{ "title": "Kulak İmplant", "image": "https://www.kulak.gen.tr/images/Kulak-Implant-33.jpg", "date": "20.01.2024 00:57:20", "author": "gökhan gülkal", "article": [ { "article": "
Kulak İmplant, halk arasında Biyonik Kulak olarak da bilinen bilimsel adı Koklear İmplant olan ve işitme cihazlarının yetersiz kaldığı ileri derecede işitme kaybı yaşayanlara yardımcı olmak için tasarlanan cerrahi operasyon ile takılan bir iç kulak protezidir.

Kulak İmplant sistemi iki bölümden oluşur. İlki 2-4 saatlik bir ameliyatla iç kulağa yerleştirilen implantın iç kısmı; ikincisi ise gelen sesleri işlemleyen mikrofon, ses hassasiyet ünitesi ve ses ayar kontrolünün bulunduğu kulak arkasına takılan dış bölümdür. Ses dış bölümdeki mikrofon tarafından alınır ve elektrik sinyallerine dönüştürülür, konuşma işlemcisine ulaşan sinyaller burada kodlanarak radyo dalgaları aracılığı ile deriden geçerek implanta ulaşır. İmplantın, salyangozda bulunan elektrotlarına elektrik uyarımları yollanır. İşitme siniri bu uyarımları alarak beyne iletir ve beyin bu sinyallerin ses olarak algılanmasını sağlar.

Kimler Kulak İmplat Sisteminden Yararlanabilir
Kulak İmplantı Kimler İçin Uygun Değildir
Kulak İmplant Yararları Nelerdir?
Kulak İmplantı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Her açıdan ameliyata hazırlanan hasta için Kulak İmplant ameliyatı genel anestezi ile yaklaşık 2-4 saat sürer. Risk diğer kulak ameliyatları ile aynıdır. İlk olarak kulak arkası kemikte implant için yer açılır ve iç kulağa küçük delik açılarak elektrot taşıyıcı içeriye sokulur. Elektrot taşıyıcı ile implant paketi sabitlenir. Elektrot fonksiyonu test edilip yara kapatılır. Genelde hasta ayıldığında herhangi bir sıkıntı yaşamaz. Operasyon sonrası ihtiyaç halinde ağrı kesici; enfeksiyon riskine karşı ise antibiyotik tedavisi uygulanır. Aynı gün ayağa kalkan hasta 3-5 gün içinde taburcu olur.

Kulak İmplant Ameliyatı Sonrası

Kişiye özel hazırlanan konuşma işlemcisi Ameliyattan 3-6 hafta sonra takılır. Konuşma işlemcisi Bilgisayara bağlanarak programının sesin tınısı, gürlüğü ve zamanlama açısından ayarlanması sağlanır. Bilgisayar kontrol edilen seviyede ürettiği sinyalleri konuşma işlemcisi ile kullanıcıya gönderir. Kullanıcı için duyabilecek en düşük ses seviyesi ve en yüksek ama rahatsız etmeyen ses seviyesi belirlenir. Salyangoz içindeki tüm elektrotlara göre bu iki seviye ayrı ayrı saptanır. Bu şekilde sesler duyulur ancak rahatsız etmez. Sonraki seanslarda bu program yeniden ayarlanır. Takip programına mutlaka uyulmalıdır.
" } ] }