{ "title": "Kulak İçi Kiri", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Ici-Kiri-43.jpg", "date": "21.01.2024 08:33:12", "author": "irfan özen", "article": [ { "article": "Kulak İçi Kiri:(Buşon), cerumen salgısının kulağın içinden topladığı deri döküntüsü ve dıştan giren toz ve diğer partikülleri tutup, olduğu yerde toplanmasına kulak içi kiri denir. Kulak içi kiri kulak kepçesi, dış kulak yolu ve dış kulakta ve meydan gelir. Dış kulak kıl keseleri ve cerumen salgısını üreten bezler ile kaplıdır. Tüyler ve cerumen salgısı kulak dışından gelen toz ve yabancı maddeleri tutarak iç kulağın içine girmesini önler. Bunun sayesinde kulak zarı korunur. Buşon bütün insanlarda olur. Bu çok normal bir durumdur. Buşon ne hijyen ne de insanın kulağına gereken özeni gösterip göstermemesiyle alakalıdır.

Kulak İçi Kiri Temizleme Yöntemleri İçin Öneriler: Aslında kulakta biriken bu kirler yağlı olmasının yanında anti bakteriyel koruyucu bir özelliği vardır. Bu oluşumlar, kulağı bakteri ve diğer dış etkilerden korumaya da yarar. Aslında kirler, kulak kanallarından dışarı yavaşça gelirler. Böyle bir durumda kulak çubuğu kullanıp, kulağı temizlemek çok kolaydır. Ancak bazı durumlarda kulak kanalının derinlerinde kalabilir ve bu da temizlenmeyi çok zorlaştırır. Burada kulak içi kiri temizleme yöntemlerini anlatacağım.

Kulak İçi Kiri İçin Tuzlu Su: Evde yapılacak en uygun Kulak İçi Kiri temizleme yöntemi tuzlu su yapmaktır. Kulaklardaki kiri yumuşatıp, kolayca dışarı atar.

Bir çay kaşığı kadar tuzu yarım bardak ılık suya katıp, tuz eriyene kadar karıştırın. Bir miktar pamuğu tuzlu suya batırın. Başınızı çevirip, pamuğu sıkarak birkaç damla kulak kanalına damlatın.

Bu şekilde birkaç dakika bekleyin. Sonra başınızı ters yöne çevirerek tuzlu suyun kulaktan dışarı çıkmasını sağlayın. Kulağın dışına gelen kirleri temiz bir bez ya da pamukla temizleyin.

Oksijenli Su: yoğun kulak içi kirinden temizlemenin en uygun yollarından biri de oksijenli sudur. Köpürme ve kabarma yapısı olan oksijenli su kulak kanalındaki kiri ve tıkanıklığı yok eder.

Bebe Yağı: Kulak kirlerini yumuşatıp, dışarı çıkmasını kolaylaştırmak amacıyla, bebe yağından da yararlanabilirsiniz.

Sirke ve İspirto: Eski ancak tesirli kulak temizleme yönteminden biri de sirke, ispirtoyla hazırlanır.

Ilık Su: Banyoya girdiğiniz zaman, sıcak suyla birlikte kulakların içinde bulunan yağlı birikintilerin yumuşadığı hissedilir. Ilık su kulak içindeki bu oluşumların daha rahat çıkmasını sağlayacaktır.

Bir şırıngaya ılık suyla doldurun. Başınızı çevirerek temizlenecek kulağınızı yukarı getirin. Şırınga yardımıyla az bir miktarda ılık suyu kulak kanalına sıkın. Bir iki dakika bekleyip, kafanızı diğer yöne çevirip, suyun dışarı akmasını bekleyin. Temiz bir bezle veya pamukla kulakların dışına gelen kiri temizleyin.
" } ] }