{ "title": "Kulak İçi İltihabı", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/kulak-ici-iltihabi-5299.jpg", "date": "20.01.2024 01:20:24", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Kulak içi iltihabı, başta çocuklar olmak üzere insanlarda oldukça yaygın bir şekilde meydana gelen durumlardandır. Bu rahatsızlık özellikle kış aylarında insanlarda çok yaygın bir şekilde görüldüğü için hastanelerimizde bulunan kulak burun boğaz bölümleri bu hastalara çok fazla vakit ayırmaktadır. Kulak içi iltihabı yetişkinlerde ve çocuklarda aynı şekilde etkiler neden olsa bile çocuklarda tüm rahatsızlıkların yanında ayrıca yüksek ateş sorunlarına da neden olmaktadır. Vücutta oluşan iltihaplı hastalıkların tümünde olduğu gibi kulak içi iltihabında da bünyesi zayıf olan tüm insanlarda yüksek ateş problemi ortaya çıkar. Bu nedenle çocuklarda ve bebeklerde kulak içi iltihabının son derece tehlikeli olabileceğini söylemek mümkündür. Kulak içi iltihabı sorununda \"Orta kulak\" olarak adlandırılan bölge ciddi olarak etkilenir ve tüm iltihaplanma bu bölgelerde meydana gelir. Fakat müdahale edilmeyen iltihaplanmalarda bu iltihaplar, iç kulağa ve hatta dış kulağa kadar yayılma gösterebilir. Bu nedenle kulak içerisinde meydana gelen iltihaplanma daha büyümeden gerekli olan tedaviler yapılarak hastalığın ilerlemesi engellenmelidir. Genel olarak kulak içi iltihaplanmasına müdahale edilmese ve iltihaplanmalar artmaya devam ederse işitme sağlığının geçici ya da kalıcı bir şekilde sakatlanması olağan bir durumdur. Kulak içi iltihaplanması sorunu beraberinde birçok belirtiyi meydana getirir. Bu belirtiler ise direk olarak rahatsızlıklara neden olur.

Kulak içi iltihabı belirtileri nelerdir?
Kulak içi iltihabı neden olur?

Kulağa alınan darbeler ve yaralanmalar direk olarak kulak içi iltihaplanmasına neden olmaktadır. Bunun haricinde insanlarda ulak hijyeninin yeterli seviyede olmaması ve buna bağlı olarak kulakta bakterilerin oluşması durumları kulak içi iltihabında en büyük neden olarak gösterilebilir. Bu nedenle kulakların düzenli olarak üç günde bir yabancı cisim sokulmadan sadece pamuk ve peçeteyle temizlenmesi gerekir. Son olarak kulak içi iltihabı bir diğer nedeni meydana gelen KBB hastalıklarıdır. Bu hastalıklar kimi zaman soğuk algınlığı, kimi zaman bademcik şişmesi, kimi zamanda iç ve dış kulak hastalıklarıdır.

Tanı ve tedavi nasıl yapılır?

İnsanlarda sık karşılaşılan bir durum olan kulak içi iltihabı tanısı çok rahat bir şekilde konulabilmektedir. Bunun için Uzman bir doktora giderek otoskop verilen aletle muayene olmanız gerekmektedir. Bu alet sayesinde çok rahat bir şekilde kulak zarı ve iltihaplı bölge incelenerek tanı konulabilir. Tedavi aşamasında ise genellikle insanlarda yapılan ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Uygulanan ilaç tedavisinde kulak damlaları kullanılmaktadır. Kulak damaları ilaç tedavilerinde en önemli ilaçlardır.
" } ] }