{ "title": "Kulak İçi", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Ici-54.jpg", "date": "19.01.2024 02:31:50", "author": "Bekir İLBAĞI", "article": [ { "article": "

Kulak İçi: İnsanda kulak organı iki tanedir. İki tane olmasının ana sebebi, sesin geldiği tarafın belirlenmesini sağlamasıdır. Bu sayede bireye, sesin geldiği tarafa göre hareket edip, söyleşilerini sürdürebilir, kendini koruyabilir, komutları uygulayabilir olmasını sağlayarak yaşam ilgili önemi olabilecek bir görev yapar.

Kulak organı üç kısımdan oluşur, dış kulak, orta kulak ve iç kulaktır

Dış Kulak; Dış tarafa bakan bölümde kulak zarı olan orta kulak kanal biçiminde bir boşluktur. Boşluğun diğer duvarları kemiklerden oluşmuştur. Orta kulak boşluğunun içini hava doludur. Orta kulaktaki havanın basıncı, dış ortam hava basıncıyla aynı olması sağlıklı bir orta kulak anlamına gelir.

Orta kulak; Orta kulaktaki hava basıncını, burnun arkasında bulunan geniz boşluğuna açılan östaki borusu sağlar. Kulak zarının gergin olmasını, orta kulağa dolan hava ile östaki borusundan gelen hava sağlar. Bu durum işitme netliğinin önemli bir unsuru yerine gelmiş olur. Orta kulakta üç adet kemikçik yer alır: çekiç, örs ve üzengi. Sesler kulak zarını titreştirir, zara asılı durumda olan çekiç kemiği vasıtasıyla örs kemiği oda üzengi kemiğini titreştirir, iç kulak sıvısında dalgalar yaparak sesin büyütülerek iç kulağa iletimini sağlarlar.

İç kulak: Denge ve işitme organlarının bitişik olduğu iç kulakta, salyangoz biçiminde işitme organı, x-y-z koordinatlarına uygun biçimde üç boyutlu denge algılayıcısı, yarım daire kanalları ile ortak havuzları yer alır. Bu bölgeye tıpta labirent adı verilir. Kemik labirentin içinde yukarıdan aşağıya doğru dış-iç-dış sıvı kanalları bulunur İşitme organı iç sıvı kanalında bulunan tüylü hücrelerden oluşur. Salyangozun tabanı daha geniş, üst kısmı daha dar olup, taban kısmı tiz sesleri algılarken, tepe kısmına doğru daha pes sesler algılanır. Denge organında bulunan tüylü hücreler, yarım daire kanallarındaki duruma göre hareketin konumlandırmasını fark eder.

Kulağın görevi işitme ve denge olmak üzere iki başlık altında değerlendirilir.

İşitme: Kulakorganı çevredeki sesin iç kulak işitme organına ulaştırmasını, iç kulakta algılanmasını, elde edilen iletilerin iç kulaktaki sinirler vasıtasıyla beynin duyulanları değerlendirdiği bölgeye aktarımını sağlar.

Denge: İç kulaktaki işitme organının bitişiğinde bulunan denge organı, yarım daire kanalları, kanalların ampul benzer genişlemeleri ve ortak havuzları vasıtasıyla bireyin dengesini bulmasında dengesini korumasında ve hareketleri algılamasında önemli bir görev yapar.
" } ] }