuna göre uygun tedaviye başlamaktadır.

Kulak Emarı Nasıl Çekilir?

Kulak emarı ilaçlı uygulama ile çekilir. Öncelikle hastanın kolundan veya elinden kateter adı verilen tüp takılır. Emar çekimi sırasında bu tüpten kontrast madde adı verilen ilaç verilecektir. Daha sonra varsa hastanın üzerindeki metal takı (Yüzük, saat, bileklik, kolye v. B.) çıkarılır. Hastanın giysilerinin çıkarılmasına gerek yoktur. Üzerinde metal olmaması yeterlidir. Hasta sırt üstü yatırılır. Baş bölgesi MR makinasından içeri sokulur. Önce ilaçsız çekim yapılır. Daha sonra hastanın kolunda takılı olan tüpten ilaç verilir. Daha önce de belirttiğimiz gibi bu uygulama 10-15 dakika sürer. Hastaya verilen ilacın hiçbir yan etkisi yoktur.

Kulak emarı sonucu kısa sürede çıkmaktadır. Gelen sonuca göre doktor ilaçla tedaviye veya gerekiyorsa hastanın ameliyat olmasına karar verir. Doktorun onayı ile tedavi süreci bu şekilde başlamış olur. Hastalar, kulak ağrısında veya kulak çınlamasında bile kulak emarını tercih edebilmektedirler. Radyasyon riski olmamasına ve kulak emarı çekim sürecinde herhangi bir sorun yaşanmamasına rağmen yine de en son çarelerden birisi kulak emarı çektirmek olmalıdır. Her kulak şikâyetinde sürekli olarak kulak emarı çektirmek sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Doktorunuzun yönlendirmesini dikkate almanız ve ona göre hareket etmeniz sizin için daha faydalı olacaktır.
" } ] }